Hlavní obsah

Tipy na víkend: Zabijačka a parádní sáňkování na dráze!

Foto: anatoliy_gleb, Shutterstock.com

Foto: anatoliy_gleb, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšlíte, kam o víkendu vyrazit na hory? Anebo raději zůstanete někde v pohodlí a teple? V obou případech pro vás máme pár tipů, jak skvěle prožít nadcházející víkend.

Článek

Konec ledna, zima je v plném proudu a do jara ještě daleko. Tohle období často vybízí trávit volný čas jako medvěd – tedy zimním spánkem. Jestli vám to ale nedá a přece jen byste chtěli být trochu aktivnější, máme pro vás víkendové tipy.

Oproti všedním dnům, kdy se teploty nepřehouply přes bod mrazu, se malinko oteplí – alespoň v nížinách. Nejvyšší teploty by se v sobotu měly pohybovat mezi minus jedním až plus třemi stupni Celsia. Místy se asi objeví mírné sněžení, v nížinách však může jít spíše o mrholení nebo déšť. V neděli už zase trochu přituhne, teploty klesnou k minus čtyřem až k nule. Objeví se opět přeháňky, sněhové by měly být už od 300 metrů.

Vyrazte na lyže

Možná přemýšlíte, že byste s dětmi o víkendu vyrazili alespoň na jeden den na lyže. Jenže které hory si vybrat? Zkuste to tentokrát trochu netradičně a vydejte se k Lipnu. Je tu několik skutečně mírných louček, na kterých se mohou malí lyžaři zdokonalovat, a zároveň si na své přijdou i zkušení horalé. K jejich pohodlí tu jsou připraveny tři sedačkové lanovky. Jestli vám to vyjde, zůstaňte na Lipně celý víkend. Jeden den půjdete na sjezdovky a druhý den je můžete vyměnit za běžky. V okolí se totiž nachází kolem čtyřiceti kilometrů upravovaných stop.

Foto: Skiareál Lipno

Na Lipně vás čekají tři sedačkové lanovky Foto: Skiareál Lipno

Na sáňkách v hlubokém lese

V Jizerských horách kousek za Jabloncem nad Nisou leží přírodní sáňkařská dráha. Umístěná je uprostřed lesů a je dlouhá přes čtyři kilometry. A vy si ji klidně můžete vyzkoušet! Vede z Černé studnice (zde je krásná rozhledna a restaurace, kde dělají nejlepší palačinky široko daleko) až do Smržovky k lyžařskému vleku. Na dráze jsou velice rychlé úseky, po nichž následují části mírné a klidné – budete tak mít čas kochat se krásnou krajinou. Vstup na dráhu je zdarma a můžete ji sjet na vlastních saních. A jestli je nemáte, ve Smržovce vám je půjčí. Na start se dostanete po svých, zhruba čtyřkilometrová procházka stojí za to. Anebo se nahoru nechte vyvézt autem, ale to si už musíte zaplatit.

Foto: Profimedia.cz

Na Černou studnici, kde sáňkařská dráha začíná, se vyplatí vyjít pěšky. Je to moc pěkná procházka Foto: Profimedia.cz

Maso všude, kam se podíváš

Tyhle akce nejsou nic pro vegetariány. Až do Popeleční středy (6. března) je období masopustu – a jeho oslavy se stále častěji vracejí (nejen) na český venkov. Několik se jich koná i tento víkend. Jednou z nich je masopust v Máslovicích nedaleko Prahy. Součástí je zabijačka a prodej masných dobrot, stejně jako nápojů nejen na zahřátí, ale i pro osvěžení. Nebojte se vymyslet nějakou pěknou masopustní masku a přidejte se do průvodu! Výlet do Máslovic můžete spojit i s návštěvou zdejšího muzea – hádejte čeho?! Expozice inspirovaná máslem je jediná svého druhu ve střední Evropě, druhá je až v Irsku. Další masopustní oslava, tentokrát pod názvem „Zabijačkové hody“, se koná v Kulturním domě ve Všerubech u Plzně, kde bude k zabijačce hrát kapela a připraven je další doprovodný program. A třeba najdete nějaký masopust i ve svém okolí.

Foto: Maslovice.cz

Vydejte se na masopust do Máslovic, anebo si vyhledejte nějaký blíže vašemu bydlišti Foto: Maslovice.cz

Narušitel

Hledáte zábavu spíše duchovního rozměru? Právě pro vás je na tento víkend připraven „Narušitel“. A můžete si vybrat, zda sáhnete po knize, nebo vyrazíte do kina. Příběh pojednává o armádních letcích socialistického Československa, které neustále sledují agenti StB. Ačkoliv byli někteří piloti proti režimu, jako vojáci museli hlídat hranice země. Jednoho dne vyplave na povrch podezřelá smrt bývalého letce RAF... Mají snad mezi sebou piloti zrádce? To se ukáže, když se hlavní hrdina rozhodne emigrovat. Filmové režie a spoluautorství scénáře i knižní podoby se ujal teprve osmnáctiletý David Balda, který tak vypráví příběh svého dědečka, pilota Vladimíra Baldy. Ať zvolíte knihu, nebo film, příběh určitě stojí za to!

Foto: Nakladatelství COSMOPOLIS

Film „Narušitel“ je plný velkých herců, jako je Jiří Dvořák, Petr Kostka nebo Stanislav Zindulka. Přebal knihy je stejný jako oficiální filmový plakátFoto: Nakladatelství COSMOPOLIS

Víno a jazz

Až do neděle se ve Znojmě koná JazzFest, který se tradičně pojí i s ochutnávkou lokálních vín. Každý koncert má vinaře, který během večera představí své výrobky, a návštěvníci mohou ochutnávat. V sobotu se pak od pěti hodin odpoledne koná na kluzišti na Horním náměstí koncert Znojemského pozounového kvartetu, který je zdarma. Na ostatní vystoupení si musíte koupit vstupenky, ale rozhodně vás nezruinují. Závěrečný koncert festivalu se odehraje v neděli večer v Městském divadle.

Foto: jazzfestznojmo.cz

Ještě o víkendu se můžete vydat za vínem a jazzem do Znojma Foto: jazzfestznojmo.cz

Jaké plány na víkend máte vy? Nezapomeňte sledovat počasí

Reklama

Načítám