Hlavní obsah

Světlý, moderní a snadný na údržbu. To je byt mladé rodiny

Foto: Katarína Havlík Šimková

Foto: Katarína Havlík Šimková

Reklama

Aktualizováno

Rodina s malým dítětem se zabydlela v novostavbě v Letňanech. Přáli si praktický, světlý byt, který se bude snadno udržovat. Paní domu je architektka a její manžel truhlář, takže bylo jasné, že zařizování interiéru vezmou do vlastních rukou.

Článek

Do bytu v pražských Letňanech se manželé Petr a Katarína stěhovali z podnájmu. Zaujala je klidná lokalita ideální pro děti a dostupná cena bydlení dál od centra města. Dům byl dokončen v roce 2017 a majitelé v něm koupili byt ještě před výstavbou, takže bylo možné provést požadované klientské změny. A vzhledem k tomu, že paní domu Katarína Havlík Šimková je sama architektkou, ujala se prací na interiéru pochopitelně sama.

„Já jsem vlastně do nového přišla přímo z porodnice. Do ní jsem odcházela ještě ze starého bytu, manžel mezitím vše dodělal a odvezl mě i s dcerou už sem,“ vzpomíná paní domu.

Úspora místa na prvním místě 

Přáním mladé rodiny byl světlý, moderní, nadčasový a lehce udržovatelný interiér, který něco vydrží. „Stylově jsme s manželem poměrně sehraní. On je navíc truhlář a specializuje se na atypický nábytek z masivu, takže má k designu a architektuře také vztah. Ohledně rozmístění nábytku jsem mu nicméně musela ukázat všechny možné varianty ve 3D, aby mi uvěřil, že mnou navržené řešení je pro nás tím nejlepším. Naštěstí jsem ho přesvědčila,“ dodává s úsměvem majitelka a přiznává, že i ona musela někdy ustoupit: „Kdyby to bylo čistě na mně, v detailech a doplňcích bych byla odvážnější.“

Oproti standardu chtěli majitelé upravit příčku – zmenšit koupelnu a halu, a tím zvětšit obývací pokoj. „Místo jsme ušetřili i tím, že jsme pračku přesunuli do chodby. Byt má 61 metrů čtverečních a patří k němu 10metrový balkon, plochy jsou ale poměrně stísněné, takže bylo potřeba využít prostor co možná nejefektivněji,“ říká Katarína Havlík Šimková.

Sjednocená podlaha a odolná kuchyňská linka

Podlahu chtěli původně dřevěnou, ale tuto změnu developer nenabízel, proto vyhrálo lamino ve vyšším standardu. Aby byl prostor maximálně sjednocený, použili na podlahách nerezové přechodové lišty. (Znáte podlahové trendy 2019?)

Dvířka na kuchyňské lince a obývací stěně jsou lakovaná, pracovní deska v kuchyni je pak vyrobená z vysokotlakého laminátu Fundermax, který je extrémně odolný, takže na něj lze postavit třeba i horký hrnec. Silný je přitom jen 10 milimetrů.

Do koupelny dali namísto původně naplánované vany walk in sprchu, která je pro ně praktičtější. „U sprchy nejsou dvířka, dala by se případně doplnit, kdyby nám voda cákala ven, ale provozem (i s dítětem) jsme zjistili, že nejsou vůbec třeba. Naopak je pro nás velice pohodlné, že rovnou vejdeme do sprchy a nejsme v ní uzavření,“ doplňuje architektka.

Foto: Katarína Havlík Šimková

Byt s dispozicí 3 + kk má 61 metrů čtverečních a patří k němu 10metrový balkonFoto: Katarína Havlík Šimková

Nábytek vlastní výroby

Většinu nábytku včetně vestavné skříně ve vstupní chodbě vyrobil sám majitel, pouze vybavení dětského pokoje pořídili v IKEA. „Tedy kromě postele, kterou jsme koupili v bazaru a manžel ji zrenovoval,“ dodává architektka. Do budoucna by měl být i pokojíček zařízený nábytkem na míru, ovšem až dcera povyroste. Celou jeho stěnu prozatím zdobí barevná vinylová tapeta světa.

Vlastní výroby je i jídelní a konferenční stůl z masivního dubového dřeva a rustikálními hranami. Oba stoly jsou opatřené nerezovými nohami od zámečníka a natřené olejem s bílým pigmentem. (Nad dřevěné stoly prostě není!)

Relax na balkoně i v kuchyni

Obrazy, které zdobí stěny bytu, namalovala majitelka. „Jsem v malování amatér, tohle jsou moje první pokusy,“ dodává. A co se jim v bytě líbí nejvíc? Katarína si oblíbila kožené křeslo ve funkcionalistickém stylu a závěsnou houpačku na balkoně, kde relaxuje v letních dnech. A protože oba manželé rádi vaří, mají na balkoně bylinkovou zahrádku a spoustu času společně tráví v kuchyni.

„Kdyby to šlo, chtěl bych, aby byl byt větší, jinak jsem tu maximálně spokojený a všechno mi vyhovuje,“ uzavírá Petr.

Foto: Katarína Havlík Šimková

Paní domu si oblíbila kožené křeslo ve funkcionalistickém stylu (Kika)Foto: Katarína Havlík Šimková

Vizitka architektky

Ing. arch. Katarína Havlík Šimková pochází ze Slovenska, vystudovala Fakultu architektury na ČVUT v Praze a od roku 2009 se aktivně věnuje navrhování. Kromě aktivní práce na větších zakázkách v projekčním ateliéru nabízí i služby menšího rozsahu – návrh a rekonstrukce rodinných domů včetně interiérů ve všech fázích od studie až po realizaci. Zaměřuje se na dokonalé zpracování detailu a řeší prostor celkově. Přemýšlí, jak se v daném prostoru bude žít a pohybovat, proto je každý návrh individuální. Více na atelier-tektura.cz.

Jak se vám líbí řešení interiéru? I starý byt se dá krásně zrekonstruovat. A tihle manželé opravili celý zámek!

Reklama

Související témata:

Načítám