Hlavní obsah

Dietní revoluce: Těstoviny bez kalorií nebo plné bílkovin

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Nadšenci do zdravého stravování si klasické těstoviny často píší na šedou listinu – mezi potraviny, které mohou jíst jen občas a v menších porcích. To kvůli lepku, množství sacharidů a minimu bílkovin. Co byste ale řekli na těstoviny, které žádnou z těchto nevýhod nemají? Ano, i takové existují.

Článek

K náhražkám tradičních potravin má mnoho lidí automaticky odtažitý vztah. Přestože možná razíte heslo, že není nad poctivou klasiku, někdy se vyplatí trochu experimentovat. Pokud sáhnete po některém typu alternativních těstovin, můžete si dopřát vynikající jídlo, které je navíc zdrojem cenných živin, klidně každý den.

Těstoviny z luštěnin a zeleniny

Že byste pro zdraví měli jíst hodně luštěnin a zeleniny, slýcháváte už od dětství. Takový hrách, čočka, fazole nebo třeba cizrna jsou jednak dobrým rostlinným zdrojem bílkovin, jednak v nich najdete pořádnou dávku vlákniny. Představují také bohatý zdroj vitaminů, například C, E či skupiny B a minerálních látek – mezi nimi také vápník, hořčík, železo, zinek a selen.

Těstoviny, které vypadají a s malou odchylkou v zásadě i chutnají jako normální penne či fusilli, ale přitom jde o luštěniny? Ano, to existuje. Luštěninové těstoviny se vyrábí rozemletím sušených luštěnin, popřípadě s příměsí zeleniny. Kvalitní produkty vůbec neobsahují pšeničnou mouku, tudíž jsou i přirozeně bezlepkové. Na 100 gramů obsahují přes 20 gramů bílkovin a kolem 10 gramů vlákniny, což je dvou až tří násobek v porovnání s klasickými těstovinami. A samozřejmě se navíc pyšní benefity typickými pro luštěniny (nejlepší luštěniny při dietě).

Proteinové těstoviny

Další možností jsou proteinové těstoviny. Jejich hlavním přínosem je vysoký obsah bílkovin. Pro skalní nadšence do fitness je taková potravina hotový zázrak. Při dietách, jejichž cílem je minimalizovat procento tuku v těle a nechat vyniknout svaly, dojde k rapidnímu snížení sacharidů a naopak navýšení bílkovin. Těstoviny jsou v takovém jídelníčku, který se drží většinou jen přechodně, zcela zapovězené. Ale kvalitní proteinové těstoviny, které mají ve 100 gramech  50 až 60 gramů bílkovin, ale jen 10 až 20 gramů sacharidů, však mohou bez problému zařadit.

Z čeho jsou takové těstoviny složené? Záleží na výrobci. Některé jsou ze sójových bobů, popřípadě obohacené o nějakou další luštěninu, zeleninu či obilovinu, jako je třeba bezlepková quinoa (superpotraviny za pár korun). Jiné jsou vyrobené standardně z pšeničné mouky, ovšem obohacené o protein, zpravidla rostlinný.

Foto: barmalini, Shutterstock.com

Těstoviny zbarvené do červena jsou nejspíš vyrobeny z červené čočkyFoto: barmalini, Shutterstock.com

Těstoviny z konjakové mouky

Nejdietnější jsou těstoviny z konjakové mouky, které mají ve 100 gramové porci méně než 10 kcal, takže jsou v podstatě bez kalorií. Na stejné množství mají navíc stejně vlákniny jako klasické pšeničné těstoviny. Je to něco mezi třemi až čtyřmi gramy. Co je tohle za zázrak? Konjac nebo zmijovec je asijská houba vzhledem podobná bramboře, která je z 97 % tvořena vodou, zbytek tvoří polysacharid glucomannan a vláknina.

Z konjakové mouky se vyrábějí různé typy alternativních těstovin, které oceňují zejména dietáři, protože právě takřka nulová energetická hodnota je jejich hlavní výhodou. Nutno poznamenat, že zatímco u většiny proteinových nebo luštěninových těstovin dostanete produkt, který se v zásadě podobá klasickým těstovinám, konjakové výrobky jsou jiné. Mají bílou až průhlednou barvu a specifickou strukturu. Obvykle je třeba je výrazně dochutit, sami o sobě jsou téměř bez chuti.

Foto: norikko, Shutterstock.com

Konjac je v Japonsku, Číně nebo Koreji velmi oblíbenou potravinou už stovky letFoto: norikko, Shutterstock.com

Co ze zdravých těstovin uvařit? Zkuste penna alla vodka s rajčatovou omáčkou!

Reklama

Načítám