Článek
Pokud si občas pustíte nějaký americký nebo britský film či seriál, jistě si všimnete, jak všichni nadšeně pečou sušenky. Tenhle trend už dávno došel i do našich končin, a je to dobře. Domácí sušenky jsou jednoduché na přípravu, přesně víte, z čeho jste si je upekli, a snadno se vyvarujete i kontroverzních přísad. Jak a proč se do nich tedy pustit?
Nejen bez fruktózy
Doma si sušenky hladce připravíte bez palmového tuku (oleje) a glukózového sirupu, které jinak najdete ve většině sušenek v obchodech. Proč je dobře se jich vyvarovat? Palmový olej obsahuje proti klasickému řepkovému oleji sedminásobek nasycených mastných kyselin (49 g/100 g oleje oproti 7 g/100 g u oleje řepkového). A právě nasycené mastné kyseliny zvyšují riziko infarktu, kornatění cév a dalších problémů s kardiovaskulárním systémem. V neposlední řadě je jeho pěstování velmi neekologické. Místo něj tak můžete použít kokosový olej, máslo a tam, kde to jde, i olej klasický řepkový nebo slunečnicový.
Kokosový tuk je chuťově vynikající a pokládá se za zdravou alternativu oleje palmového
Jakkoli zní jeho název zdravě, glukózový, případně glukózo-fruktózový sirup zdravý vůbec není. Fruktóza se sice může chlubit nízkým glykemickým indexem, ale velmi snadno se v těle usazuje jako tuk – výživoví poradci dokonce tvrdí, že primárně jako tuk uložený mezi vnitřními orgány, který je mnohem nebezpečnější než tuk uložený v podkoží.
Potravin slazených fruktózou sníte víc, protože nedostatečně stimuluje mozková centra, která signalizují, zda už jste sytí. Způsobuje nemoci kardiovaskulárního systému, podněcuje cukrovku 2. typu a různá onemocnění ledvin. Když už máte chuť na sladké, používejte tedy spíše třtinový cukr, med nebo tzv. golden sirup. Ten seženete v koutcích se zahraniční kuchyní nebo obchodech s britskými potravinami. Oproti medu má tu výhodu, že s ním není těsto tak tvrdé. Jako sladidlo se ale hodí i sušené ovoce nebo banán – více se o zdravějším slazení dozvíte tady.
I dobré sladké sušenky mohou být zdravější
I další suroviny si můžete vybrat podle svého: místo klasické bílé mouky použít špaldovou, ideálně ještě v celozrnné variantě (více o moukách a jejich výběru najdete v tomto článku), klasický kypřicí prášek můžete nahradit ze zdravotních aspektů výhodnějším vinným kamenem a podobně.
Ovesné vločky jsou vděčnou přísadou nejen zdravých, ale opravdu lahodných sušenek
Není sušenka jako sušenka
Stejně jako je v obchodech obrovská nabídka nejrůznějších sušenek, i doma si jich můžete připravit desítky nejrůznějších druhů. Oblíbené jsou cantuccini, čokoládové crinkles, skořicové sušenky nebo třeba ty s čokoládovými chipsy. Recepty na jednotlivé druhy včetně promazávaných krémem najdete v níže uvedených odkazech.
SUŠENKY POKAŽDÉ JINAK
Krásné sušenky nade vše
Aby se sušenky opravdu povedly, je dobré mít doma pár věcí navíc, díky kterým budou opravdu krásné.
- Vykrajovátka - ať už to budou klasické linecké sušenky nebo něčím vylepšené z vyvalovaného těsta, díky různým tvarům budou opravdu krásné. Neomezujte se jen na repertoár vánočních vykrajovátek, trh je dnes opravdu bohatý.
- Reliéfní váleček - to, co dodá vašim sušenkám z lineckého nebo podobného těsta punc luxusu, je reliéfní váleček. Díky němu budou mít opravdu krásný dekor!
- Tvořítka na fondán - znáte ty krásné ozdoby z potahovaných dortů? Všechno to do těsta „vyrazíte“ díky tvořítkům, které seženete v každých domácích potřebách přehršel a v podstatě za pár desetikorun.
- Lentilky, sušené ovoce i ořechy - chcete-li barevně vyladěné sušenky, ozdobte je barevně. Lentilky nejsou zrovna nejzdravější, místo nich ale můžete použít různobarevné sušené ovoce, ořechy nebo pikantnější kandovanou kůru a ovoce.
- Čokoládové chipsy - líbí se vám klasické „chocolate chips cookies“, tedy sušenky s čokoládovými kousky? Nenahrazujte je nasekanou čokoládou, ta vám obarví celé těsto. Pořiďte si opravdu čokoládové chipsy! Ty seženete v cukrářských potřebách a čím dál častěji i v supermarketech.
- Cukrové posypky - opět nejde o nic extra zdravého, ale barevně sypané sušenky vypadají opravdu skvěle. Jen pozor na třpytivé kuličky a podobné ozdůbky. Na skus bývají tvrdé, a pro strávníka tak dost nepříjemné.
- Mramorování - jednobarevné těsto jednoduše ozvláštníte tak, že ho část oddělíte, promísíte s trochou kakaa a oboje pak zaděláte společně. Mramorování je jednoduchý a opravdu efektní způsob, jak z obyčejné sušenky uděláte takovou, kterou budou chtít všichni.
- Máčení v čokoládové polevě - na 100 g rozpuštěné čokolády přidejte asi 1 lžíci rostlinného oleje a skvělá čokoládové poleva vhodná na máčení sušenek je na světě.
Většina oblíbeného vánočního cukroví jsou vlastně také různé druhy sušenek. Jen si to člověk hned neuvědomí
Který druh si vyberete jako první k vyzkoušení vy?