Hlavní obsah

SOS pro oči: Tmavé kruhy, otoky či vrásky? Pomoci můžou pytlíky od čaje, ale i správná kosmetika

Foto: RESTOCK images, Shutterstock.com

Foto: RESTOCK images, Shutterstock.com

Reklama

Univerzální krém na vrásky, otoky či tmavé kruhy pod očima, který by vás zbavil všeho najednou, sice nemáme, ale určitě vám poradíme s jejich výběrem podle daného problému. Zde jsou naše tipy nejen na kosmetiku, ale i na první pomoc tím, co máte zrovna po ruce.

Článek

Říká se, že oči na nás prozradí nejvíc. Konkrétně třeba to, jak často se smějeme. Radost je v životě samozřejmě žádoucí, vrásky, které se na jemné a citlivé kůži kolem očí jednoduše tvoří, už méně. Pokud tedy chcete mít rozjasněný a usměvavý pohled bez známek únavy, je potřeba jej kromě dostatečného spánku podpořit správnými krémy, gely, séry i maskami. Důležitá je také pravidelnost.

Záchrana na otoky

Míváte po probuzení občas pocit, že jsou vaše oči oteklé nebo že máte takzvané pytle pod očima? Tento problém se také může objevit po delším sezení u počítače, když jste ve stresu nebo v důsledku hormonálních výkyvů. Nejrychleji vám uleví chladivý obklad v podobě speciálních polštářků z lednice, drobná masáž vychlazeným rollerem či plátek okurky. Skvělé působí také sáčky s čajem, které jste si buď odložili, nebo je nechte pár minut louhovat. Použít můžete v podstatě jakýkoliv čaj, dobře funguje černý, zelený, lipový nebo heřmánkový.

Skvělým pomocníkem a první ranní záchranou jsou také jednorázové masky pod oči, které okamžitě oční okolí vzpruží, hydratují a připraví na následnou ranní péči a nanesení dekorativní kosmetiky.

Pomohou i produkty, které mají masážní roll-on v podobě kuličky zabudovaný už v sobě, takže krém s účinnými látkami rovnou pomocí mikro masáže vmasírujete do očního okolí. Jinak se přípravky doporučují kolem očí vklepávat jemně prsty, dokud se nevstřebají.

Foto: Archiv firem

Zleva: Yves Rocher, Pur Bleuet, zklidňující péče proti otokům i kruhům v okolí očí s roll-onem, 15 ml, 399 Kč; Dermalogica, Awaken peptide eye gel, zpevňující a hydratační oční gel proti otokům s peptidy, 15 ml, 1640 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Essenté, Eye Lift Gold Patch, hydrogelové liftingové polštářky s aloe vera i kyselinou hyaluronovou, 99 Kč; Youth Lab, peptidová oční maska vodná i pro citlivou pokožku, 149 KčFoto: Archiv firem

Pro tmavé kruhy

Tmavé kruhy pod očima mohou být znamením špatného pitného režimu, únavy, mohou být dány také geneticky. Více na ně také trpí lidé s tmavším pigmentem. Co je způsobuje? „Pod povrchem kůže v okolí očí, která je 3x tenčí než v ostatních částech obličeje, je mnoho drobných cévek, jež propouštějí krevní barvivo. To pak je příčinou vzniku tmavých kruhů pod očima. Vzhled pak ještě zhoršuje únava, při které vázne mikrocirkulace krve v oblasti kolem očí. To se projevuje právě tmavou až modro-šedou barvou,“ říká dermatolog Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

Také s kruhy pod očima může pomoci okurka či sáček čaje, někteří nedají dopustit na plátek syrové brambory či tamponek napuštěný černou kávou, který dají před použitím do lednice. Pokud nechcete podstoupit estetický zákrok, je dobré používat krémy či séra s vitaminem A neboli retinolem, který má mírné zesvětlující účinky a pomůže pleť kolem očí rozjasnit. Vhodné jsou i produkty s vitaminem E, s peptidy či kofeinem. Je však nutné vzít v potaz, že krémy fungují až po několika měsících používání.

Foto: Archiv firem

Zleva: Whamisa, Fresh sérum z hruškových květů na tmavé kruhy, hyperpigmentaci a drobné vrásky s chladivým efektem, 30 ml, 995 Kč; SkinLabo, intenzivní liftingové sérum na váčky a tmavé kruhy, 15 ml, 378 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Cannor, zpěvňující noční oční balzám na vrásky i tmavé kruhy pod očima s okurkovým a opunciovým olejem, 12 ml, 855 Kč; Nivea, Cellular Luminous630, oční krém proti tmavým kruhům s kofeinem, 15 ml, 500 KčFoto: Archiv firem

Anti-age efekt

Jemné vrásky můžete pozorovat kolem očí už od 20 až 25 let. „Pleť kolem očí je výrazně tenčí než zbytek obličeje, proto se problémy a znaky stáří začínají v této oblasti projevovat jako první. Je zde malá tuková vrstva a výskyt mazových a potních žláz je v těchto místech velmi řídký. Pleť v očním okolí bývá hlavně po zimě často vysušená, rychle ztrácí svou elasticitu a je tak bez energie a jiskry,“ vysvětluje Kristína Bradáčová, produktová manažerka Havlíkovy apotéky.

Abyste projevy stárnutí co nejvíce oddálily, je základem před každou péčí důkladné odlíčení. Až pak následuje vhodná hydratační péče, která jemnou pokožku nezatíží, ale dodá jí potřebné živiny. A nakonec je ideální anti-age regenerační péče na noc, kdy mají oči i jejich okolí možnost odpočívat.

Foto: Archiv firem

Zleva: Havlíkova Apoteka, Krásná Kurtizána – Svůdný pohled, oční hydratační krém proti unavenému očnímu okolí a vráskám s makadamiovým olejem, 10 ml, 783 Kč; Weleda, pupalkový anti-age krém na kontury očí a rtů pro zralou pleť, 10 ml, 649 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Clarins, Double Serum Eye, omlazující sérum na oční okolí vhodné od 25 let, 20 ml, 1690 Kč; Eucerin, Hyaluron Filler + Elasticity, hydratační oční krém pro zralou pleť s UV faktorem, 15 ml, 619 KčFoto: Archiv firem

Oči chraňte také před jarním sluncem slunečními brýlemi!

Reklama

Načítám