Hlavní obsah
3,4
(67)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Chuťově je víc než tradiční, formou ovšem může nejkonzervativnější jedince trochu pobouřit. Nás každopádně tato verze koprovky hodně baví!

45 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Na maso (hodí se loupaná plec, krk i kližka)
  • 700 g hovězího masa
  • 3 lžíce sádla
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Na knedlíky
  • 1,2 kg brambor
  • 1 špetka soli
  • 1 ks vejce
  • 130 g krupičky
  • 350 g hrubé mouky
Na omáčku
  • 1 ks cibule
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 ks citronu
Článek

Postup

01.

Maso pokrájejte na větší kostky, ze všech stran ho opepřete a zprudka orestujte na sádle, aby se zatáhlo a zezlátlo. Zalijte litrem vody, osolte a vařte 2 až 3 hodiny úplně doměkka – čas závisí na kvalitě a typu masa. Hodí se plec,hovězí krk či kližka, maso je také bezvadné z pomalého hrnce.

Foto: Jakub Jurdič

Maso a brambory si klidně uvařte den předemFoto: Jakub Jurdič

02.

Šťávu z masa sceďte, dořeďte vodou do 750 ml a maso natrhejte dvěma vidličkami na vlákna. Ochutnejte ho, jestli nepotřebuje dosolit, a také podle potřeby přidejte trochu šťávy, aby nebylo suché.

Foto: Jakub Jurdič

Vývar použijete do omáčky, maso do knedlíkůFoto: Jakub Jurdič

03.

Pak se pusťte do omáčky. Pro chuť a hustotu můžete dát do základu i cibuli, ale pokud máte koprovku raději bez ní, vynechte. Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na másle (nebo rozehřejte máslo samotné).

Foto: Jakub Jurdič

Pro výraznější chuť i hustší omáčku dejte do základu orestovanou cibulkuFoto: Jakub Jurdič

04.

Zasypejte moukou, ještě minutu restujte a za stálého míchání přilijte vývar z masa. Pokud chcete omáčku opravdu hustou, mouky můžete dát o něco více a případně ji pak zředit. Z kopru otrhejte jemné lístky, které přidáte až na závěr, tuhé stonky dejte vyvařit do omáčky. Tu nechte 15 až 20 minut mírně probublávat, než si připravíte knedlíky.

Foto: Jakub Jurdič

Do omáčky je skvělé dát vyvařit i koprové stonkyFoto: Jakub Jurdič

05.

Mezitím oloupejte a nahrubo nastrouhejte nebo propasírujte brambory a rovnou si do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu – těsto nesmíte nechat dlouho stát, aby nezřídlo.

Foto: Jakub Jurdič

Brambory nastrouhejte nebo propasírujteFoto: Jakub Jurdič

06.

K bramborám přidejte malou lžičku soli, vejce, krupičku a mouku. Pokud používáte varný typ A (salátové brambory), dejte do těsta i lžíci bramborového škrobu. Rukama pak rychle zpracujte na hladké těsto. Můžete uvařit kuličku těsta na zkoušku: když se rozvaří, přidejte ještě trochu mouky.

Foto: Jakub Jurdič

Pak už jen brambory propracujte s ostatními surovinami na těstoFoto: Jakub Jurdič

07.

Na pomoučené ploše těsto rozdělte na asi 18 kousků, z každého udělejte placičku, dejte na ni lžíci masa a zabalte do kulatého knedlíku.

Foto: Jakub Jurdič

A tvarujte kulaté knedlíkyFoto: Jakub Jurdič

08.

Knedlíky vařte v osolené vodě asi 15 minut.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

09.

Mezitím z omáčky vyhoďte vyvařené stonky kopru a naopak přidejte dle chuti asi 3 lžíce sekaných lístků a smetanu. Chuť dolaďte cukrem, citronovou šťávou a solí.

Foto: Jakub Jurdič

Mezitím si dochuťte omáčkuFoto: Jakub Jurdič

10.

Knedlíky prokrojte a podávejte spolu s omáčkou.

Foto: Jakub Jurdič

A můžete podávat!Foto: Jakub Jurdič

Když jsme u těch variací na českou kuchyni, zvítězily by u vás klasické vepřové výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem, odlehčené veganské výpečky s bezlepkovými noky nebo spíš volání dálek  mexické carnitas, tedy trhané vepřové v tortille s guacamole

Reklama

Související témata:

Načítám