Hlavní obsah

3 důvody, proč si dát místo kávy čaj s mlékem

Foto: Svitlana Sokolova, Shutterstock.com

Foto: Svitlana Sokolova, Shutterstock.com

Reklama

Jste zvyklí denně pít ke snídani nebo odpoledne ke svačině či zákusku kávu? Možná byste mohli změnit rituál a vyměnit ji za jiný nápoj. Britové vědí, proč míchají čaj a mléko dohromady. Tento lahodný nápoj po ránu perfektně zasytí, redukuje stres a podporuje hubnutí.

Článek

Dáváte přednost čaji, nebo kávě? Černý čaj s kapkou mléka je typický zejména pro Velkou Británii a historie jeho vzniku sahá až do 17. století. Čaj se tehdy podával ve slabých porcelánových šálcích, které by horkem mohly prasknout. Proto do něj důmyslní Britové začali přidávat mléko, aby jej ochladili a zachránili drahý porcelán před zničením. Tak vznikl nápoj, který na britských ostrovech zdomácněl.

Kromě toho, že skvěle chutná, také mimořádně prospívá zdraví. Spojením čaje a mléka totiž dojde ke sjednocení příznivých vlastností obou tekutin, které dobře fungují jak samy o sobě, tak i v tomto spojení.

1. Pečuje o kůži a léčí chronické nemoci

Černý čaj je proslulým léčebným nápojem. Obsahuje katechiny, látky ze skupiny flavonoidů, které působí jako silné antioxidanty a chrání buňky před volnými radikály. To na úrovni pokožky může pomoci snížit výskyt vrásek či pupínků. Mírní záněty i potíže s krevním tlakem, se srdcem či se zvýšenou hladinou cukru v krvi. Při nachlazení podporuje vykašlávání i pocení. (Antioxidanty můžete přidat i do kávy)

Abyste ale mohli užívat všech těchto výhod, je nutné pít čaj, který je opravdu kvalitní: „Účinky pravého čaje, a to jak černého, tak zeleného, jsou známy již po staletí. Nutno však zdůraznit, že k dosažení antioxidačních a jiných účinků je potřeba pít 3 až 5 šálků kvalitního čaje denně. Zapomeňte tedy na levné sáčky a kupujte kvalitní sypaný čaj z ověřených zdrojů,“ vysvětluje Michaela Bebová, doktorka biochemie.

Foto: frantic00, Shutterstock.com

Mléko původně sloužilo k ochlazení čaje a k ochraně křehkých porcelánových šálkůFoto: frantic00, Shutterstock.com

2. Napomáhá hubnutí

Čaj příznivým způsobem stimuluje metabolismus, což samo o sobě napomáhá rychlejšímu spalování. (Co dalšího metabolismus nakopne?) Mléko zase obsahuje mléčný cukr laktózu a mléčné bílkoviny, které zasytí. Čaj s mlékem tak může pro mnohé uspěchance představovat předskokana snídaně a zamezit následnému přejídání. „Jedinci, kteří trpí intolerancí na mléčnou bílkovinu nebo laktózu, mohou zvolit rostlinnou variantu mléčných nápojů,“ radí Radka Pamětická, koučka zdravého životního stylu. (Jak poznáte, že trpíte laktózovou intolerancí?)

3. Klidní žaludek i střeva, mírní stres

Černý čaj obsahuje tein působící stimulačně jako kofein. Ten se do výluhu nejvíce uvolňuje prvních 30 sekund po zalití. Pokud čaj louhujete 1–3 minuty, bude nápoj stimulační. Pokud si ale počkáte 4–5 minut, dostanou se ke slovu taniny. To jsou v čaji obsažené třísloviny, které tein vážou a jeho uvolňování zpomalují. Nápoj díky nim působí spíše uklidňujícím dojmem a ovlivňuje kladně nejen psychiku, ale i střeva a žaludek. Jen si vzpomeňte, že při žaludečních a střevních obtížích často popíjíte právě černý čaj. Co pomůže na podrážděný žaludek?

Foto: S_L, Shutterstock.com

Mléko je sice zdrojem vápníku, v kombinaci s čajem je ale pro tělo nevyužitelnýFoto: S_L, Shutterstock.com

S přísunem vápníku nepočítejte

Nabízelo by se napsat, že jelikož je mléko cenným zdrojem vápníku, posílíte i kosti, zuby a klouby. Podle Michaely Bebové to ale není možné tvrdit. Do čaje se totiž vlévá mléka málo, takže se sem dostane minimum vápníku. A toto minimum na sebe vážou látky v čaji obsažené, čili již nezbude žádný, který by tělo mohlo využít pro sebe.

Reklama

Načítám