Hlavní obsah

Mýty o tvorbě vrásek: nesmát se a hodně pít!

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Proč je někdo ve třiceti samá vráska a jiný se může v padesáti chlubit pletí bez nich? Říká se, že za to může smích nebo to, že málo pijete. Co je na tom pravdy?

Článek

Vrásky jsou přirozeným důsledkem stárnutí kůže. Ta ztrácí věkem pružnost a hydrataci v důsledku snižování produkce elastinu, kolegenu a kyseliny hyaluronové. Od kdy a jak rychle to bude postupovat, ovlivňuje dědičnost i typ vaší pleti. Proč vrásky vznikají a lze ovlivnit, kdy a kolik jich budeme mít? Oblíbené mýty mají jasno. Co je na nich ale pravdy?

1. Mastná pokožka – žádné vrásky

Je pravda, že nejnáchylnější na tvorbu vrásek je pokožka suchá, ta mastnější odolává mnohem déle. Rozhodně to ale neznamená, že na mastné pleti žádné vrásky nejsou. Třeba vějířky kolem očí,  tzv. vraní stopy, se na ní dělají také. Ale celkově je vrásek opravdu méně a vznikají v pozdějším věku.

Oddálit tvorbu vrásek je možné například vhodnou kosmetikou, jídlem, ale také třeba tím, že se naučíte správně a zhluboka dýchat a řádně okysličíte své tělo. Když má organismus dost kyslíku, stárne prokazatelně pomaleji.

Foto: Viktoriia Hnatiuk, Shutterstock.com

Okolí očí je místem, kde se tvoří vrásky nejrychlejiFoto: Viktoriia Hnatiuk, Shutterstock.com

2. Tvorba vrásek je dědičná

Geny tu hrají skutečně velkou roli. Kdy se vrásky začnou tvořit a kolik jich bude, závisí na vrozeném množství melaninu, který určuje barvu pleti a ovlivňuje, jak pokožka reaguje na slunce. Lidé se světlou kůží jsou obvykle citlivější na poškození sluncem, které způsobuje předčasné stárnutí pokožky. Podíl na vzniku vrásek má i životní styl. Urychluje ho dlouhodobý stres, nevhodná strava a kosmetika, kouření, alkohol či celkově zanedbaná péče o pokožku.

Chcete mít obličej bez vrásek co nejdéle? Pak ho chraňte před sluncem – a to každý den a celý rok. V zimě nemusíte používat krémy s vyšší UV ochranou, ale i pleťový krém nebo make-up volte s ochranou alespoň 15 SPF. V létě volte ve městě SPF 30, někde u vody pak 50. „Přílišné slunění může za předčasné stárnutí pleti až z osmdesáti procent,“ varuje doktorka Lucia Mansfeldová z Pefect Clinic Dermatology. Vynechejte také solária – princip slunění je srovnatelné s přírodním, s intenzitou zhruba stejnou, jako je na dovolené u Středozemního moře v poledních hodinách.

3. Dostatek tekutin vrásky vypne

Je pravda, že byste měli i kvůli hydrataci pleti dodržovat pitný režim a pít dost vody. Rozumné množství je kolem dvou litrů denně. Rozhodně si ale nepředstavujte, že když vypijete o pár litrů víc, pleť se vypne a hluboké vrásky zmizí. Spíš ohrozíte své ledviny přílišnou zátěží. Jestliže chcete pokožku skutečně intenzivně hydratovat, pomůže vám hloubková aplikace kyseliny hyaluronové, kterou poskytují různé beauty salony.

Kyselinu hyaluronovou obsahují i některé potraviny. Protože ji i zvířata mají nejvíc v kloubech, šlachách a kůži, lze si vyrobit vývar z těchto částí. Její produkci v těle zvyšují i fytoestrogeny, které obsahují sojové boby nebo červené víno. Její hladinu v těle zvyšují citrusy a plody s vitaminem C. Skvělými potravinami, které vám pomohou udržet pokožku dlouho bez vrásek, patří také borůvky, jahody, fazole, červené zelí nebo brokolice. A pozor na cukr!

Rozjasnit a vypnout pokožku umí i pravidelné sportování. „Pohyb podporuje cirkulaci krve, z těla vyplavuje toxiny, do kůže se dostává více okysličené krve a zvyšuje se produkce kolagenu,“ vysvětluje Denisa Jasinská z české kosmetické značky Essenté.

Foto: Alina Kruk, Shutterstock.com

Co s hlubšími vráskami? Pít nadměrné množství vody rozhodně nepomůžeFoto: Alina Kruk, Shutterstock.com

4. Kdo se směje, má víc vrásek

První vrásky, které se na obličeji objeví, jsou právě ty mimické, a to už klidně po dvacítce. Mohou vznikat častým smíchem, ale i mračením, nejčastěji na čele, mezi obočím, kolem očí nebo nosu. Prevencí ale není se nesmát, spíš se zaměřte na výživu a hydrataci pleti.

Existuje i speciální cvičení obličejové jógy, která přehnanými grimasami pokožku vypíná a umí pomoci s vráskami i povislými konturami obličeje.

Zkrátka, jestli byste měli s něčím přestat, smích to není – spíš se vzdejte cigaret. Nikotin urychluje stárnutí buněk, dehydrataci pleti a tím i vznik vrásek. Kvůli držení cigarety v ústech se vám kolem nich dřív udělají mimické vrásky. Kouření navíc zvyšuje riziko akné a může se odrazit na šedavé barvě pokožky, protože zpomaluje tvorbu kolagenu.

5. Drahé krémy vygumují vrásky

Hodně drahý krém proti vráskám nezaručuje velký efekt. „Krémy se sice liší kvalitou, ale i obyčejný levnější krém z drogerie může mít na vaši pleť dobré účinky. Obecně je v souvislosti s vráskami dobré používat přípravky s obsahem retinolu. Jedná se o antioxidant, který dokáže zmírnit negativní působení volných radikálů, jež způsobují stárnutí pokožky,“ říká Lucia Mansfeldová. Pokud si chcete vybrat kosmetiku proti vráskám, prohlédněte si její složení a hledejte látky, které mají omlazovací efekt. Kromě retinolu je to kyselina hyaluronová, peptidy, vitaminy E a C, alfa-hydroxykyseliny (AHA).

Zásadní je z hlediska kosmetiky i správné odlíčení. Provádějte ho ideálně ráno a večer. Dělejte to vždy jemně a správným přípravkem, nejlépe bez alkoholu. Pokožku byste měli stírat vždy směrem proti gravitační síle, takže odzdola nahoru.

Reklama

Související témata:

Načítám