Hlavní obsah

Největší filmoví šílenci, které nelze nemilovat

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou děsiví a divákům často nedopřejí klidný spánek. Přesto je na nich něco nesmírně zajímavého, co poutá pozornost obecenstva, a jen těžko se na ně dá zapomenout. Tohle jsou největší filmoví šílenci všech dob.

Článek

Zahrát obyčejného člověka je docela nuda. Herci si často mnohem víc užívají, když mohou ztvárnit někoho s narušeným charakterem. Třeba vyšinutého šílence, který děsí, ale zároveň nutí diváky zůstat před obrazovkou či plátnem. Těmhle hercům se to povedlo na výbornou a někteří za to získali i Oscara. Kdo děsí celé generace diváků?

Joaquin Phoenix (45) jako Joker

Mnozí diváci i kritici se shodnou, že to, co pod režijním vedením Todda Phillipse (49) předvedl charismatický umělec v dramatu Joker (2019), patří k vrcholům hereckého umění. Výkon ocenila i americká akademie soškou Oscara. Jde o podrobnou studii, jak mohou mít nepříznivé okolnosti vliv na lidskou psychiku a jak snadné je stát se z čestného člověka Arthura Flecka šíleným zločincem Jokerem, když vám všichni okolo házejí klacky pod nohy.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní postava filmu trpí poruchou, která jí způsobuje nekontrolovatelný smích. Problém skutečně existuje: jedná se o pseudobulbární syndrom a je to těžké neurologické postiženíFoto: Profimedia.cz

Jack Nicholson (83) jako Jack Torrance

Roli psychicky nevyrovnaného člověka si známý hollywoodský svůdník vyzkoušel už v roce 1975 ve filmovém hitu Přelet nad kukaččím hnízdem režiséra Miloše Formana (†86) a právem mu to vyneslo Oscara. Nicméně za roli Jacka Torrance v hororu Osvícení (1980) fenomenálního Stanleyho Kubricka (†70) by si ho zasloužil zrovna tak. Když totiž jako psychotický spisovatel pronásleduje svou manželku se sekerou a volá na ni dírou ve dveřích, kterou právě vysekal, v jeho pohledu je všechno šílenství světa.

Foto: Profimedia.cz

„Here’s Johnny!“ Ikonická scéna, z které mrazí. Odborníci ji pomocí sledování srdečního tepu diváků označili za nejhrůzostrašnější filmový výjev všech dobFoto: Profimedia.cz

Anthony Hopkins (82) jako Hannibal Lecter

A zase tu máme oscarový výkon. Předvedl ho britský herec s rytířským titulem ve vytříbeném hororu Mlčení jehňátek (1991), který natočil Jonathan Demme (†73). Génius a psychopat, kanibal, sériový vrah a zároveň bývalý vynikající psychiatr, to je třeskutá směs s fantastickou atmosférou, která divákovi nedovolí ani na chvíli přepnout program. Vynikající herec je v této roli extrémně nechutný a přitom si po celou dobu zachovává noblesu a jistý šarm.

Foto: Profimedia.cz

Aby nemohl dál požírat lidi, musel psychopat dostat masku. Tento náhubek pro film navrhl a zhotovil výrobce masek pro hokejové brankářeFoto: Profimedia.cz

Javier Bardem (51) jako Anton Chigurh

Věrohodný výkon podal i španělský herec ve filmu Tahle země není pro starý (2007) a i on získal za roli ve filmu bratru Coenových Oscara. Anton Chigurh je nájemný zabiják bez svědomí, který s ledovým klidem vraždí lidi jako na běžícím pásu. Kudy projde, tam zůstávají jen mrtvoly – a nečekejte od něj ani stopu lítosti, ani stopu lidskosti.

Foto: Profimedia.cz

Chladný a nezúčastněný zabiják se nezastaví před ničím. Hercův účes vznikl speciálně na objednávku režisérů, měl být „zvláštní a znepokojující“Foto: Profimedia.cz

Rudolf Hrušínský (†73) jako Karel Kopfrkingl

Legendární český herec nepotřeboval (skoro) žádné násilí k tomu, aby diváky děsil od začátku do konce. Je totiž jasně patrné, že s tímhle člověkem, který si libuje v kremacích, asi nebude všechno v pořádku. Herecký mistr dokázal v brilantním soustředěném výkonu skrývat úchylnost své postavy za přehnanou laskavost a péči a v rámci filmu Juraje Herze (†83) Spalovač mrtvol (1968) tak vznikla jedna z nejděsivějších figur české kinematografie.

Foto: Profimedia.cz

„Co abych tě, drahá, oběsil?“ Film byl natočen podle románu Ladislava Fukse (1923–1994)Foto: Profimedia.cz

Christian Bale (46) jako Patrick Bateman

Herec, který ztvárnil i tajuplného Batmana, ve filmu Americké psycho (2000) režisérky Mary Harron (67) dokázal, že zvládne mnohem víc poloh. A to včetně té vůbec nejšílenější. Celkem průměrný snímek tak svým výkonem tahá o třídu výš. Narcistický finančník Patrick Bateman má zdánlivě všechno, ale chybí mu vzrušení, které by uspokojilo jeho vnitřní démony. Proto vede dvojí život: úctyhodný investiční bankéř se mění v krutého sériového vraha se zvrhlými sexuálními choutkami.

Foto: Profimedia.cz

O tuto roli měl zájem i Leonardo DiCaprio (45), ale nakonec z projektu odstoupil, mimo jiné i kvůli obavě, že mu tak násilná postava poškodí kariéru a odradí fanoušky, kteří ho v té době milovali jako Jacka z Titanicu (1997)Foto: Profimedia.cz

Michael Rooker (65) jako Henry

Scénář thrilleru Henry: Portrét masového vraha (1986), který režíroval John McNaughton (70), je volně založený na skutečném životním příběhu člověka, jenž při cestách po Americe údajně vraždil desítky žen, mužů i dětí. Pro herce v hlavní roli to byl debut na filmovém plátně a zdařil se skvěle. Nejedná se o žádné populární či zábavné ztvárnění sériového vraha, ale o pokus realisticky ukázat skutečnou hrůzu, kterou takový člověk působí.

Foto: Profimedia.cz

Při výrobě filmu se hodně šetřilo, a proto například oblečení, které herec před kamerou nosil, bylo jeho vlastníFoto: Profimedia.cz

Anketa

Kdo je váš nejoblíbenější největší šílenec?
Joaquin Phoenix jako Joker
16,2 %
Jack Nicholson jako Jack Torrance
14,9 %
Anthony Hopkins jako Hannibal Lecter
49,6 %
Javier Bardem jako Anton Chigurh
3,7 %
Rudolf Hrušínský jako Karel Kopfrkingl
10,7 %
Christian Bale jako Patrick Bateman
3,6 %
Michael Rooker jako Henry
1,3 %
Celkem hlasovalo 3477 čtenářů.

Reklama

Načítám