Hlavní obsah

Luxusní dům pětičlenné rodiny. Moderní bydlení, kde má každý své soukromí

Foto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům pětičlenné rodiny je vzdušný, světlý a přívětivý. Rodiče a jejich tři děti tráví čas nejraději společně, v obývacím pokoji nebo na zahradě a u bazénu. Každý tu ale má i potřebné soukromí, včetně vlastní koupelny. Tohle je pohádka!

Článek

Pětičlenná rodina se z bytu přestěhovala do rodinného domu v blízkosti Brna. Zamilovali si klid okolní přírody a velkou zahradu, ale právě i dobrou dostupnost do centra města. Podle svých slov se tu cítí jako na dovolené, a to nejen díky krásné zahradě s bazénem.

V rukou architektů

Dům včetně zahrady i kompletní interiér pro ně navrhlo studio VP Architekti, kterému majitelé dali svou plnou důvěru. „Během prvních schůzek jsme se shodli na barevné kostře a hlavních bodech, pak už to bylo na nás. Návrhy jsme samozřejmě společně ladili a konzultovali. Klient má vytříbený vkus, což je vždycky i pro nás architekty přínosem,“ říká architekt Jiří Vlček.

Foto: Archiv studia

Na zahradě tráví pětičlenná rodina hodně času, užívají si tu nejen bazén.Foto: Archiv studia

Dvě patra a otevřená galerie

Dvoupodlažní dům má celkovou užitnou plochu 285 metrů čtverečních. V přízemí je obývací pokoj spojený s kuchyní, prádelna s technickou místností a garáž, v patře pak ložnice, tři dětské pokoje a na otevřené galerii pracovna i koutek k relaxaci.

Patra spojuje schodiště, jehož instalace byla asi největším oříškem realizace. „Ocelová konstrukce je obalená dřevem a zábradlí je skleněné, byla tedy velmi důležitá přesnost u všech částí. Schodiště například nesmí nijak pracovat a tak dále. Výsledek je ale perfektní, už máme své osvědčené dodavatele, na které je spoleh,“ vysvětluje architekt.

Nábytek vyrobený na míru

Ve vstupní části použili na podlahu z praktických důvodů keramickou dlažbu, v ostatních částech domu je dřevěná podlaha ošetřená přírodním olejem.

Veškerý nábytek nechali vyrobit na míru, a to včetně kuchyně s nano povrchem, který je praktický a odolný a architekti ho používají velmi rádi. Pracovní deska je z umělého kamene Technistone. Původní návrh počítal v kuchyni s horními skříňkami, které by byly praktické, ale postupně zvítězil design a od skříněk upustili, aby místnost působila vzdušnějším dojmem.

Pohoda u krbu

V obývacím pokoji také dělá parádu plynový krb, který architekti do podobných rezidencí s oblibou umisťují. „Dnes už jsou plynové krby domyšlené, a to jak designově, tak funkčně. Dříve byla imitace velmi viditelná, dnes je to ale krásná práce,“ říká Jiří Vlček.

Krbové těleso zároveň opticky odděluje obývací pokoj od kuchyně s jídelnou. Do té navíc vedou dva schody, takže ačkoli je prostor otevřený, je vlastně i částečně oddělený.

Dětská království a pro každého koupelna

Co se týče dětských pokojů, ke slovu se pochopitelně dostaly i děti a samy si vybíraly barvy, které v jejich královstvích budou hrát prim. Ostatní vybavení je přizpůsobeno jejich věku, ale zároveň jsou pokoje navržené tak, aby s dětmi „rostly“ a byly funkční i v později.

Ložnice i všechny dětské pokoje mají přímý vstup do koupelen, které jsou v patře tři (dvě děti se o koupelnu dělí, ale každé má vlastní vstup). Úložné prostory jsou řešeny vestavěnými skříněmi a v případě dvou pokojů také společnou šatnou.

Foto: Archiv studia

Každé z dětí má svůj pokoj, samy si vybíraly barvy.Foto: Archiv studia

Spokojenost na všech stranách

„Protože všechno probíhalo podle plánů a v souladu s návrhy a konzultacemi, nenastalo během realizace žádné nemilé překvapení a výsledek naprosto naplnil naše očekávání. Žije se nám tu krásně,“ říkají obyvatelé domu a architekti dodávají: „Majitelé byli už v průběhu nadšení, což nás posilovalo v další tvorbě. Taková podpora se vždycky zrcadlí a klientovi se vrátí. I my jsme spokojení, když pro někoho vytvoříme hezké a praktické místo pro život, a když u toho zároveň poznáme zajímavé lidi.“

Vizitka studia

Studio VP Architekti, to je Ing. arch. Jiří Vlček a partneři. Kancelář mají v Brně a architekturou a interiérovým designem se zabývají téměř dvacet let. Za nejdůležitější považují schopnost vcítit se do klienta a co nejvíce nasát, co potřebuje. Jsou zastánci nadčasového interiéru, který si drží svou hodnotu a klientovi přináší užitek dlouhodobě. Více na www.vparchitekti.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám