Hlavní obsah

Děsivé filmové postavy, které vám způsobí noční můry

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není na škodu se někdy pořádně bát. Tedy samozřejmě v případě, že je to pouze v bezpečí domova před televizní obrazovkou. Protože následující filmové postavy byste v reálném životě opravdu potkat nechtěli.

Článek

Herci se do svých rolí často vžijí tak, až nahání hrůzu. Na to, aby působili děsivě, dokonce někdy ani nemusejí fyzicky napadat své okolí. Mnohdy stačí jen zlověstný pohled a divákům naskočí husí kůže. Anebo mohou třeba jen tušit, že tam někde je. Tohle jsou děsivé filmové postavy.

Lord Voldemort 

Holá lebka, zvířecí nozdry místo lidského nosu, žluté zuby a touha zabíjet a podmanit si kouzelnický svět. To jsou poznávací znamení nejobávanějšího černokněžníka všech dob. Vždyť se jeho jméno nesmělo ani vyslovovat! První díl Harry Potter a Kámen mudrců (2001) režiséra Chrise Columba (62) až na závěrečnou scénu ještě docela připomínal pohádku pro děti. Od čtvrtého dílu (Harry Potter a Ohnivý pohár, 2005) režiséra Mikea Newella (78) už pokračování přiostřila. Zásluhu na tom měl i herec, Ralph Fiennes (57), který Voldemorta ztvárnil. V rozhovoru v roce 2019 přiznal, že by si tuto děsivou roli klidně zahrál znovu, prý si k ní vypěstoval určité sympatie.

Foto: Profimedia.cz

Těžko uvěřit, že se pod maskou skrývá pohledný Ralph FiennesFoto: Profimedia.cz

Leatherface

Klasika mezi horory je Texaský masakr motorovou pilou (1974) režiséra Tobeho Hoopera (†74). Tady se objevuje postava, které se přezdívá Leatherface neboli Kožená tvář. A s tou byste se určitě potkat nechtěli. Poté, co mu zavřeli jatka, kde pracoval, začal rozřezávat a stahovat z kůže místo zvířat lidi. Snímek je inspirovaný sériovým vrahem Edwardem Geinem (†77) a šílence si zahrál Gunnar Hansen (†68).

Foto: Profimedia.cz

Svůj zohyzděný obličej si překrýval lidskou kůžíFoto: Profimedia.cz

Klaun Pennywise 

Milovníci hororů určitě znají snímek To (v originále It) z roku 2017, jehož předlohou byla stejnojmenná kniha spisovatele Stephena Kinga (73) z roku 1986. Děsivého klauna Pennywise, mimozemskou postavu, která umí měnit svou podobu, si zahrál švédský herec Bill Skarsgård (30). Ten se zjevuje v malém městečku, kde straší a vraždí tamní děti. Matoucí je, že se občas i usměje a přinese balonek. Herecký představitel si na režisérovi Andym Muschiettim (47) vymínil, že se s dětskými herci nebude mimo plac vůbec vídat, aby pro ně nebylo těžké zahrát, že se ho bojí.

Foto: Profimedia.cz

Zlověstné koulení očima zvládnul Bill Skarsgård sám i bez filmových efektůFoto: Profimedia.cz

Samara 

Děsit – to není zdaleka jen výsadou mužů. Dobře to umí i ženské herečky. Ono totiž bohatě stačí vylézt v košili ze studny, s dlouhými vlasy zakrývajícími obličej. Pohledná herečka Daveigh Chase (30) si tak zahrála Samaru v hororech Kruh (2002), který režíroval Gore Verbinski (56), a v jeho pokračování Kruh 2 (2005), kde se režie ujal Hideo Nakata (59). Za Dětská herečka ovšem svou slávu po vydání filmů neunesla, několikrát byla zatčena, mimo jiné za drogy nebo řízení kradeného auta.

Foto: Profimedia.cz

Mala holčička, a přeci je jednou z nejděsivějších postavFoto: Profimedia.cz

Annie Wilkes 

Oscar za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli putoval k herečce Kathy Bates (72) oprávněně. Ve filmu Misery nechce zemřít (1990) si v režii Roba Reinera (73) zahrála postavu, která se zpočátku jevila jako kladná. A právě ty jsou mnohdy nakonec nejhorší, nejšílenější a nejděsivější. Kathy Bates v něm hraje bývalou ošetřovatelku, která zachrání život svému oblíbenému spisovateli. Ukázkově se o něj stará, ale z jejího domu se nakonec stane pro muže vězení a z Annie Wilkes šílená tyranka.

Foto: Profimedia.cz

Jako ošetřovatelku byste Kathy Bates určitě nechtěliFoto: Profimedia.cz

Sestra Mildred Ratched 

Od zdravotní sestry se očekává obětavost, nápomocnost a milosrdenství. Ne ale v případě vrchní sestry psychiatrie jménem Mildred Ratched ze snímku Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) režiséra Miloše Formana (†86). Ta je v podání Louise Fletcher (86) zosobněním čirého zla, kterému musí čelit její pacienti. Herečka si za svůj výkon vysloužila Oscara. Okolnosti, které sestru vedly k jejímu chování, znázorňuje seriál z dílny Netflixu s názvem Ratchedová (2020). Sestru v něm hraje Sarah Paulson (45).

Foto: Profimedia.cz

Tyranka, která zneužívala své postavení, v podání herečky Louise Fletcher asi žádnému divákovi k srdci nepřirostlaFoto: Profimedia.cz

Anketa

Která postava vás nejvíce děsila?
Lord Voldemort
2,1 %
Leatherface s motorovou pilou
10,5 %
Klaun Pennywise
62,7 %
Samara z Kruhu
18 %
Šílená ošetřovatelka Annie Wilkes
2,7 %
Tyranská sestra Mildred Ratched
4 %
Celkem hlasovalo 12423 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Kanibal

Načítám