Hlavní obsah

Když potřebujete zvednout náladu: 9 filmů na dlouhé večery

Foto: Shift Drive, Shutterstock.com

Foto: Shift Drive, Shutterstock.com

Reklama

Ani jste se nenadáli a už se zase setmělo. Máte hlavu plnou chmur a před vámi je dlouhý večer? Jít si spravit náladu někam ven moc nemůžete, a tak zbývá jen pár možností. Sázkou na jistotu je tato devítka filmů!

Článek

Dlouhé podzimní a zimní večery jsou už tady a letos se zdají ještě delší než obvykle. Abyste si je krátili výpravami za kulturou nebo u večeře v restauraci, totiž moc nepřipadá v úvahu. Proto o to více oceníte příjemnou knihu, film či seriál. Co si pustit, abyste z hlavy dostali všechny chmury?

Chcete navodit vánoční atmosféru?

Laskavé vánoční pohádky a komedie vás v období prosince a listopadu zaručeně pohladí po duši. Klasika, to je Láska nebeská (2003) či Sám doma (1990) a z českých komedií pak Pelíšky (1999). Tentokrát ale vybíráme jinou milou trojici:

1. Anděl Páně (2005)

Nezbedný anděl Petronel v podání Ivana Trojana (56) je poslán na pozemský svět, aby zachránil aspoň jednoho hříšníka, jinak se z něj stane padlý anděl... Je to jedna z nejlepších českých komedií posledních let a bavit vás bude určitě i pokračování Anděl Páně 2 (2016) – stejně jako první díl ho režíroval Jiří Strach (47).

Foto: Profimedia.cz

Hlavní představitelé komediální pohádky Anděl Páně: Klára Issová (41), Jiří Dvořák (53), Zuzana Kajnarová (38) a Ivan TrojanFoto: Profimedia.cz

2. Prázdniny (2006)

Amanda a Iris – dvě ženy žijící úplně odlišné životy stovky kilometrů od sebe. Co je spojuje? Obě zůstávají na Vánoce opuštěné. Ve snaze dát si pauzu od současného života si vymění své domy a vyrážejí na svátky do neznáma. Neskonale zábavná Cameron Diaz (48) a nenapravitelná romantička Kate Winslet (45) své spontánní dovolené rozhodně litovat nebudou.

Foto: Profimedia.cz

Amanda alias Cameron Diaz se vydává ze svého luxusního života v Los Angeles do zapadlé anglické vesničky a potká tady citlivého fešáka Grahama (Jude Law, 47)Foto: Profimedia.cz

3. Klaus (2019)

Španělský animovaný příběh o začátcích Santy Clause byl jedním z největších filmových překvapení loňského roku a vysloužil si nominaci na Oscara. Hlavní postavou je mladý pošťák Jesper proslulý svou leností. Jeho otci s ním jednoho dne dojde trpělivost a pošle ho, ať zřídí poštu ve Smeerensburgu. Když Jesper dorazí do temného zasněženého města se znesvářenými obyvateli, pochopí, že právě začíná nejdrsnější zkouška v jeho životě.

Foto: Profimedia.cz

Španělský animák byl loni na Vánoce velkým hitem. Na snímku je Rashida Jones (44), která namluvila jednu z hlavních postavFoto: Profimedia.cz

Klasika, která nikdy nezklame

Mezi legendární oceňované komedie určitě patří Forrest Gump (1994) nebo třeba Big Lebowski (1998). Když na nás ovšem jdou chmury, na duši vás více zahřejí následující snímky:

4. U pokladny stál... (1939)

Komedie s Vlastou Burianem († 1962) a Adinou Mandlovou († 1991) snad nemůže zklamat nikoho! V této původně divadelní hře se nemocniční ošetřovatel Kryštof Rozruch vydává do lázní. Kvůli menší záměně jmen a nepravděpodobným setkáním se postará o vskutku pořádný rozruch!

