Hlavní obsah

8 chyb, které vás zbytečně dělají starší! Kterou při líčení děláte vy?

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Reklama

Pár let navíc? Vsadíme se, že o tento „bonus“ žádná z vás nestojí – přesto ale existuje spousta žen, které se následujících chyb dopouštějí. Co byste tedy nikdy neměly dělat, pokud si líčením nechcete přidat na věku? Čtěte a pomozte nám šířit osvětu.

Článek

Zpozornět by měly zejména ty z vás, které se líčí stejným způsobem celý život. Co funguje na mladé pleti, totiž vůbec nemusí vyhovovat pokožce, na které se objevily vrásky. S přibývajícími léty se vyplatí přejít na úspornější režim – šetřit byste neměly jen s použitými produkty, ale i jejich množstvím. Opatrnější musíte být i při volbě konkrétních odstínů – příliš výrazné a tmavé barvy vám přidají na věku, navíc přitahují pozornost k povadající pleti. Na co všechno byste si tedy měly dát pozor?

Hutný podklad

TIP: Vyměňte hutný make-up za lehoučkou hydratační texturu.

Vybíráte si hutné, silně krycí make-upy s představou, že zakamuflujete stárnoucí pleť a vrásky? Tak to jste zvolily špatnou strategii. Nechcete-li zdůraznit každou linku na tváři, musíte udělat přesný opak. Použijte kvalitní produkt s lehkou texturou, nezapomeňte na předchozí hydrataci (ideálně zkombinujte sérum i krém) a na pomoc si vezměte houbičku na make-up, kterou před použitím jemně navlhčete (díky tomu do sebe nenatáhne tolik přípravku). Vyzkoušet také můžete moderní cushion make-upy s houbičkami.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): make-up Skin Foundation Cushion Compact SPF 35, Bobbi Brown, 1380 Kč; make-up Naked Skin Weightless Ultra Definition Makeup, Urban Decay, 1050 KčFoto: Archiv firem

Tmavý make-up

TIP: Pokud váháte mezi dvěma odstíny, přikloňte se k tomu světlejšímu.

Ještě chvíli zůstaneme u make-upu. Nic totiž nepřidá na letech tak jako příliš tmavý odstín. A ne, ani to, že se chcete „instantně opálit“, není argument. Make-up by měl přesně odpovídat tónu pleti, a to i v případě, že jste bledé. Pozor, to samé platí pro korektor pod oči – ten může být ještě o odstín světlejší. A jak vybrat správnou barvu make-upu? Vždy ho zkoušejte přímo na tváři (ideálně například na hraně brady) a nezapomeňte výsledek zkontrolovat na denním světle. Ten pravý najdete ve chvíli, kdy jeho odstín ani nepostřehnete.

Vrstvy korektoru pod očima

TIP: Hutný korektor vyhoďte, pod oči patří lehký produkt.

Co udělá nekvalitní hutný korektor, který není pro stárnoucí oční okolí vhodný? Zaleze do každičké linky a postará se o to, aby byly všechny vrásky pořádně vidět. S kamuflováním v této oblasti to proto nepřehánějte a korektoru používejte opravdu jen nezbytné množství. Stačí udělat pár ťupek (ujistěte se, že jste nejprve použily oční krém) a jemně vklepat.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): hydratační korektor Boi-ing, Benefit, prodává Sephora, 720 Kč; rozjasňující korektor v peru Touche Éclat, Yves Saint Laurent, 753 KčFoto: Archiv firem

Nepotřebný pudr  

TIP: Chcete-li udržet líčení na místě, sáhněte raději po fixátorech ve spreji.

