Hlavní obsah

Pryč s korzety, prsa nechceme! Hlásaly ženy před sto lety

Foto: RavenaJuly, Shutterstock.com

Foto: RavenaJuly, Shutterstock.com

Zatímco se svět vzpamatovával z první světové války, Francis Scott Fitzgerald (†44) usedal k psacímu stolu, Coco Chanel (†87) navrhla malé černé a ženy zkrátily vlasy. Od roku 1920 to prostě byla jízda ve všech směrech! Kdo ovlivnil módní dějiny a jaké trendy přežívají dodnes?

Článek

Osobní svědectví o počátku jazzové éry, slávě režiséra Gustava Machatého (†62) či krachu na newyorské burze dnes už jen tak někdo nepodá. Život před sto lety nabízí mnoho podnětů k zamyšlení, poučení i inspiraci, ale také zajímavých faktů z módní oblasti. Dámy definitivně odhodily šněrovačky, vzdaly se plných křivek a upřednostnily androgynní vzhled.

Mění se ideál krásy 

Novinky, které se začaly v módě objevovat, prosazuje i Coco Chanel, nejikoničtější návrhářka tehdejší doby. Korzety i spodničky jsou pomalu passé a ženská silueta dostává nový rozměr. Plnoštíhlost už se nenosí, v kurzu je chlapecká postava a plochý hrudník.

S drastickou dietou a stahovací podprsenkou se ve dvacátých letech dvacátého století potýká snad každá moderní dívka (společnost je označuje termínem flappers – ptáčata). Nová generace nezávislých žen nepotřebuje muže, chodí do práce i na večírky a v rukou třímá cigaretovou špičku.

Foto: Archiv firem

Coco Chanel vnesla testosteron do dámských kolekcí, představila ženám malé černé a v roce 1921 uvedla na trh ikonický parfém Chanel číslo 5. Svůdnou vůni seženete v obchodech i dnes. Parfémovanou vodu prodává například Notino (50 ml za 3070 Kč)Foto: Archiv firem

Opulentní párty jsou na každém rohu

Spisovatel Francis Scott Fitzgerald předává světu pozvánku na pompézní oslavu. Prostřednictvím románu Velký Gatsby mohou mezi elitu jazzového věku nahlédnout i ti, kteří se podobných akcí účastnit nemohli.

O tom, že sláva Coco Chanel nebyla pomíjivá, svědčí i to, že během dvacátých let nadšeně tvoří. Dále pozornost směřuje k pánskému šatníku a tak není divu, že se v nových dámských kolekcích francouzské návrhářky objevují mužské elementy. Nadšeným flappers představuje ikonický kostýmek, jehož součástí je stylové sako. V roce 1926 se zrodí malé černé.

Foto: Archiv firem

Knižní román amerického spisovatele F. Scotta Fitzgeralda s názvem Velký Gatsby vyšel v roce 1925 a po druhé světové válce se zařadil mezi povinnou četbu na středních školách. Roku 1974 se dočkal i filmového zpracování s Robertem Redfordem (83) a Miou Farrow (75) v hlavních rolích (vlevo), v remaku nového tisíciletí si v roce 2013 zahrál Leonardo DiCaprio (45) s Carey Mulligan (34)Foto: Archiv firem

Krátké vlasy vítězí nad dlouhými

Inspiraci přináší i tehdejší kinematografie. V němých filmech exceluje americká herečka Louise Brooks (†78), v Československu jsou zase diváci okouzleni snímkem Erotikon (1929) od režiséra Gustava Machatého.

I z romantického dramatu je jasné, že dlouhým loknám odzvonilo. V módě dvacátých let minulého století figurují krátké vlasy, které dávají vyniknout dlouhé šíji. Obličeje tehdejších dam lemují mikáda s ofinkou i vlny těsně pod uši. Účesy zdobí čelenky s perlami, kamínky či peříčky a ani třpytivé sponky nejsou výjimkou. Outfity pro běžný den pak doplňují malé kloboučky.

Foto: Archiv firem

Ve filmu Erotikon (snímek vlevo) excelovala slovinská herečka Ita Rina. I americká diva Louise Brooks (snímek vpravo) s krátkým mikádem byla ikonou tehdejší doby Foto: Archiv firem

Co nabízí dnešní obchody? 

Uchvátily vás trendy z poválečné doby? Do své skříně je můžete zařadit i dnes. Oblékněte šaty s třásněmi, které se budou vlnit v rytmu charlestonu, vyčesaný drdol ozvláštněte perličkovou ozdobou a vyrazte vstříc plesovým zážitkům. A pokud snad ještě nemáte malé černé, i ty seženete v nových kolekcích bez problému.

Dlouhá róba s flitry 

Foto: Archiv firem

Zleva: Sista Glam (prodává Zalando), 4440 Kč; Asos, 8490 KčFoto: Archiv firem

Malé černé

Foto: Archiv firem

Zleva: Boohoo (prodává Tamsin), 1500 Kč; H&M, 1299 KčFoto: Archiv firem

Krátké šaty s třásněmi

Foto: Archiv firem

Zleva: Bodyflirt (prodává Bonprix), 1149 Kč; TFNC (prodává About You), 1779 KčFoto: Archiv firem

Stylové kloboučky 

Foto: Archiv firem

Zleva: oba kousky Tonak, 5000 Kč a 3400 KčFoto: Archiv firem

Elegantní psaníčka 

Foto: Archiv firem

Zleva: C&A, 550 Kč; Asos, 1125 KčFoto: Archiv firem

Sponky s kamínky 

Foto: Archiv firem

Zleva: Mango, 399 Kč; Reserved, 149 KčFoto: Archiv firem

Třpytivé čelenky

Foto: Archiv firem

Zleva: Lindex, 199 Kč; H&M, 249 KčFoto: Archiv firem

Reklama