Hlavní obsah

Bezpečná domácnost pro seniory: Co by v ní nemělo chybět?

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zasloužený odpočinek v penzi se těší spousta lidí, ne každý si ho ale užije bez problémů. Jednou z překážek bývá i vlastní domácnost, která nemusí bez větších či menších úprav zajistit požadovaný komfort. Co změnit, aby byli senioři doma v bezpečí?

Článek

Požadavky na bezpečnou a praktickou domácnost se během života mění. S přibývajícím věkem se zpomalují reflexy, zhoršuje se motorika a chůze i další běžné činnosti bývají stále náročnější a hrozí vysoké riziko pádů. Není tedy od věci tomu interiér co nejvíce přizpůsobit. Na jaké místnosti se zaměřit a na co myslet, když chcete zařídit bezpečné bydlení pro seniora?

1. Odstraňte překážky

Základem všech úprav je odstranit z cesty všechny zbytečné překážky a zajistit jednoduchý přístup na často využívaná místa. Ukryjte kabely, dobře upevněte nebo odstraňte kusové koberce, o jejichž okraje se dá snadno zakopnout, a pokud je to možné, zbavte se i prahů. Příliš vhodný není ani nábytek s ostrými rohy a hranami.

V domech se schody je dobré pořídit kvalitní zábradlí a doplnit ho madly. Myslete také na dostatečné osvětlení celé domácnosti a zauvažujte nad přizpůsobením výšky postele a pohovky. Čím vyšší totiž budou, tím snáze se z nich bude vstávat: vhodná výška se odvíjí od výšky seniora a měla by se pohybovat mezi 55 a 70 cm.

2. Zařiďte sprchový kout

Koupelna obecně patří mezi nejrizikovější místnosti v domácnosti a pro méně pohyblivé seniory je ještě nebezpečnější. Odvěký souboj vana versus sprchový kout tady jednoznačně vyhrává sprcha – v ideálním případě bez vaničky. Pokud vám dispozice koupelny walk-in sprchový kout nedovolují, je dobré zvolit vaničku co nejnižší, nejlépe vysokou do tří centimetrů.

Jestli vanu přece jen máte, pořiďte do ní protiskluzovou podložku a zvažte dovybavení o schůdky a sedátko. Ideální řešení to sice není, život seniora ovšem může alespoň trochu usnadnit.

Foto: Jodie Johnson, Shutterstock.com

Sprchový kout bez vaničky je pro starší lidi ideální řešení. Praktická je i baterie s regulátorem horké vodyFoto: Jodie Johnson, Shutterstock.com

3. Zabraňte uklouznutí

Podlaha v koupelně i ve sprchovém koutě by měla být protiskluzová. Při výběru dlaždic či jiného materiálu se u prodejce či výrobce ujistěte, že si protiskluznost zachovává i za vlhka. Nemůžete si rekonstrukci podlahy dovolit? Na nejrizikovější místa, mezi která patří hlavně okolí i vnitřek sprchy a okolí umyvadla, umístěte alespoň kvalitní protiskluzové podložky.

Nic nezkazíte ani instalací podpůrných prvků. Madla se hodí zejména do sprchy a k toaletě, z níž se pak snadněji vstává. Zásadní samozřejmě je, aby se madlo nehýbalo a nehrozilo jeho uvolnění. Ve sprše se může hodit i sedátko – buďto stabilní, nebo sklopné.

Vstávání z WC usnadní také jeho vhodná výška, kterou můžete upravit například pořízením zvýšeného nebo zdravotního sedátka s madly. Používání umyvadla pak usnadní vykrojení, díky němuž není nutné se k vodovodní baterii tolik naklánět.

Foto: Myibean, Shutterstock.com

Madla jsou v koupelně i v celé domácnosti opravdu šikovným pomocníkem a užijí je i mladší obyvateléFoto: Myibean, Shutterstock.com

4. Pořiďte vyšší linku do kuchyně

Neméně důležité je i bezpečí v kuchyni. Zde je užitečné, aby mezi jednotlivými zónami, tedy spotřebiči, ledničkou, linkou a dřezem, byly kratší vzdálenosti a neoddělovaly je žádné překážky. V dosahu by mělo být i veškeré používané nádobí a suroviny. Horní skříňky umístěte co nejníže a věci ukládejte hlavně do spodních poliček.

Jste ochotni pustit se do větší rekonstrukce kuchyně? Upravte i kuchyňskou linku. Měla by být o něco vyšší, než bývá zvykem, což zabrání tomu, aby se senioři nad přípravou jídla zbytečně hrbili.

A přestože spotřebiče, jako je mikrovlnka, rychlovarná konvice a myčka práci, v kuchyni značně usnadní, jejich chytrým variantám se raději vyhněte. Ne každý senior se s nimi chce učit zacházet a ve výsledku mohou být spíše na obtíž.

Reklama

Související témata:

Načítám