Hlavní obsah

Proč jet do lázní, i když vám nic není?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč byste se měli vypravit do lázní, když zrovna nemáte zdravotní obtíže? Třeba proto, že jsou to krásná místa se spoustou zajímavostí, navíc připravena své návštěvníky hýčkat na každém kroku.

Článek

Potřebujete péči lékařů a pro zlepšení svého zdravotního stavu využijete hojivé prameny, bahenní zábaly a podobné procedury? Pak jistě pomýšlíte na delší lázeňský pobyt. Do lázní ale můžete vyrazit i jen tak – na příjemný výlet či víkendový relax.

Teplice

Lázně Teplice jsou nejstarším českým lázeňským městem a navštívilo je mnoho významných lidí, včetně císařů a králů, dnes se specializují na pohybovou medicínu. Za zhlédnutí stojí sbírky místního zámku i věž kostela svatého Jana Křtitele. Je z ní krásná vyhlídka třeba na nedaleký morový sloup Nejsvětější Trojice, velkolepé dílo sochaře Matyáše Brauna. A užijí si i milovníci květin: právě odtud pochází jedna z nejslavnějších růžových odrůd s názvem Gruss an Teplitz (Pozdrav Teplicím), která byla před 20 lety zapsána do světové síně slávy růží v kanadském Torontu.

Foto: archiv VisitTeplice

Do Teplic by měli zavítat milovníci historie a památek. Nebudou vědět, kam se podívat dřívFoto: archiv VisitTeplice

Lázně Kynžvart

Přírodní léčebné Lázně Kynžvart jsou přímo balzámem pro lidi s nemocemi dýchacích cest, ledvin, močových cest a kůže. Leží mezi Karlovými Vary a Mariánskými a Františkovými Lázněmi. V polovině 19. století je založil rod Metternichů a vystavěl i zámek Kynžvart, který nabízí kromě rozsáhlého anglického parku i bohaté sbírky a nádherný interiér. Ve městě navštivte náměstí s historickou radnicí a kostelem sv. Markéty, v okolí je přírodní rezervace Kladská, zřícenina hradu Kynžvart nebo přírodní rezervace Smraďoch.

Foto: Josef Pavlovic

Romantika, cenné sbírky, překrásný park... To vše nabízí zámek Kynžvart, který se vyplatí navštívit spolu s lázněmiFoto: Josef Pavlovic

Lázně Slatinice

Lázně Slatinice u Olomouce léčí sirnými prameny mnoho rozmanitých potíží. Okolí nadchne krásnou přírodou a obec bohatým kulturním programem i nabídkou sportovišť. Například tuto sobotu (12. 9.) se zde koná Den zdraví, který nabízí celodenní program pro celou rodinu. Najdete tu i unikátní Galerii Zdeňka Buriana, jehož sbírka nabízí víc než 150 originálů, a také Muzeum veteránů.

Foto: archiv Galerie Zdeňka Buriana

Ve Slatinicích si lze léčit pohybový aparát, sportovat a zažít trochu dobrodružné romantiky, která dýchne z díla Zdeňka BurianaFoto: archiv Galerie Zdeňka Buriana

Lázně Bohdaneč

Lázně Bohdaneč leží kousek od Pardubic a první pacienti do nich přijeli v roce 1897, aby podpořili léčbu pohybového aparátu. Kromě lázeňských procedur vás rozpohybuje i procházka na naučné stezce okolo dvou malebných rybníků a přímo ve městě můžete absolvovat vycházkovou trasu Gočárův okruh, která představí místní působení fenomenálního architekta.

Letos uplynulo 140 let od narození Josefa Gočára. Znáte jeho dílo?

Foto: František Bárta, Cittadella

Milovníci přírody, hlavně vodního ptactva, by se měli vypravit do národní přírodní rezervace Bohdanečský rybníkFoto: František Bárta, Cittadella

Lipová-lázně

Obec Lipová-lázně se do roku 1960 jmenovala Dolní Lipová, po sloučení s Horní Lipovou a Ramzovou získala dnešní název. Leží mezi Hrubým Jeseníkem a Rychlebskými horami a v roce 1829 zde založil lidový léčitel Johann Schroth lázně, které konkurovaly metodám Vincenze Priessnitze v nedalekých Lázních Jeseník. V současnosti sem jezdí pacienti s lupenkou a metabolickými či dýchacími problémy a dá se odsud vyrážet za sportem nebo na výlety, v obci je Fit stezka pro posílení a protažení těla. V Javorníku je krásný zámek Jánský Vrch a v Jeseníku Vodní tvrz, ve které sídlí muzeum. V okolí jsou skutečné přírodní skvosty: Rejvíz, Praděd, jeskyně Na Pomezí a Na Špičáku. A také jeden se sedmi divů Česka: přehrada Dlouhé stráně.

Foto: archiv Lipová-lázně

V okolí obce Lipová najdete mnoho zajímavých historických památek i přírodních skvostů. Na vrcholu hory Dlouhé stráně je skryta přečerpávací elektrárnaFoto: archiv Lipová-lázně

Poděbrady

Poděbrady jsou největší středočeské lázně, od roku 1908 se v nich léčí nemoci srdce, cukrovka a pohybové ústrojí, ovšem lze tu prožít i skvělou dámskou jízdu nebo rodinný výlet. Užijete si tady atmosféru klasických lázní: kolonádu, popíjení léčivých pramenů a tradiční oplatky. Město si lze prohlédnout z vyhlídkového vláčku nebo po vlastních vyrazit na Jiřího náměstí, do Polabského muzea nebo místního zámku, kde se narodil husitský král Jiřík. Můžete zavítat i do sklárny, podniknout výlet na kole po cyklostezce až do Nymburka nebo vyhlídkovou plavbu po Labi.

Co způsobilo rozmach Poděbrad? Místo pitné vody našli minerálku!

Foto: archiv Lázně Poděbrady

I když k lázním patří kolonáda a prameny, v Poděbradech se vyplatí vyrazit i na zámekFoto: archiv Lázně Poděbrady

Velichovky

Lázně Velichovky pomáhají pacientům s pohybovými či nervovými problémy. Už přes 115 let se k léčbě využívá unikátní křídová slatinná zemina, která prohřívá tkáně a má na ně pozitivní účinky. Romantické lázeňské městečko má pohlednou architekturu, krásnou přírodu a množství památek v okolí. Za zmínku stojí historický areál Kuks, přes 300 let starý Braunův Betlém, vodní nádrž Les Království či safari Dvůr Králové. Tento víkend, 12. září, se můžete ve Velichovkách zúčastnit Dne evropského dědictví, který vám otevře zajímavé památky a nabídne doprovodný program.

Foto: archiv Lázně Velichovky 1897

Ve Velichovkách najdete množství malebných staveb lázeňského stylu, největším pavilonem je Masarykův důmFoto: archiv Lázně Velichovky 1897

Velké Losiny

Lázně Velké Losiny leží kousek od Šumperka a jsou vhodné pro léčbu pohybového a nervového ústrojí. Vybudovali tady unikátní termální park: devět vnitřních i venkovních termálních bazénů, masáže, čtyři typy sauny, vodní atrakce i tobogány. Tahákem Velkých Losin není ale jen voda, najdete tu i pohádkový renesanční zámek nebo muzeum papíru a manufakturu na výrobu ručního papíru, která patří k nejstarším dílnám tohoto druhu v Evropě a stále vyrábí.

Foto: Termály Losiny

Léčivá síla místních lázní je založena na sirných pramenechFoto: Termály Losiny

Související témata:
Velké Losiny
Lázně Kynžvart

Načítám