Hlavní obsah

Za pleť krásnější a mladší: Otestovaly jsme obličejové peelingy a víme, co od nich můžete čekat

Foto: Tatevik Bagdasaryan, Shutterstock.com

Foto: Tatevik Bagdasaryan, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obličejové peelingy jsou jednou z cest, jak dosáhnout zářivé a hebké pokožky. A vybrat si může opravdu každý, existují ve variantách pro mastnou i suchou pleť, pro citlivou i pro tu, která potřebuje vyživit. Některé jsme v redakci vyzkoušely za vás.

Článek

Obličejové peelingy jsou skvělým pomocníkem, který pomůže pleť nejen důkladně vyčistit a zbavit odumřelých buněk i černých teček, ale také ji připravit na následnou péči v podobě sér a krémů. Vyčištěná pokožka je totiž lépe vstřebá a využije účinné ingredience na maximum. Pleťové peelingy slibují také pleť celkově zjemnit a omladit, neboť ji při nanášení krouživými pohyby příjemně masírují.

Aby peelingy ale spíše neškodily, je potřeba myslet na pár zásad. Pleť byste v první řadě neměli příliš silně drhnout. Většina peelingů, ať už krémových, gelových či emulzních, obsahuje jemné částečky, které slouží pro odstranění suchých šupinek kůže a přílišný tlak by ji mohl spíše podráždit. Po peelingu určitě také nechoďte na sluníčko. Peelingy je lepší používat večer v kombinaci s výživnými nočními maskami či krémy, aby se pokožka do rána hezky zregenerovala.

Obvykle můžete narazit na tři druhy peelingů – mechanický, enzymatický a chemický. Nejvhodnější varianta pro vás závisí na typu pleti. Chemické se obecně hodí spíše pro osoby s normální a mastnou pletí, enzymatické ocení ty s citlivější pokožkou. Peeling můžete používat jednou či dvakrát za 5–7 dní, pokud máte normální či mastnou pleť, lidé s citlivější a jemnější pletí by měli interval prodloužit klidně i na 3 týdny až měsíc. My jsme v redakci vyzkoušely 5 přípravků včetně enzymatického peelingu.

S kozím mlékem

Testovala redaktorka Katka: Tenhle peeling patří k mým oblíbeným již delší dobu a jsem s ním spokojená, neboť nádherně jemně voní. Má také velmi jemnou konzistenci bez ostřejších abrazivních kousků, takže je klidně vhodný na časté použití, protože pleť příliš „neohobluje“. Používám ho především ve chvílích, kdy mám pocit, že se mi pleť více mastí, nebo když jsem měla na obličeji delší dobu silnější make-up. Opravdu cítím, že je pleť po něm hladší a zářivější.

Foto: Archiv firmy

Ziaja, Goat's Milk, jemný čisticí peeling na obličej a krk, 75 ml, 82 Kč, prodává NotinoFoto: Archiv firmy

Cukrový peeling

Testovala redaktorka Pavla: Tohle je klasický mechanický peeling, který vám obličej skutečně zbaví veškerých nečistot díky krystalkům cukru. Na mě je však trochu drsnější struktury, a proto jsem ho používala spíše výjimečně. Skvělý mi však přišel hlavně na černé tečky v oblasti nosu, na které jej využívá i moje dvanáctiletá dcera. Jeho největší bonus je ovšem neodolatelná svěží vůně hroznového vína s limetkou, kterou ucítíte ještě hodně dlouho po aplikaci. Proto jej občas využiji i na peeling rukou, jejichž svěží vůni si pak s radostí vychutnám.

Foto: Archiv firmy

Dermacol, detoxikační cukrový peeling na obličej a rty s vůní hroznového vína s limetkou, 50 g, 149 KčFoto: Archiv firmy

Se směsí olejů

Testovala redaktorka Lucka: Nanést na suchou a čistou pleť, nechat pět minut působit, a opláchnout. To je návod k použití jemného peelingu, který je vhodný i pro citlivou pleť. Odumřelé kožní buňky odstraňuje díky obsahu celulózy. Zrníčka jsou opravdu mikroskopická, tudíž pokožku zbytečně nedráždí. Peeling také čistí póry a pleť rozjasňuje. Ráda ho používám ráno, když mám pocit, že mám pleť hrubou a mastnou. Obsahuje slunečnicový, arganový a levandulový olej plus olej z citronové kůry, takže voní opravdu krásně a svěže.

Foto: Archiv firmy

Gamarde, Cleansers, peeling pro citlivou pleť, 40 g, 377 Kč, prodává NotinoFoto: Archiv firmy

S vůní damašské růže

Testovala redaktorka Lucie: Peeling na obličej mám ráda, ale přiznávám, že ho nepoužívám úplně pravidelně. Mám mastnější pleť, takže ideálně bych si ho měla dopřát každých pět dní, ale zapomínám, takže je to tak jednou za dva týdny. Ale vždy mám po něm pleť hladkou, opravdu dobře vyčištěnou, zbavenou černých teček, takovou jakoby svěžejší a hezčí. Vlastně nechápu, proč jsem takový lempl a na tenhle kosmetický skoro zázrak tolik zapomínám. Navíc tento peeling opravdu krásně voní.

Foto: Archiv firmy

Saloos, Bio královský peeling Argan & Q10 – růže, pro dokonalou hebkost, rozjasnění a omlazení, 50 ml, 232 KčFoto: Archiv firmy

Enzymatický peeling

Testovala redaktorka Pavla: Kromě peelignu s kiwi se mi do rukou dostal ještě enzymatický peeling, což jsem doposud neznala. Nejsou v něm totiž žádné mikročástečky, takže je velmi šetrný. Nanesete ho na tvář krouživými pohyby, necháte 3 minuty působit a pak jen smyjete. Já používala froté navlhčenou žínku a následně nanesla na noc výživný krém. A výsledek? Po pár týdnech jsem měla pleť opravdu šťavnatější a jemnější, jen zkrátka nezapomínat. Jediné minus tohoto peelingu je jeho nepříliš lákavá vůně.

Foto: Archiv firmy

Havlíkova apoteka, Porcelánová panenka, enzymatický peeling s aktivními látkami a s enzymy z papáji s antioxidačními účinky, 100 ml, 348 KčFoto: Archiv firmy

Načítám