Hlavní obsah

Z června: Sedláci na olympiádě a fronta na Václaváku

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplynulé dny přinesly další nové události nejen ve světě módy. Z některých kolekcí zářily duhové barvy, v jiných se prolínaly prvky odlišných kultur. A ačkoliv byl červen strůjcem nových trendů i pozitivních zpráv, tragickými událostmi bohužel vůbec nešetřil.

Článek

Práva žen i LGBTQ+ komunity byly v prvním letním měsíci opět horkým tématem. Češky už si nemusejí přechylovat svá příjmení, v nové izraelské vládě je hned devět ministryň a sexuálním menšinám vzdalo poctu několik módních gigantů. Jenže ani smutných osudů nebylo pomálu. Se slzami v očích jsme se rozloučili s naší Popelkou a s hrůzou sledovali zpustošené obce, které smetlo ničivé tornádo. Přinášíme vám podrobnou rekapitulaci červnových dní.

Novinky z fashion branže

První informace o tom, že do Česka míří irský řetězec proslulý levnou módou, prosákly na veřejnost už v roce 2019. Přestože měl pražský Primark otevřít brány svým zákazníkům už loni, kvůli celosvětové pandemii musel celou záležitost pozdržet. První nakupující se do obchodu přiřítili teprve před čtrnácti dny, a protože na prodejně s plochou 4600 metrů čtverečních mohlo být v jednu chvíli maximálně 313 osob, stály stovky nedočkavců frontu na Václavském náměstí. Příjemné osvěžení ve třicetistupňovém vedru dopřáli davům dobrovolní hasiči, kteří je pokropili vodou z cisterny.

Foto: Jakub Stadler / MAFRA , Profimedia.cz

Ani fronta až „ke koni“ neodradila nedočkavce navštívit tři parta levné módy mezi prvnímiFoto: Jakub Stadler / MAFRA , Profimedia.cz

Sedláci na olympiádě?

Škoda, že podobné nadšení nevyvolávala i nástupová kolekce pro olympiádu v Tokiu. České sportovce oblékla značka Alpine Pro ve spolupráci s návrhářkou Zuzanou Osako, která se rozhodla vzkřísit tradiční techniku modrotisku. Novou řadu ladila do barev červeno-modro-bílé trikolóry a inspirací jí byla olympiáda z roku 1964 v Tokiu, kde slavila ohromný úspěch Věra Čáslavská (†74).

Právě legendární gymnastka je také vyobrazená na dámských jupkách a pánských vestičkách, které jsou součástí nové olympijské kolekce. Nesmí chybět ani doplňky v podobě červených ťapek, japonských vějířů a slaměných taštiček. Reakce veřejnosti, ani té odborné, ale příliš pozitivní nebyla. „Vždyť vypadají jako sedláci,“ zaznívalo z internetových diskuzí pod fotkami sportovců, rozpaky budily i neforemné střihy oblečení.

Foto: Profimedia.cz

Vzkřísit tradici modrotisku je určitě zajímavý nápad, provedení ale trochu pokulháváFoto: Profimedia.cz

Duhové oblečení i národní ostuda

A s módou ještě nekončíme. Červen je důležitým měsícem pro členy LGBTQ+ komunity, po celém světě totiž startují průvody hrdosti (Prahu čeká až v srpnu), což se promítá i do fashion odvětví. Mnoho značek představilo duhové kolekce, které hnutí podporují. To samé se ale nedá říct o našem prezidentovi. Miloš Zeman (76) prohlásil, že mu jsou transgender lidé bytostně odporní a operaci pohlaví označil za trestný čin sebepoškozování. Zdali by se tímto způsobem měla vyjadřovat hlava státu, zajímalo, bohužel, i  zahraniční média.

Foto: Profimedia.cz

Zapomeňme na předsudky, hlásá většina osvícených firem. Zleva: bílé tenisky Converse, 3090 Kč; černé tenisky Vans, 3599 KčFoto: Profimedia.cz

Rovnoprávnost pohlaví

Pro nás zcela nepochopitelně se zachoval i izraelský zpravodajský web. Tamní nová vláda se sestává z 27 členů a hned 9 z nich jsou ženy. To je v zemi Blízkého východu rekord a hlavně další posun k rovnoprávnosti pohlaví, za který hlasitě tleskáme! Silně konzervativní deník i část ortodoxních věřících ale ženy ve veřejných funkcích odmítají, a tak snímek nové vlády uveřejnil na svých stránkách s rozmazanými obličeji ministryň.

Ale zpět do našich krajin. Sněmovna konečně schválila návrh zákona o přechylování ženských příjmení. Od ledna 2022 si budou moct všechny dámy vybrat, zdali chtějí používat příponu –ová, nebo touží-li spíše po její absenci a nemuset si své rozhodnutí nijak obhajovat. Nepřechýlený tvar dosud mohly využívat jen cizinky, manželky cizinců, ženy žijící v zahraničí nebo ty, které se cítily být jiné národnosti než české.

Foto: Profimedia.cz

Nový izraelský kabinet premiéra Naftaliho Beneta vládne přibližně dva týdnyFoto: Profimedia.cz

Smutný odchod paní herečky

Začátkem měsíce zdrtila obyvatele Česka smutná zpráva. Jen dva dny po svých narozeninách zemřela herečka Libuše Šafránková (†68), která už se nějakou dobu potýkala se zdravotními problémy. Její hvězda však nikdy nezhasne. Oblíbená postava české kinematografie se vepsala do srdce snad každého diváka, který ji měl šanci zhlédnout na obrazovce alespoň v jedné z jejích rolí. Znáte ty nejznámější?

Foto: David Kundrát / CNC , Profimedia.cz

Poslední rozloučení se konalo v kostele sv. Anežky České na pražském SpořilověFoto: David Kundrát / CNC , Profimedia.cz

Tornádo na Moravě 

Katastrofou, která u nás nemá obdoby, bylo ničivé tornádo. Koncem června zpustošilo moravské obce a zanechalo po sobě zničené domy i vyhaslé životy. Na pomoc postiženým se během několika dní podařilo vybrat přes 850 milionů korun. Je vidět, že česká společnost se umí semknout a podat pomocnou ruku, tam kde je potřeba. Za to velký dík!

Foto: Profimedia.cz

V první fázi poslouží peníze na opravy poničených domů a zajištění základních potřeb domácnostíFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám