Hlavní obsah

Tajné triky vizážistek aneb Co všechno zvládnete se zubním kartáčkem?

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Reklama

Neděkujte nám, děkujte jim. O své tipy a triky se s vámi podělí profesionální vizážistky a věřte, že lepší školitelky nenajdete. Víte, jak zachránit špatný odstín make-upu, přetvořit oblíbenou rtěnku v matnou nebo čím vším můžete vytvořit ukázkové linky?

Článek

Existuje spousta tipů, na které za běžných okolností nemáte šanci natrefit. Důkladnému výslechu jsme proto podrobili tři profesionálky, které ví o líčení snad úplně všechno. A výsledek? Vymámili jsme z nich rovnou deset užitečných vychytávek!

1. Make-up, který 100% sedí

Vizážistka Petra Soukupová prozrazuje trik na dokonalý odstín make-upu: „Protože se barva pokožky v průběhu roku mění, doporučuji mít po ruce zesvětlující nebo ztmavující kapky do make-upu.“ Ty můžete využít i v případě, že jste při nákupu produktu sáhly vedle a tón vám úplně nesedí. Kapky nabízí například značka Catrice za zhruba sto korun.

2. Vlastní BB krém

Toužíte po lehčím krytí a výživě? Místo nákupu BB nebo CC krému si zkuste tónovací krém vyrobit samy: „Make-up jednoduše smíchejte s hydratačním krémem na obličej. Make-upu tento krok ubere na krytí a výsledek je lehčí,“ vysvětluje vizážistka Daniela Kremláčková s tím, že tento trik využijete především v létě a týdnech, kdy vás pleť zrovna nezlobí, a tím pádem nepotřebuje zbytečnou kamufláž.

Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

BB krém si můžete snadno umíchat samy Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

3. Trik ke konturování

Propadly jste trendu konturování? Vyzkoušejte tip vizážistky Lindy Chudomelové: „Nemusíte hned kupovat drahé speciální produkty, správnou konturu si můžete umíchat samy. Stačí vzít malinko matné krémové černé barvy, například z gelových linek nebo stínů, a smíchat ji s make-upem. Ale pozor, bavíme se opravdu o malém množství – špendlíková hlavička je moc. Barva by měla dostat spíše jen studenější nádech, než výrazně šedivý podtón. Poté ji jednoduše naneste na strategická místa.“ Více se o této technice dozvíte v článku Toužíte po krásnější tváři? Zapomeňte na plastiku, zkuste konturování.

4. Peeling rtů gratis  

Měkký kartáček na zuby můžete použít k šetrnému peelingu rtů. „Rty stačí jemně promasírovat a pak přetřít hydratačním balzámem. Mně se osvědčilo bílé Labello Med nebo značka Rosebud Salve,“ doporučuje Linda Chudomelová s tím, že právě tak zamezíte suchým a popraskaným rtům.

5. Červená „na zvykačku“

Chcete se naučit nosit červenou rtěnku? Začněte zvolna. „První rudý nátěr způsobí spoustě žen šok. Proto doporučuji postup, kdy se barva do rtů nejprve jen jemně vťuká. Druhý den klidně trochu přitlačte a až ten třetí vykreslete jasnou hranici rtů s tím, že barvu budete stále vklepávat. Poté už se pusťte do plného vykreslení. Tímto způsobem si na rtěnku lépe zvyknete vy i vaše okolí,“ vysvětluje Petra Soukupová.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Začínáte s červenou rtěnkou? S intenzitou to nepřehánějte a zvykejte si postupněFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

6. Trendy mat

Matné rty jsou stále v kurzu. Trend přitom můžete vyzkoušet i bez koupě nového produktu. „Není třeba si speciálně pořizovat drahou matnou rtěnku. Místo ní můžete použít i konturovací tužku, kterou vybarvíte úplně celé rty. Efekt je stejný a výdrž skvělá,“ říká Daniela Kremláčková.

