Hlavní obsah

Jak skladovat jídlo, aby vydrželo co nejdéle?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Děláte si zásoby na těžké časy? Pak vás bude určitě zajímat, jak je udržet co nejdéle jako čerstvé. Které potraviny dát hned do lednice a které to zvládnou mimo ni? Poradíme vám pár fíglů!

Článek

Také se snažíte omezit cesty do obchodu, a když už tam jste, nakoupíte na delší dobu? Pak by se vám mohlo hodit pár praktických rad, jak nejlépe uchovávat jídlo a suroviny, které se kazí nejrychleji.

Jak uchovávat pečivo 

Pečivo skladujte na suchém a temném místě s teplotou maximálně 25 °C. „Nenechávejte ho nezakryté na vzduchu – rychle vysychá a tvrdne. Nebalte ho ale ani do igelitu, tam už po čtyřech hodinách začíná gumovatět a může začít plesnivět,“ varuje Pavel Meduna, vedoucí pekařství hypermarketů Globus. Nepatří ale ani do lednice – chlad sice zpomalí rozkladné procesy, ale pečivo rychleji okorá a natáhne okolní pachy.

Ideální je dát chleba do lněného sáčku nebo zabalit do čisté utěrky – ta natáhne vlhkost a brání vzniku plísně. Bílé pečivo uchovejte v plastových nebo skleněných dózách s víkem. Nádoby držte v čistotě, vysypávejte z nich drobky a občas je vydezinfikujte: vytřete je octovou vodou a nechte vyschnout. A když vám chleba trochu ztvrdne, zapečte ho s vejci jako Italové.

Foto: Chamille White, Shutterstock.com

Chléb ani další pečivo nepatří do ledničky ani do igelitu, nejlépe mu bude v utěrceFoto: Chamille White, Shutterstock.com

Jak uložit maso

Chcete-li maso udržet dlouho v kondici, musíte kupovat jen čerstvé a kvalitní. „U nebaleného, kde není jasné, jak dlouho je po porážce, je lepší ho do dvou dnů tepelně zpracovat,“ uvádí profesorka Jana Dostálová z Fóra zdravé výživy. Lze ho i zmrazit, ale pozor, abyste ho v mrazáku neměli moc dlouho: i tam žlukne tuk, zejména u tučných ryb a vepřového, mění se barva v důsledku odparu vody a po rozmrazení může být maso vysušené, protože se v něm vytvoří krystalky ledu.

Jestliže jste si jisti čerstvostí masa a chcete ho zpracovat až za pár dní, sundejte z něj ochrannou plastovou fólii (s výjimkou masa vakuovaného), položte ho na prkénko do lednice a překryjte utěrkou nebo ho dejte do misky nebo krabičky, aby nedošlo ke kontaminaci ostatních potravin. „Maso před uskladněním nikdy neomývejte vodou, poškodíte jeho přirozenou ochrannou vrstvu, která zabraňuje jeho vysychání,“ radí Pavel Holeček, vedoucí odboru masné výroby Globus.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Maso byste před vložením do lednice měli zbavit plastového obaluFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jak uskladnit zeleninu

Většina domácností bohužel nemá vhodné podmínky, aby skladovala zeleninu a ovoce moc dlouho. Je proto dobré nakoupit jen to nejkvalitnější, nepřezrálé, mechanicky nepoškozené. Pro uchování čerstvosti je nutné každému druhu dopřát takovou teplotu, kterou potřebuje. Jaká to je? Jablka 2–3 °C, papriky 7 °C, banány 12–13 °C, rajčata zralá 7–10 °C, nezralá 13 °C, pomeranče 3 °C, citrony 14 °C, grapefruity 10 °C, brambory 3 °C. Není snadné takové podmínky zajistit, proto je někdy lepší se předzásobit mrazeným ovocem a zeleninou.

Jak skladovat uzeniny

Optimální teplota pro skladování uzenin je 3–4 °C. Suché a polosuché, trvanlivé a fermentované výrobky vydrží i teplotu do 25° C, ale nesmějí být ve vlhku, tedy jim nesvědčí lednice. Vakuované produkty skladujte dle pokynů na obalu, ale když je načnete, vyjměte je z plastu a dejte do misky s vzduchotěsným víčkem. Uzeniny koupené jako krájené nikdy nedávejte do lednice v igelitu, ale buď je nechejte v papíru, nebo přeložte do krabičky. Špekáčky, měkké salámy, ale třeba i šunka patří do chladničky do teploty 1–5 °C. Jde o potraviny s krátkou dobou spotřeby, snězte je do dvou dnů.

Foto: Zapylaiev Kostiantyn, Shutterstock.com

Měkké salámy a šunky patří ve vhodném obalu do lednice, ale trvanlivé klobásky můžete klidně nechat venkuFoto: Zapylaiev Kostiantyn, Shutterstock.com

Jak uchovat vejce

Až přinesete z obchodu vajíčka, vyndejte je z kartonového plata – může být zamořeno bakteriemi a nečistotami, které do lednice nechcete dávat. Vejce skladujte v misce a v chladničce tam, kde se při otevření lednice nemění teplota, tedy někde vzadu, ale tak, aby kolem nich proudil vzduch. Udržujte je při teplotě 5–8 °C, a pokud nemáte v lednici místo, přečkají i mimo ni při teplotě až do 18 °C.

Jak skladovat mléčné výrobky 

Mléčné výrobky patří do horní části chladničky, do teploty 4–8 °C. Trvanlivé výrobky vydrží až teplotu do 24 °C, řiďte se doporučením na obalu. Na něm najdete i datum použitelnosti, které dodržujte. Otevřený produkt byste měli sníst maximálně do dvou dnů, proto je lepší se předzásobit víc kusy menšího objemu než jedním velkým.

Nedovedete si představit, jak byste zvládli uchovat zásoby pro rodinu bez chladničky? Inspirujte se: Skladování bez lednice? Maso do utěrky, máslo pod vodu.

Reklama