Hlavní obsah

Tajemství domácích sušenek: Jak na to, aby byly dokonalé?

Foto: marcin jucha, Shutterstock.com

Foto: marcin jucha, Shutterstock.com

Reklama

Obchody jsou plné nejrůznějších sušenek, a tak se možná ptáte, proč byste si měli péct vlastní. Důvodů je několik – od složení, kterým si pak můžete být jisti, až po fakt, že jejich pečení je prostě zábava – hlavně s dětmi.

Článek

Pokud si občas pustíte nějaký americký nebo britský film či seriál, jistě si všimnete, jak všichni nadšeně pečou sušenky. Tenhle trend už dávno došel i do našich končin, a je to dobře. Domácí sušenky jsou jednoduché na přípravu, přesně víte, z čeho jste si je upekli, a snadno se vyvarujete i kontroverzních přísad. Jak a proč se do nich tedy pustit?

Nejen bez fruktózy

Doma si sušenky hladce připravíte bez palmového tuku (oleje) a glukózového sirupu, které jinak najdete ve většině sušenek v obchodech. Proč je dobře se jich vyvarovat? Palmový olej obsahuje proti klasickému řepkovému oleji sedminásobek nasycených mastných kyselin (49 g/100 g oleje oproti 7 g/100 g u oleje řepkového). A právě nasycené mastné kyseliny zvyšují riziko infarktu, kornatění cév a dalších problémů s kardiovaskulárním systémem. V neposlední řadě je jeho pěstování velmi neekologické. Místo něj tak můžete použít kokosový olej, máslo a tam, kde to jde, i olej klasický řepkový nebo slunečnicový.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Kokosový tuk je chuťově vynikající a pokládá se za zdravou alternativu oleje palmovéhoFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jakkoli zní jeho název zdravě, glukózový, případně glukózo-fruktózový sirup zdravý vůbec není. Fruktóza se sice může chlubit nízkým glykemickým indexem, ale velmi snadno se v těle usazuje jako tuk – výživoví poradci dokonce tvrdí, že primárně jako tuk uložený mezi vnitřními orgány, který je mnohem nebezpečnější než tuk uložený v podkoží.

Potravin slazených fruktózou sníte víc, protože nedostatečně stimuluje mozková centra, která signalizují, zda už jste sytí. Způsobuje nemoci kardiovaskulárního systému, podněcuje cukrovku 2. typu a různá onemocnění ledvin. Když už máte chuť na sladké, používejte tedy spíše třtinový cukr, med nebo tzv. golden sirup. Ten seženete v koutcích se zahraniční kuchyní nebo obchodech s britskými potravinami. Oproti medu má tu výhodu, že s ním není těsto tak tvrdé. Jako sladidlo se ale hodí i sušené ovoce nebo banán – více se o zdravějším slazení dozvíte tady.

I dobré sladké sušenky mohou být zdravější

I další suroviny si můžete vybrat podle svého: místo klasické bílé mouky použít špaldovou, ideálně ještě v celozrnné variantě (více o moukách a jejich výběru najdete v tomto článku), klasický kypřicí prášek můžete nahradit ze zdravotních aspektů výhodnějším vinným kamenem a podobně.

Foto: Alena Haurylik, Shutterstock.com

Ovesné vločky jsou vděčnou přísadou nejen zdravých, ale opravdu lahodných sušenekFoto: Alena Haurylik, Shutterstock.com

Není sušenka jako sušenka

Stejně jako je v obchodech obrovská nabídka nejrůznějších sušenek, i doma si jich můžete připravit desítky nejrůznějších druhů. Oblíbené jsou cantuccini, čokoládové crinkles, skořicové sušenky nebo třeba ty s čokoládovými chipsy. Recepty na jednotlivé druhy včetně promazávaných krémem najdete v níže uvedených odkazech.

Krásné sušenky nade vše

Aby se sušenky opravdu povedly, je dobré mít doma pár věcí navíc, díky kterým budou opravdu krásné.

  • Vykrajovátka - ať už to budou klasické linecké sušenky nebo něčím vylepšené z vyvalovaného těsta, díky různým tvarům budou opravdu krásné. Neomezujte se jen na repertoár vánočních vykrajovátek, trh je dnes opravdu bohatý.
  • Reliéfní váleček - to, co dodá vašim sušenkám z lineckého nebo podobného těsta punc luxusu, je reliéfní váleček. Díky němu budou mít opravdu krásný dekor!
  • Tvořítka na fondán - znáte ty krásné ozdoby z potahovaných dortů? Všechno to do těsta „vyrazíte“ díky tvořítkům, které seženete v každých domácích potřebách přehršel a v podstatě za pár desetikorun.
  • Lentilky, sušené ovoce i ořechy - chcete-li barevně vyladěné sušenky, ozdobte je barevně. Lentilky nejsou zrovna nejzdravější, místo nich ale můžete použít různobarevné sušené ovoce, ořechy nebo pikantnější kandovanou kůru a ovoce.
  • Čokoládové chipsy - líbí se vám klasické „chocolate chips cookies“, tedy sušenky s čokoládovými kousky? Nenahrazujte je nasekanou čokoládou, ta vám obarví celé těsto. Pořiďte si opravdu čokoládové chipsy! Ty seženete v cukrářských potřebách a čím dál častěji i v supermarketech.
  • Cukrové posypky - opět nejde o nic extra zdravého, ale barevně sypané sušenky vypadají opravdu skvěle. Jen pozor na třpytivé kuličky a podobné ozdůbky. Na skus bývají tvrdé, a pro strávníka tak dost nepříjemné.
  • Mramorování - jednobarevné těsto jednoduše ozvláštníte tak, že ho část oddělíte, promísíte s trochou kakaa a oboje pak zaděláte společně. Mramorování je jednoduchý a opravdu efektní způsob, jak z obyčejné sušenky uděláte takovou, kterou budou chtít všichni.
  • Máčení v čokoládové polevě - na 100 g rozpuštěné čokolády přidejte asi 1 lžíci rostlinného oleje a skvělá čokoládové poleva vhodná na máčení sušenek je na světě.
Foto: Andre van der Veen, Shutterstock.com

Většina oblíbeného vánočního cukroví jsou vlastně také různé druhy sušenek. Jen si to člověk hned neuvědomíFoto: Andre van der Veen, Shutterstock.com

Který druh si vyberete jako první k vyzkoušení vy?

Reklama

Související témata:

Načítám