Svůj trik přidává i Linda Chudomelová: „Z každé rtěnky se dá vytvořit matná. Existují k tomu různé báze, ale v podstatě na to stačí i pudr, obsahující silicu,“ říká vizážistka. A jak postupovat? „Naneste rtěnku a ústa přepudrujte. První vrstvu pudrujte přes oddělenou nejtenčí vrstvu papírového kapesníčku, aby se rtěnka nerozmazala, druhou už klidně napřímo,“ dodává Linda Chudomelová.

Vyzkoušet můžete i třetí možnost, která je ideální pro ty z vás, které mají sušší rty a matné rtěnky jim nesvědčí. „Vezměte si hydratační rtěnku bez lesku a třpytu, naličte s ní rty a následně odsajte zmatňujícími papírky. Postup můžete klidně opakovat. Rty budou matné, ale zároveň nebudou vysušené,“ říká vizážistka Petra Soukupová. Matující papírky koupíte už od šedesáti korun.

7. Nouzový režim

Dekorativní kosmetiku nemusíte používat jen k účelům, ke kterým byl konkrétní produkt stvořený. „Pokud máte štěteček na linky, můžete k jejich vytvoření v případě nouze použít i barvu z řasenky,“ říká vizážistka Linda Chudomelová s tím, že to funguje i naopak. Pokud na kartáček nanesete trochu barvy z linek, můžete s nimi přetřít řasy.

Linky potom můžete vytvořit i z pudrových stínů: „Některé se dají nanášet namokro. Kápnete do nich trochu vody a pomocí štětečku pak snadno namalujete linku,“ prozrazuje Linda Chudomelová. A dodává, že je třeba si vyzkoušet, jak dobře tato metoda funguje právě u vašich stínů.

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Došly vám oblíbené linky? Nahradit je může barva z řasenky i stín, smíchaný s kapkou vody Foto: popcorner, Shutterstock.com

8. Míchejte barvy

U očních víček jste na více různých barev zvyklé, to samé ale můžete dělat i s tvářemi nebo obočím. „Použitím dvou odstínů tvářenek získá obličej na plastičnosti. Světlejší odstín, například růžový, nanášejte na lícní kosti. A ten o něco tmavší, do červena nebo fialova, pouze na jablíčka,“ vysvětluje vizážistka Petra Soukupová. Tvářenky nezapomeňte pořádně zapracovat, viditelné přechody jsou tabu.

Obdobný postup doporučuje Petra využít i při zvýrazňování obočí: „Nebojte se využít dva odstíny tužek nebo pudrových stínů. Díky nim bude vypadat obočí přirozeněji.“

9. Obočí zafixuje lak

Nepodceňujte ani úpravu obočí. Po jeho zvýraznění ho nezapomeňte zafixovat. Za nový produkt opět utrácet nemusíte: „Husté a nepoddajné obočí můžete fixovat lakem na vlasy. Ten jednoduše nastříkejte na kartáček a obočí jemně pročešte. Mimochodem, ani kartáček nemusíte kupovat, stačí v ruce vyprat ten, který vám zbyl ze staré řasenky,“ doporučuje vizážistka Daniela Kremláčková a přidává vtipnou poznámku: „Mary Greenwell, která líčila princeznu Dianu, k tomuto účelu používala dokonce obyčejný kartáček na zuby.“

Foto: HQuality, Shutterstock.com

Kartáček ze staré řasenky a lak na vlasy. Nic víc k zafixování obočí nepotřebujete Foto: HQuality, Shutterstock.com

10. Kleštičkám svědčí teplo

Pro dokonale nalíčené řasy jsou kleštičky nezbytné. Pokud je používáte pravidelně, naučte se nejprve nahřívat: „Když kovové kleštičky zahřejete fénem, plní v podstatě funkci kulmy a řasy krásně natočí. Prsty nejprve opatrně prověřte, zda příliš nepálí a až poté se pusťte do práce,“ říká vizážistka Petra Soukupová.

Prozradíte nám váš oblíbený trik i vy?

Reklama

Načítám