Hlavní obsah

Holčičí království v prostorech bývalé továrny zaujme skleněnou stěnou i dřevěnými špalky

Foto: Archiv designérky

Foto: Archiv designérky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První samostatné bydlení devatenáctileté studentky je opravdové holčičí království. Mladá dáma se tu cítí skvěle i díky tomu, že celý byt pro ni navrhla a zrealizovala její maminka, profesí interiérová designérka.

Článek

V prostorách bývalé firmy Opavia v Opavě vznikl dámský byt k nakousnutí. Své devatenáctileté dceři ho navrhla a zařídila interiérová designérka Veronika Goldmannová. Pro studentku Viktorii Annu je to vůbec první samostatné bydlení, stěhovala se sem z domu, kde do té doby žila s rodiči: „Vědomí, že byt je výtvorem mojí maminky, mě utěšovalo, když jsem cítila prvotní osamělost.“

Maminka měla volnou ruku

Své mamince nechala Viktorie Anna volnou ruku a do návrhu nijak zvlášť nezasahovala. „Plně jí důvěřuju a osobně se necítím obdařena jejím citem a vkusem. Ráda jsem s ní konzultovala maličkosti, ale to nejdůležitější jsem nechala na ní.“

Byt je velký 55 metrů čtverečních. Na poměrně malém prostoru bylo potřeba vytvořit plnohodnotné bydlení s oddělenou intimní a užitnou částí a s maximálním množstvím úložných prostor, které ale měly působit lehce a interiér nijak nezahlcovat. Díky použitým materiálům se podařilo dosáhnout toho, že zároveň celý prostor sjednocují.

Foto: Archiv designérky

Prostor se díky skleněné stěně rozdělil na dvě plnohodnotné místnosti: ložnici a obývací pokojFoto: Archiv designérky

Bříza a prostor rozdělený sklem

„Interiér se mi podařilo rozdělit do dvou plnohodnotných místností, tedy na ložnici a obývací pokoj spojený s kuchyní, a zároveň opticky zvětšit pomocí skleněné vestavby. Ze strany ložnice je po celém obvodu této skleněné stěny závěs, kterým se v případě potřeby může prostor zcela uzavřít a odstínit,“ popisuje designérka.

Na podlaze je praktický vinyl, veškerý nábytek je pak vyrobený na míru podle designérčiných návrhů. Použili na něj březovou překližku v kombinaci s bílým lakem. Z překližky je i celá kuchyňská linka, na pracovní desku zvolili kompakt v bílé barvě.

To vše doplňují minimalistické police vyrobené z borové překližky a ocelových tyčí, které poskytují další úložné místo a současně působí odlehčeně a jednolitý koncept sofistikovaně „rozbíjejí“.

Foto: Archiv designérky

Kuchyňská linka je z překližky, pracovní deska z kompaktu. Doplňují ji minimalistické police české firmy Master & Master z borové překližky a ocelových tyčíFoto: Archiv designérky

Růžová nemůže chybět

Obývací prostor je od kuchyně opticky oddělený barovým pultíkem s posezením. V kuchyni a zejména u baru majitelka bytu tráví čas nejraději a podle vlastních slov se právě tady opravdu cítí jako samostatná jednotka: „Ráda mám ale i pohled z postele skrz skleněné dveře. Tohle řešení mě hodně překvapilo, samotnou by mě nikdy nic takového nenapadlo.“

V obývacím pokoji je pohodlná pohovka v příjemné starorůžové barvě. Coby odkládací a konferenční stolky slouží tři dřevěné špalky, které Veronika Goldmannová vlastnoručně opracovala.

Tam, kde je opravdový domov

Autorka návrhu má radost z řemeslného zpracování, které je díky ověřeným dodavatelům dotažené do posledního detailu. Očekávání Viktorie Anny byla nejen splněna, ale dokonce překonána. „Myslím, že maminka dokázala z tak malého a prázdného prostoru vytvořit místo, které je pro mě skutečně domovem a kde mám veškerý komfort,“ uzavírá majitelka bytu.

Vizitka designérky

Interiérová designérka Veronika Goldmannová působí v Opavě a okolí. Věnuje se návrhům soukromých interiérů i kanceláří a také homestagingu. Více na IG verony_design nebo www.verony.cz.

Načítám