Hlavní obsah

Toxiny v domácnosti: Co mohou způsobit a jak se jich zbavit?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Toxiny a jiné škodlivé látky jsou všude kolem nás a v hojném množství se objevují i v našich domovech. Přestože se jim nikdy nemůžeme úplně vyhnout, občas se jim vystavujeme tak trochu zbytečně.

Článek

Část dnešních onemocnění je způsobena nezdravým životním stylem a prostředím, v němž se dlouhodobě pohybujeme. Ke zdravé stravě, aktivnímu pohybu, psychohygieně a pobytu na čerstvém vzduchu se tak doporučuje zařídit si o něco zdravější domov. Co z něj odstranit?

Mykotoxiny ze zkaženého jídla

Plýtvání jídlem je celosvětový problém už pěknou řádku let, lidé však stále nakupují víc, než zvládnou sníst. Kazící se a plesnivějící potraviny přitom neškodí jen peněženkám a životnímu prostředí, ale hlavně zdraví. Tvoří se v nich mykotoxiny, které mají mutagenní a karcinogenní účinky, narušují a oslabují imunitní systém a škodí ledvinám a játrům.

Nejjednodušším řešením je kupovat pouze to, co stihnete sníst a naučit se potraviny správně skladovat. Jakmile nějaké kazící se suroviny objevíte, nemilosrdně se jich zbavte a odneste je z domácnosti.

Foto: Anna Kraynova, Shutterstock.com

Zkažené a plesnivějící jídlo je zdrojem mykotoxinů, které jsou nebezpečné pro ledviny a játraFoto: Anna Kraynova, Shutterstock.com

Pesticidy z ovoce a zeleniny

S potravinami se do domácnosti dostávají další nechtěné látky, pesticidy. Jejich největším zdrojem jsou hlavně chemicky ošetřená zelenina a ovoce. Mohou podráždit oči, nos a dýchací cesty, negativní vliv mají na ledviny a nervovou soustavu. Navíc zvyšují riziko potratu a vzniku Parkinsonovy choroby nebo nádorových onemocnění.

Nejlepším řešením je pěstovat si vlastní ovoce i zeleninu, nakupovat na farmářských trzích, případně je před konzumací pečlivě umýt. Nejúčinnější je nechat je minimálně čtvrt hodiny v nálevu z octu a vody (v poměru 1 : 3) a poté pečlivě opláchnout.

Jak zbavit ovoce a zeleninu pesticidů

Pod teplou tekoucí vodou plody omývejte 15 až 30 vteřin. Chcete odstranit chemii ještě lépe a účinněji? Udělejte si mycí lázeň a ovoce a zeleninu do ní ponořte alespoň na 15 minut. Pak vše vyndejte, opláchněte čistou vodou a osušte. Jak připravit lázeň, která s pesticidy zatočí?

  • Do necelého litru (900 ml) teplé vody přidejte 100 ml octa nebo citronové šťávy.
  • Do litru teplé vody přidejte jednu zarovnanou lžíci kuchyňské soli.
  • Do litru vody přidejte 3 lžíce jedlé sody.

Toxiny z čisticích prostředků

Spoustu toxinů můžete do domácnosti vnést při jejím úklidu. Mnohé čisticí prostředky totiž obsahují těkavé organické sloučeniny, které dráždí dýchací cesty, oči, nervovou soustavu i mozek. Najít je můžete v prostředcích na podlahu, nádobí či do myčky, jsou součástí přípravků na mytí koupelen, kuchyní a WC čističů.

Mohou způsobit otravy projevující se bolestí hlavy, závratěmi a zrakovými i dechovými obtížemi. Při dlouhodobém vystavení mohou přivodit potíže s nervovou soustavou, poruchy paměti a zvyšují riziko zhoubných nádorů. Nejhůř přitom působí na malé děti, starší osoby a chronicky nemocné.

Před koupí čisticího prostředku pořádně prostudujte jeho složení. Mezi těkavé organické sloučeniny (VOC, z anglického originálu Volatile Organic Compound) patří například formaldehyd, fenoly, benzen, methan, toluen, vinylchlorid nebo xylen, celý jejich seznam je dohledatelný na internetu. Pokud je přípravek obsahuje, raději se mu vyhněte a dejte přednost přírodním čisticím prostředkům či domácím surovinám, jako je jedlá soda, ocet, citron, kávová sedlina nebo černý čaj.

Ať už ale používáte jakékoli čisticí prostředky, držte se návodu k použití, který je napsaný na obalu. Pak by se vám nic stát nemělo.

Foto: Brian A Jackson, Shutterstock.com

Většina běžných čisticích prostředků obsahuje nebezpečné těkavé organické sloučeninyFoto: Brian A Jackson, Shutterstock.com

Těkavé látky v kosmetice

Nebezpečí může číhat i v běžné kosmetice, která může obsahovat látky, které jedinci s citlivější pokožkou hůře snášejí. Nejčastěji jsou to silikony (s koncovkou - cone a -siloxane), konzervanty (parabeny, triclosan nebo formaldehyd) a tenzidy. Ty jsou problematické hlavně při dlouhodobém a pravidelném užívání a u někoho mohou způsobit mohou způsobit vyrážky či pupínky. Najdete je například v antiperspirantech, rtěnkách, lacích na vlasy a ve sprchových gelech. Přidávají se také do osvěžovačů vzduchu a svíček, které pak mohou způsobit bolest hlavy.

Řešení je poměrně jednoduché – běžnou kosmetiku vyměňte za tu přírodní. Některé značky sice bývají o něco dražší, jedná se ale o investici, za níž vám vaše tělo poděkuje. Místo parafínových svíček si zapalte ty ze sójového vosku a dům si provoňte aromalampou s přírodními silicemi.

Ftaláty v plastech

Problémové jsou také plasty se svou širokou škálu ftalátů. Jejich zdravotní rizika se různí druh od druhu, negativně mohou působit na imunitu, ledviny, játra, plíce či hormonální a reprodukční systém. U dětí navíc prohlubují astma i alergie. Většina výrobců od nich ustupuje, přesto je lepší dát přednost přírodním materiálům. Místo z plastové lahve pijte ze skleněné, vyměňte i brčka a dětské hračky.

Ftaláty se mohou vyskytovat i v PVC a vinylových podlahách, které obsahují další škodlivé látky, jako jsou formaldehydy. Před pořízením nové podlahy se tak raději u výrobce informujte o jejím složením.

Reklama

Načítám