Hlavní obsah

Tradice a zvyky: která znamení se v nich vyžívají?

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Foto: Impact Photography, Shutterstock.com

Reklama

S Vánocemi se snad víc než s jinými svátky probouzí touha dodržovat tradice a zvyky, které má člověk tak nějak zažité. Ale neplatí to pro všechny. Která znamení se při tom cítí jako ryby ve vodě a kdo naopak rituály nerad?

Článek

Házení pantoflem, rozkrajování jablek, usednutí k večeři přesně v 18:00 – vánoční tradice můžou mít různé podoby a je na každém, s jakou vervou se do jejich dodržování pouští. Někdo oslavuje Štědrý den každý rok do puntíku stejně, jiný se klidně na poslední chvíli sbalí a zmizí do Karibiku. Která znamení lpí na dodržování tradic? A koho každoročně opakované zvyky spíš obtěžují a s radostí se jich vzdá?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani bývají impulzivní. Jsou schopni velkého nadšení a zápalu pro věc, ale nevydrží jim to dlouho. Je pro ně daleko zábavnější, když si každý rok udělají Vánoce jinak a tak trochu po svém. Tradice je sice nijak vyloženě nedráždí, ale rozhodně to nebudou oni, kdo se za ně budou neochvějně zasazovat. Do svátků umí vnést spíš svěží vítr a nové nápady, které právě někde pochytili – Vánoce s nimi tak nikdy nebudou nuda.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Naopak Býci si vánočních tradic užívají do sytosti. Vánoce jsou pro ně důležitým svátkem v roce, ale na druhou stranu se nepředřou. Chtějí si vychutnat zvláště příjemnou atmosféru a poklidnou pohodu domácího krbu. Rádi se spolehnou na známé zvyky, které se každoročně opakují. Na čem extra lpí? Rozhodně na jídle. Pokud jsou zvyklí na salát na jeden způsob, nepůjde to jinak, i kdyby se všichni ostatní na hlavu stavěli.

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Býci mají rádi Vánoce na pohoduFoto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci sice tradice zvládají, ale rádi je obohacují novými zvyky, každý rok si dopřejí svátky trochu jinak. Nový druh cukroví? Ale jistě, pojďme ho vyzkoušet! Zaujala je sada ozdob na stromeček? Hned je kupme a vyzkoušejme, však ty staré jsme už viděli. Pokud jsou správně naladěni, klidně na svátky zmizí někde v zahraničí a užijí si to stejně jako doma. Blíženci se zkrátka umí přizpůsobit.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Co je pro Raky nejdůležitější? Teplo domova, známá místa u rodinného krbu, blízkost nejbližších. Bez toho prostě nejsou Vánoce. Jsou pevnými zastánci toho, že svátky jsou obdobím tradic, které je potřeba dodržovat, jinak ztrácí něco ze svého kouzla. Při přípravách se přetrhnou, jen aby bylo všechno dokonalé a ještě o fous lepší než vloni. Domáckost opakovaných zvyků je uklidňuje a přináší jim jistotu, že je všechno tak, jak má být. Na tradice jim nesahejte.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Když dojde na tradice, Lvi se většinou drží toho, v čem byli vychováni a co znají z dětství. To platí samozřejmě i o Vánocích. Pokud trávíte svátky se Lvem, připravte se, že bude mít dost specifické požadavky a bude mu hodně záležet na tom, aby byly naplněny – to, na co je zvyklý, automaticky považuje za nejlepší. Naštěstí jsou zrozenci tohoto znamení dost velkorysí. Pokud vám tedy na něčem opravdu záleží a chtěli byste to udělat jinak, zkuste to s nimi nejdřív rozumně probrat.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Lvi budou i v dospělosti strojit stromeček tak, jak je to naučila maminkaFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Organizovanost, která je Pannám vlastní, se projevuje i o Vánocích. Nelpí ani tolik na tom, aby se každý rok opakovaly stejné zvyky, ale rozhodně budou trvat na dodržování pečlivého plánu, který pro nadcházející Vánoce připravily. Panny přesně vědí, co, kdy a kde, proč a za kolik. Všechno mají rozpočítané a promyšlené, dny rozvržené po hodinách. A ačkoli to možná někoho stresuje, vězte, že pro Panny je to uklidňující.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy bývají umělecké duše, které se rády řídí rozmarem a na tradicích příliš nelpí – dodržování zvyků pro ně není nijak zásadní. Na druhou stranu ale počítejte s jejich váhavostí. Pokud je chcete ušetřit tíživého dilematu rozhodování, držte se toho, co dobře znají. Klíčová je pro ně rodina a to, aby byly obklopeny všemi, na kom jim záleží a kdo je pro ně důležitý. Bez lidí to nejde, bez zvyků ano.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři si v tradicích poměrně libují. V první řadě pro ně představují jakousi hradbu, za kterou se můžou skrýt, když je toho na ně moc. Setkávání se s širokým příbuzenstvem je vyčerpává, takže jsou rádi, když ví, co a kdy se bude konat, a můžou se na to připravit. Ve vánočních zvycích vidí kouzlo, které dělá Vánoce Vánocemi. Cítí v nich jakousi mystiku a tajemno tohoto období.

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Vánoční nápor zvládají Štíři za pomoci přesného plánování, pak si je užívajíFoto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci jsou prostě střelci – je jim dost jedno, jak Vánoce vypadají, hlavně že se všichni dobře baví. Umí strávit spokojené svátky kdekoli a s kýmkoli, rychle si najdou spřízněnou duši a rozsvítí vánoční atmosférou jakýkoli prostor. Na ničem zkostnatěle nelpí, zvlášť pokud by to překáželo zábavě. A jsou báječnými urovnávači běžných vánočních sporů, které se nejspíš dějí v každé rodině.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi jsou asi největšími zastánci tradic v celém zvěrokruhu. Proto Vánoce zbožňují – můžou se držet přesně předepsaného, každoročně stejného scénáře, a nikdo si o nich nemyslí, že jsou nudní! Dodržují zvyky a starají se o správnou atmosféru. V opakovaných vzorcích a rutinách nacházejí útěchu. Často se tedy právě v rodinách Kozorohů ještě dodržují i ty nejstarší tradice, jako je třeba házení pantoflem.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

S tradicemi a zvyky na Vodnáře nechoďte. Kouzlo Vánoce přece vůbec nesouvisí s tím, jestli každý rok vytáhnete stejný sváteční porcelán a pod talíř strčíte šupinu. Je dokonce jedno, jestli sedíte doma u stromku nebo na pláži s drinkem v ruce. Vánoce jsou stav mysli! Vodnáře tradice nebaví a zvláště v tomto období roku, kdy na nich spousta lidí lpí, se jim intenzivně vzpírají. Jejich touha po dobrodružství a svobodě jim tak zkrátka velí být trochu za rebely.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Ryby si rády dělají tradice tak trochu po svém. Vánoční zvyky mají sice rády, ale zároveň jsou to kreativní duše s hlavou a srdcem plnými nápadů, které rády uplatňují i o Vánocích – aby všechno oživily a dodali tomu nový rozměr. Právě Ryby dovedou vykouzlit opravdu magickou vánoční atmosféru, tak jim s klidem dejte volnou ruku. Vždy najdou kompromis, který bude vyhovovat všem.

Reklama

Načítám