Hlavní obsah

Hrníčkový perník s hruškami a marmeládou

Hodnocení:
(133)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Buchta na plech sice není zrovna vrchol pekařského umění, ale paradoxně kolikrát sklízí mnohem větší ovace než vymazlený koláč, s kterým jste se dělali půl dne. Upečte si rychlý hrnkový perník na plech, který obložíte hruškami nebo jiným ovocem a ještě do něj zužitkujete zbytky marmelád.

Ingredience pro:
1 plech
  • 3/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 1/2 hrnku hnědého přírodního cukru
  • 4 lžíce marmelády
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 2.5 hrnku mouky
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžička perníkového koření
  • sůl
  • 4 hrušky
Článek

Postup

Krok 1: Hrušky oloupejte (použila jsem plech velký 20 × 25 cm, máte-li větší, dejte hrušek víc), rozpulte a malým nožíkem z nich vykrájejte jádřince. Půlky hrušek nakrájejte na plátky, ale neoddělujte je. Naplátkované hrušky pak na těsto přeneste pomocí nože. (Výsledek vidíte na fotce.) Snadnější varianta je ovoce prostě nakrájet na kousky.

Krok 2: Všechny ostatní suroviny prošlehejte na hladké těsto. Z džemů se hodí rybízový, švestkový, meruňkový nebo třeba povidla. Mouku jsem nakombinovala žitnou a špaldovou, ale i zde můžete experimentovat.

Krok 3: Těsto vlijte do pečicím papírem vyloženého pekáče, poklaďte hruškami a pečte na 180 °C 40 až 50 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Kdyby se perník svrchu připaloval, přikryjte ho pečicím papírem či alobalem.

Tip: Do těsta přidejte kokos či nasekané ořechy nebo řezy ještě přelijte čokoládovou polevou.

Nevíte co s úrodou hrušek? Připravte si skvělá hrušková povidla z trouby, božský slaný koláč s nivou a cibulí nebo klasický drobenkový koláč se zakysankou. Vše otestováno na lidech!

ynezorPumanzeSaNyknalC