Hlavní obsah

Z holé půdy krásný byt. Pojďte na návštěvu do centra Prahy

Foto: Archiv designérky

Foto: Archiv designérky

Reklama

Prázdná tmavá půda v pražské Jindřišské ulici, tedy v samém centru města. Co s ní? Po rekonstrukci je tu kouzelné bydlení s přiznanými trámy a zašívárnou na galerii.

Článek

V místech, kde je dnes krásný byt, nebylo na počátku vůbec nic. Jen holá půda, trámy, prázdné zdi a tma. „První otázka tedy zněla, co tu vlastně vznikne, jak interiér pojmout? Měli jsme 70 metrů čtverečních půdního prostoru, což není moc, ale také to není úplně málo,“ vzpomíná designérka Kristina Prokšová. Nakonec vyhrála dispozice 2+kk s obytnou galerií, ideální bydlení pro pár, který si v centru Prahy přál vytvořit útulný, ale zároveň luxusní interiér.

Přírodní i umělé světlo

Důležitým tématem rekonstrukce bylo světlo, které sem bylo potřeba dostat, a to jak to přírodní, tak umělé. Přírodní sem proudí díky velkým střešním oknům rozmístěným po celé šíři prostoru a tedy v každé z místností. S umělým světlem by to kvůli faktu, že v bytě v podstatě není rovný strop, nebylo vůbec jednoduché. „Poradili jsme si světelnými systémy, které jsou hezky variabilní a svou antracitovou barvou interiér pěkně doladily,“ objasňuje designérka.

Trámy rozhodně neskrývat

Nedílnou součástí půdy byly a jsou trámy, které slouží jako nosná konstrukce. Další otázka k řešení tedy zněla – co s nimi. Kristina Prokšová je zastáncem zachovávání ducha místa, takže nepřipadalo v úvahu trámy jakkoli schovávat, naopak se staly dominantním prvkem interiéru stejně jako kovové nosníky střechy. Prošly pouze lehkou kosmetickou úpravou, dostaly nový nátěr a odstín, který byl potřeba. Trám zůstal mimochodem poměrně netypicky i v koupelně.

Foto: Archiv designérky

Od počátku bylo jasné, že trámy zůstanou přiznané. Na půdu patří a hodí se semFoto: Archiv designérky

Vdechnout prostoru industriální ráz

Celým prostorem pod okny prochází cihlová zeď, která je také původní. Byla sice nahozená omítkou, ale designérka o její existenci věděla, a tak jí to nedalo a dala jí šanci ukázat se v celé své kráse. Tím interiéru vtiskla lehce industriální charakter, který se k danému místu skvěle hodí. „Myslím, že svou funkci splnila na jedničku,“ dodává Kristina Prokšová.

Zařízení od truhláře i z obchodů

Co se týče nábytku a dalšího vybavení bytu, zkombinovali truhlářskou tvorbu s kousky z klasických obchodů tak, aby se vešli do naplánovaného rozpočtu. Například jídelní stůl a židle jsou z IKEA, stůl je ovšem dubový a nepůsobí levně a bytu velmi sluší. Truhlář do interiéru vyrobil částečně mlynářské schody na galerii, které v sobě skrývají praktické úložné prostory, a na míru je zhotovená také kuchyň s ostrůvkem, do které se vešla i pračka.

Atmosféra bytu je i díky přiznaným trámům, dřevu a jemným pastelovým barvám velmi pozitivní. „Na tomto interiéru mám ráda, že působí opravdu klidně a člověk tu rychle zapomene na pulzující centrum, ve kterém se vlastně nachází. A i když průchod z rušné Jindřišské ulice není žádný zázrak, po vstupu do tohoto půdního bytu se hned cítíte dobře,“ uzavírá designérka.

Foto: Archiv designérky

Mlynářské schody na galerii vyrobil truhlář, skrývají v sobě praktické úložné prostoryFoto: Archiv designérky

Vizitka designérky

Kristina Prokšová absolvovala v roce 2011 rekvalifikační kurz na pražské Designškole a studovala také v zahraničí, např. v Německu či Austrálii, kde měla možnost poznat tamní bytovou kulturu a načerpat mnoho zážitků a zkušeností. Věnuje se navrhování veřejných i soukromých interiérů a aktivně se zajímá o nové trendy. Říká, že design není jen luxus, jak se na něj pohlíželo dříve, ale styl, kterým člověk říká něco o sobě a který ho provází každým dnem. Více na www.waydesignery.com .

Reklama

Načítám