Hlavní obsah

Čeští herci jako autoři bestsellerů! Září nejen ve filmu a na divadle, ale také jako skvělí spisovatelé

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát se úspěšným spisovatelem a sklízet v tomto oboru úspěch není jednoduché. Přesto jsou herci, kterým se to podařilo. Někdo se zaměřil na beletrii, jiný vsadil na pohádky nebo sbírku povídek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je zvykem, že pokud slavná tvář vydává knihu, zaměří se na svůj život. Tato pětice herců se ale rozhodla vydat jiným směrem. Přestože se (někteří i ověnčeni cenami) psaním knih neživí, zvládli to na výbornou. Stačilo popustit uzdu fantazii, vrátit se do dětských let nebo se zaměřit na to, co je samotné naplňuje. Četli jste některou z následujících knih?

Vlastina Svátková

I když vnímají Vlastinu Svátkovou lidé hlavně jako herečku, začínala jako redaktorka. Láska k psaní ji neopustila a zdá se, že ji v poslední době baví víc než herectví. Sama o sobě říká, že se věnuje hlavně seberozvoji. O tom i píše. Napsala knihy Moara (2010) a Sama sebou (2014) a třetí knihu Prostor pro duši (2018) si vydala na vlastní náklady, protože prý neměla důvěru ve vydavatelství. A prodala neuvěřitelných 25 tisíc výtisků. Jejím posledním počinem je ezoterická kniha z roku 2020 Najdeš mě ve tmě.

Jiří Mádl

Po přečtení knihy Normální lidi od Sally Rooney se herec, scenárista a režisér Jiří Mádl, který v roce 2020 získal ocenění Český lev za nejlepší výkon ve vedlejší roli ve filmu Modelář, rozhodl sám pustit do psaní. Tíhl k němu vždycky, absolvoval i kurz scenáristiky na New York Film Academy a své myšlenky toužil přenést i jinam než na filmové plátno (je autorem scénářů k filmům Pojedeme k moři, Celebrity s.r.o., Na střeše a Vlny). Výsledek se na pultech knihkupectví objevil v roce 2022. Jedná se o milostný román Přitažlivost planety Krypton. Vypráví o páru, který se sblížil ve virtuálním světě, ale ve skutečnosti se potkat nechtějí. Už při křtu herec naznačil, že se rozhodně nebude jednat o jeho poslední knižní dílo.

Martina Preissová

I když je v poslední době herečka Martina Preissová známá i ze seriálů, její doménou je divadlo. Dvakrát byla nominována na Cenu Thálie a je členkou Činohry Národního divadla. K tomu učí na DAMU a stará se o dva dospívající syny. Jak sama říká, má díky tomuto hektickému způsobu života mnoho zážitků. Ty se rozhodla vydat knižně, formou povídek. Po debutu Jak jsem nebyla na Lvech a jiné povídky z roku 2021, na který měla velice kladné ohlasy, napsala sbírku romantických příběhů, jež vydala pod názvem Mají v nebi skleničky?

Jana Bernášková

Jana Bernášková sklidila úspěch se svými humornými romány Jak přežít svého muže (2020), Coura (2021) a Koloušek (2023). První z knih se dočkal loni i filmového zpracování – režie se ujal její manžel Rudolf Merkner a ona sama hraje hlavní roli začínající herečky Lucie, která jako matka samoživitelka hledá nejen práci, ale i životní lásku. „Každý spisovatel vychází ze sebe. Filmový scénář ale knížku trochu posunul, takže nehraju, co jsem žila, ale pocitově a emočně se mě některé věci dotýkají,“ prozradila v nedávném rozhovoru.

Jan Budař

Asi nejzkušenější z našeho výčtu je Jan Budař. Napsal celkem šest knih, z nichž je každá z trochu jiného ranku. Jeho prvotina Nuda v Brně vznikla podle stejnojmenného filmu z roku 2003, ke kterému napsal scénář. Tento snímek ovládl toho roku i České lvy. Další kniha následovala o deset let později a je určena dětem - Největší tajemství Leopolda Bumbáce a Pohádka z Pekla pod Sudem. Budař díky ní sklidil velký úspěch, ostatně stejně jako o čtyři roky s pohádkou pro malé i velké čtenáře Princ Mamánek, podle které natočil v roce 2022 i celovečerní film. Tentokrát se ujal i režie. Povídkovou knihu Příběh lásky uvedl na trh v roce 2020, o rok později autobiografii Snílek.

Načítám