Hlavní obsah
3,1
(96)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Dnešní koláč má hned několik výhod: zužitkujete do něj v podstatě jakékoli ovoce, má parádně vláčné tvarohové těsto, hezky vypadá a korunku mu nasazuje svěží citronovo-tymiánový sirup, který si uvaříte, zatímco se moučník peče. Slyším dobře, už pouštíte troubu?

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na koláč (já jsem dala rybíz, meruňky, blumy a nektarinky)
  • 1,5 hrnku čerstvého ovoce
  • 100 g másla
  • 80 g hnědého cukru
  • 2 vejce
  • 1 kelímek plnotučného tvarohu
  • 130 g celozrnné špaldové mouky
  • 40 g kokosu
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
Na sirup (tymián můžete vynechat)
  • 80 g cukru krupice
  • 1 citron
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
Článek

Postup

01.

Koláčovou formu lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Nejlepší je vystřihnout kolečko na dno a pak proužky na boky.

02.

Na dno formy položte řeznou stranou dolu ovoce, co máte zrovna po ruce. Já dala rybíz, meruňky, blumy a nektarinky, ale hodí se i broskve, švestky, ostružiny nebo borůvky.

03.

Změklé máslo utřete s cukrem a postupně zapracujte vejce, tvaroh, mouku, kokos nebo mleté mandle, sůl a kypřicí prášek. Opatrně rozetřete na těsto a pečte asi 35 minut při 180 °C.

04.

Když se koláč dopéká, v rendlíku smíchejte šťávu a kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká) z pořádně umytého citronu, cukr a trochu tymiánu a 10 minut povařte na hustý sirup.

05.

Ihned po upečení koláč vyklopte, opatrně stáhněte papír, několikrát propíchejte špejlí a přelijte ještě horkým sirupem, hezky se tak do těsta vsákne.

Když v létě řešíte přebytky ovoce, i to lehce přezrálé perfektně zužitkujete do ovocného crumble nebo snadného koláče „na lžičku“.

Načítám