Hlavní obsah

Přílohy pro dietářky: Které ušetří nejvíc kalorií?

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme pro vás skvělou zprávu. Ani při hubnutí se nemusíte zcela vzdávat oblíbených jídel jen proto, že jsou hodně tučná. I během diety si můžete dávat burger nebo třeba smetanovou omáčku. Stačí ubrat, respektive něco pozměnit jinde.

Článek

Nízkosacharidové stravování není vhodné pro každého. Inspiraci si z něj ovšem můžete vzít i v případě, že to není váš životní styl. Každý dietní tip se totiž počítá, obzvlášť v povánočním období, kdy se řada lidí snaží shodit nadbytečná kila. Přinášíme vám tipy, jak nahradit přílohy nebo třeba špagety – pochutnáte si na nich a přitom ušetříte kalorie.

Knedlíky jste asi už vynechali a dnes se podíváme na další sacharidová jídla, která se často používají jako přílohy, ale z pohledu redukční diety jsou trochu problematická. Zkuste třeba rýži nebo špagety nahradit zeleninovými variantami! Je to skvělé řešení, když si chcete dopřát tučné maso, smetanovou omáčku, hodně sýra anebo si kalorie šetříte na dezert. Jak na to?

Zelenině třikrát sláva

Dnes bude hrát hlavní roli zelenina. Denně byste jí měli sníst asi 400 gramů – a to zvládne málokdo. Zeleninové přílohy vám přitom pomohou nenásilně zvětšit denní příjem a zároveň ušetřit kalorie. A opravdu to neznamená, že si k masu nakrájíte papriku. Se zeleninou se dá kouzlit mnohem víc: snadno z ní vyrobíte náhradu rýže a těstovin nebo chutné pyré.

„Zeleninové varianty velmi doporučuji, a to zejména k tučnějším pokrmům a masům. Vysoký obsah tuků a sacharidů v jednom pokrmu totiž není při hubnutí nejvhodnější. Po jídle se zeleninovou přílohou se navíc nebudete cítit unavení a nafouknutí,“ radí výživová poradkyně Michaela Karafiátová.

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Pečené zeleninové hranolky jsou výtečné, zdravé a výrazně méně kalorické než klasika ze smažených bramborFoto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Burgeru se nevzdávejte

Lze to ilustrovat na jednoduchém příkladu. Kalorická hodnota domácího burgeru z hovězího masa (20 % tuku) s bulkou, majonézou, kečupem, zeleninou, plátkem čedaru a malou porcí hranolků se může snadno vyšplhat i přes tisíc kilokalorií, což mohou být klidně dvě třetiny denního příjmu.

Existuje ovšem jednoduchý, a přesto chutný trik, jak tuto hodnotu snížit. U burgeru jde hlavně o maso. Více než 100 kilokalorií ušetříte, když si odpustíte klasickou housku a maso vložíte mezi dvě ogrilované hlavičky žampionů portobello, popřípadě mezi několik listů salátu.

Stejně tak pomfrity lze nahradit hranolky z celeru či jiné zeleniny – pečou se v troubě s oblíbeným kořením asi půl hodiny na 180 °C. Tak lze ušetřit klidně dalších 170 kilokalorií. A chcete-li jít ještě dále, nahraďte čedar plátkem 20% eidamu a hovězí s 20 % tuku masem, které má jen 10 %.

Foto: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock.com

Hamburger může být velká vášeň, které se jen těžko vzdáte. Nemusíte – když nahradíte pár kaloricky vydatných surovinFoto: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock.com

„Těstoviny“ za málo kalorií

Nízkokalorická náhrada existuje i pro další druhy příloh. Máte-li chuť například na smetanovou omáčku s tučnějším sýrem, místo špaget, které mají v syrovém stavu asi 250 kilokalorií na 70gramovou porci, použijte nudle z cukety nebo dýně. Ve 200 gramech cukety je jen 40 a ve stejném množství dýně asi 70 kilokalorií. Energetický rozdíl je tedy znatelný!

Cuketu i dýni stačí oloupat, udělat z nich nudličky pomocí škrabky či spiralizéru a do změknutí orestovat nasucho či s kapkou oleje na pánvi nebo krátce povařit ve vodě. Dobře poslouží i mrkev, řepa, celer a další zelenina. „Nudle“ se nehodí jen k smetanovým omáčkám, ale i k různým směsím s masem či tofu. Plátky cukety můžete nahradit i těstoviny při přípravě lasagní.

Je libo „rýži“ či pyré?

Všude tam, kde jako přílohu běžně používáte rýži či kuskus, můžete zkusit nastrouhaný květák. Rozeberte ho na růžičky, nastrouhejte a orestujte na pánvi do změknutí. Výborné je například kuře na paprice s květákovou rýží.

Krok vedle neuděláte ani přípravou zeleninových pyré. Je velmi jednoduchá a výborně se hodí například k masu. Jednoduše uvařte oblíbenou zeleninu a rozmixujte ji na hladké pyré. Vhodná je dýně, brokolice, květák, celer nebo mrkev. Jednotlivé druhy je fajn i kombinovat. Pyré (například celerové) si můžete dát například místo bramborové kaše, k masu, omáčkám...

Nahrazujte s mírou

Jak je vidět, nahrazování příloh se vyplatí a umožní vám občas si dopřát i nějakou tu „nedietní“ pochoutku, třeba dezert. Jako ve všem i tady je nutné znát míru. Nutriční terapeutka Apolena Stellarová k tomu dodává: „Výrazné omezení sacharidů může vést mimo jiné k únavě, podrážděnosti nebo poruchám soustředění.“

Foto: Elena Veselova, Shutterstock.com

Dobře ochucené zeleninové pyré dodá množství důležitých živin, málo kalorií a můžete si ho dávat třeba místo bramborové kašeFoto: Elena Veselova, Shutterstock.com

Nahrazujete někdy klasické přílohy zeleninovými?

Načítám