Foto: Profimedia.cz

Co říkají pacienti o ošetřovateli Rozruchovi? „Ten je tak nalitej optimismem, že by doved i umírajícímu dodat tolik chuti k umírání, že by člověk měl chuť umřít taky.“Foto: Profimedia.cz

5. Někdo to rád horké (1959)

Muzikanti Joe a Jerry se omylem stanou svědky zločinu chicagské mafie. Aby unikli bandě gangsterů, převléknou se za ženy a infiltrují se do dívčí jazzové kapely. Zatímco Joe se během jízdy zamiluje do sólové zpěvačky Sugar, do Jerryho v převleku za Dafné se zakouká postarší milionář. Božská Marilyn Monroe († 1962) v této hudební parodii na gangsterské filmy tvoří nezapomenutelný trojlístek s Tonym Curtisem († 2010) a Jackem Lemmonem († 2001).

Foto: Profimedia.cz

Podle některých filmových kritiků je Někdo to rád horké nejlepší komedie minulého stoletíFoto: Profimedia.cz

6. Deník Bridget Jonesové (2001)

Příhody téhle třicítky s pár kily navíc a jediným přáním – najít si pořádného chlapa – zvednou náladu, i když máte celý den na draka. To si dejte rovnou celou trilogii, Bridget Jonesová – S rozumem v koncích (2004) a Dítě Bridget Jonesové (2016). Renée Zellweger (51) vám dokáže, že je skvělá komediální herečka.

Foto: Profimedia.cz

Ach, ta Bridget! Její trable a trapasy už dokázaly rozveselit hodně chmurných večerů. A když je nablízku Colin Firth (60)...Foto: Profimedia.cz

Když chcete brečet smíchy

Snad každý má tu svou komedii, u které se vždycky popadá za břicho. Pro někoho je to třeba Slunce, seno, jahody (1983), jiný zase ocení Pařbu ve Vegas (2009). Pokud jste ještě neviděli následující veselohry, určitě doporučujeme:

7. Nedotknutelní (2011)

Zámožný kvadruplegik Philippe si za opatrovníka vybere floutka Drisse, mladíka, kterého právě propustili z vězení. Že tohle spojení nemůže fungovat? Ale může! Přímo dokonale a k velké zábavě všech diváků. Tvůrci úspěšné francouzské komedie přišli loni s dalším neotřele zábavným snímkem – film Výjimeční je chvílemi vážná komedie o autistech.

Foto: Profimedia.cz

Film Nedotknutelní je natočený podle skutečného příběhu. Hlavní hrdiny si s radostí zahráli François Cluzet (65) a Omar Sy (42)Foto: Profimedia.cz

8. Fakjů pane učiteli (2013)

V této německé komedii je hlavní postavou lupič, který se stává učitelem. Zeki totiž nemá po propuštění z vězení na vybranou: nad jeho zakopanými ukradenými penězi postavila místní škola tělocvičnu, a aby se k nim dostal, musí se vydávat za suplujícího učitele. Krom hledání kořisti se tedy snaží ukočírovat třídu teenagerů. Pro velký úspěch vznikla dvě pokračování a letos uvedl jejich režisér Bora Dagtekin (42) další skvělou komedii Téměř dokonalá tajemství.

Foto: Profimedia.cz

Na snímku je představitel hlavní role Elyas M’Barek (38) a Karoline Herfurth (36) známá třeba z Předčítače (2008)Foto: Profimedia.cz

9. Parazit (2019)

Když letošní Oscary ovládl korejský film, bylo to nebývalé překvapení. A předtím získal i Zlatou palmu v Cannes. Nutno zmínit, že tato satirická komedie si uznání určitě zaslouží! Chudá, ale mazaná rodinka se bizarním způsobem infiltruje do domácnosti bohatého byznysmena a střet dvou odlišných světů přináší vskutku groteskní situace.

Foto: Profimedia.cz

Když oscarové klání letos ovládla korejská komedie, bylo to vskutku přelomovéFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám