Hlavní obsah

Návod, jak zhubnout? Naučte se mít rádi jídlo!

Foto: thinkstock

Najděte k tomu, co jíte, opravdový vztahFoto: thinkstock

Reklama

Držíte jednu dietu za druhou a ze všech příkazů, co smíte a nesmíte, vám jde hlava kolem? Stop! Přestaňte se trápit. Je čas na terapii jídlem!

Článek

Renata se snažila zhubnout, a po pěti měsících dodržování výživového plánu od odborníka byla tak vyčerpaná, smutná a hladová, že si řekla dost. „Shodila jsem sice pět kilogramů, ale za cenu velkého odříkání,“ popisuje moment, kdy začala hledat jinou cestu, jak být ve svém těle spokojená.

Ne diety, ale to, co vám sedí

„Jídlo je dnes velké téma a jídlem si kompenzujeme spoustu věcí,“ říká Marta Tovtová. „Trápíme se kvůli němu, přejídáme se, máme výčitky, když sníme něco, co bychom neměli, či naopak trpíme nechutenstvím,“ dodává. Možná to máte také tak. „Terapie jídlem spočívá v tom, že vede lidi k tomu, aby si uměli sami vybírat, co je pro ně vhodné, co jim prospívá. Bez ohledu na to, zda chtějí řešit bolest žaludku, zlepšení trávení, hubnutí, bolavý žlučník, průjmy či špatné pocity po jídle,“ uvádí terapeutka čínské medicíny Marta Tovtová.

Foto: thinkstock

Objevujte nové chutě, ale do ničeho se nenuťteFoto: thinkstock

Hledejte svou cestu

Jak si tedy můžete pomoci? „Naučte se používat i kombinovat kvalitní potraviny, pátrejte, kde je nakoupit a snažte se i sladit vaření s přírodními rytmy,“ radí Marta Tovtová. Přijde vám to jako klišé?

Čtenářka Renata se toho chopila a našla si na internetu kurz vaření podle ajurvédy. Zaujalo ji, že respektuje různé konstituční typy a k nim doporučuje vhodná jídla i jejich kombinace. „Během čtyř hodin jsem se naučila v kuchyni víc než za posledních pět let: způsoby vaření, používání koření i potravin,“ popisuje Renata.

Ne si zakazovat, ale dopřávat

Za tři měsíce se Renata novým způsobem zbavila dalších pěti kil, a hlavně: „Vaření mě začalo hodně bavit. Hledám informace, zkouším nové recepty a skvěle se mi u toho odpočívá," vypráví.

Ne na vše v životě máte přímý vliv, ale jídlo a jeho přípravu, stejně jako i váš celkový přístup ke stravování ovlivnit můžete. „Jídlo je zdrojem živin. Ale může být také zdrojem radosti, zdraví a rovnováhy,“ říká poradkyně na výživu Aneta Procházková. S tím souhlasí i Marta Tovtová: „Kvalita jídla ovlivňuje nejen fyzické zdraví, ale i myšlení a celkově život. Ajurvéda říká, že až 80 procent nemocí pochází z nevhodného stravování,“ uvádí odbornice. Pojďte tedy udělat první krok a podívejte se na svůj jídelníček:

Foto: thinkstock

Jídlo by mělo přinášet radost, nikoli zbytečně způsobovat stresFoto: thinkstock

  • Zamyslete se nad tím, jaké potraviny a kde nakupujete a jak s nimi zacházíte.
  • Rozvíjejte přípravou jídla svoji fantazii a kreativitu.
  • Začněte nahrazovat nezdravé potraviny zdravějšími variantami. Rodinné příslušníky do toho nenuťte, vždy uvařte alternativu pro sebe i pro ně, třeba se časem přidají. (Místo knedlíků bulgur, místo bílých těstovin celozrnné…)
  • Zkuste přistupovat k vaření jako k meditaci a odpočinku. Pokud je to reálné, vypněte všechny přijímače a buďte v klidu.
  • Dva dny v týdnu si vyhraďte zhruba 3 hodiny na vaření, navařte potřebná jídla dopředu: zamrazte či dejte do lednice. V dalších dnech jen krátce dovařujte a dopřipravujte.
  • Jezte pravidelně. A stejně jako to udělala Renata hledejte způsob, který vám bude vyhovovat. Jde o to získat ke kvalitnímu jídlu lásku a netrápit se či nenechat se stresovat dietami. Zkusit můžete třeba jídelníček podle čínské medicíny, makrobiotiku, či si vybrat od každého něco – to nejlepší pro vás.

Terapie jídlem je zkrátka schopnost naučit se vnímat, co skutečně potřebujete. Co vy na to?

Reklama

Načítám