S přibývajícím věkem pokožka ztrácí hydrataci, finální vrstvu pudru proto stárnoucí pleť obvykle nepotřebuje. Jestliže nemáte vyloženě mastnou pokožku, pudru se klidně rovnou zbavte nebo ho používejte jen ve skutečně minimálním množství. Nepřirozeně matná, zapudrovaná pleť působí starším dojmem a přirozený lesk je navíc v kurzu. S fixací make-upu vám pomůže mlha, která pokožku také osvěží.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): pleťová fixační mlha Set + Refresh Perfecting Makeup Mist, Estée Lauder, 890 Kč; fixační sprej 3 v 1 Make-up Fixing Spray, Artdeco, 391 KčFoto: Archiv firem

Černá linka vespod  

TIP: Na vnitřní stranu spodních víček použijte světlou tužku, která pohled projasní.

Černé linky jsou u starší pleti obecně problematické, největším nešvarem je nicméně spodní vnitřní linka vymalovaná kajalovou tužkou. Černá je příliš tvrdá a zdůrazní zvrásněné oční okolí (nehledě na samotné víčko), vnitřní spodní linka navíc opticky zmenšuje oko. Trváte na výraznějším efektu? Pak vyměňte černou například za hnědou nebo šedou a zůstaňte jen na horním víčku. Coby spodní vnitřní linku můžeme doporučit světlou tělovou tužku, která oko opticky projasní a vytvoří efekt, že jste spaly minimálně dvanáct hodin v kuse.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): dlouhodržící tužka na oči Crayon Khôl, odstín Infinite Beige 07, Sephora, 190 Kč; voděodolná linka White Kajal Eye Liner, Dermacol, 85 KčFoto: Archiv firem

Přemíra perleti  

TIP: Na oční víčka nanášejte jemnější odstíny bez perleti.

Třpytivé částečky přitahují pozornost ke zvrásněné pokožce, v případě stínů proto dávejte přednost matnějším texturám nebo alespoň produktům, které neobsahují perleť. Podobného receptu se držte u většiny líčidel – blýskavé efekty zralé pleti obecně nesvědčí. V případě očních stínů se vyplatí volit ze škály jemných, tlumenějších tónů.

Ostrá kontura rtů

TIP: Barevnou konturovací tužku vyměňte za neviditelnou nebo tělovou.

Zřetelně namalovaná kontura rtů vás nekompromisně postarší. Jestliže ústa obkreslujete tužkou, volte odstín v barvě rtů nebo moderní neviditelnou konturku. Obezřetné buďte i při výběru rtěnek. Vyhnout se doporučujeme příliš tmavým odstínům, které napáchají podobné zlo jako černá tužka a zmiňovaná perleť. Zelenou dejte naopak hydratačním rtěnkám v decentních tónech.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): neviditelná konturovací tužka na rty Lip Line Perfector, Make Up For Ever, prodává Sephora, 590 Kč; hydratační rtěnka Rouge in Love, odstín Rose'Mantic, Lancôme, 810 KčFoto: Archiv firem

Průšvih jménem obočí

TIP: Vytrhávejte jen to, co je nezbytně nutné, a mezírky vyplňte tužkou.

Oba extrémy jsou špatně. S přibývajícími léty obočí řídne, takže byste do něj měly pinzetou zasahovat stále méně. Tenké obočí vám neudělá dobrou službu, stejně tak byste ale měly upustit i od příliš tvrdého looku a černé tužky. Jak tedy postupovat? Chloupky trhejte s rozmyslem, odstraňujte jen to, co je nezbytně nutné, a tvar se naučte dokreslovat vlásek po vlásku tužkou v přirozené barvě obočí. Pořiďte si tu, která má na druhé straně kartáček, a pro zjemnění efektu chloupky na závěr pročešte. Snadno se pracuje i s barevnými řasenkami (spirálkami) na obočí, pozor si dejte jen na výběr odstínu – měl by být co nejpřirozenější.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): tužka na obočí Micro Brow Pencil, NYX, 239 Kč; vyplňující řasenka na obočí Let’s Talk About Brows, Artdeco, 279 KčFoto: Archiv firem

A co jsou podle vás ty největší beauty prohřešky, které nemilosrdně přidávají léta?  

Reklama

Načítám