Hlavní obsah
3,8
(26)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Pravé americké barbecue potřebuje pravou americkou barbecue omáčku. A pravá americká barbecue omáčka potřebuje dvě suroviny s rozporuplnou pověstí: kečup a colu. Zvedáte lehce nesouhlasně obočí? Nemějte obavy. Je krásně vyvážená, má bohatou lehce uzenou chuť, příjemnou konzistenci a hodí se i k našemu českému grilování.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 lahvičky po 200 ml
  • 4 lžíce oleje
  • 1 ks červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 140 g pasírovaných rajčat
  • 330 ml coly
  • 1/2 hrnku kečupu
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka chilli
  • 1 lžíce melasy
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
Článek

Cola se do BBQ omáčky přidává především na americkém jihu a každý kuchař přísahá, že jeho verze je ta nejlepší. Tenhle recept se k dokonalosti přibližuje: omáčku můžete použít jako dip (hamburger nikdy nebyl lepší) nebo na závěrečné potírání masa při grilování. Když ji za horka nalijete do vysterilizovaných lahví a necháte ji vychladnout dnem vzhůru, vydrží v lednici i měsíc.

Postup

01.

Červenou cibuli (jednu velkou nebo dvě menší) oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte olej na střední teplotu a cibuli opečte dosklovata. Přidejte prolisovaný česnek a ten už jenom krátce opečte. Osolte, opepřete a přidejte uzenou papriku, česnekový prášek a pepř. Koření velmi krátce rozmíchejte v horkém tuku.

02.

Do hrnce přidejte pasírovaná rajčata, colu, kečup a worcester a promíchejte. Dochuťte melasou, jablečným octem a chilli papričkou podle chuti. Stáhněte plamen na velmi mírný a pomalu vařte asi 15–20 minut, až omáčka mírně zhoustne a chutě se hezky propojí.

Tip: Melasu můžete nahradit třtinovým cukrem, přimlouvám se ale za ni. Melasa dodá omáčce příjemnou karamelovou příchuť a hloubku a lahvička se doma určitě neztratí. Jako zdravější alternativu cukru ji využijete třeba při pečení perníků nebo různých sušenek.

03.

Zhruba po dvaceti minutách omáčku zkontrolujte a případně dolaďte chuť ještě kapkou octa nebo melasy. Nakonec ji přes kovový cedník propasírujte do čistého hrnce.

Tip: Omáčku můžete použít ihned nebo ji ještě horkou nalijte do vysterilizovaných lahviček, zavíčkujte a nechte dnem vzhůru vychladnout. V lednici vydrží přibližně měsíc.

Ke grilování připravte mísu salátu z čerstvé zeleniny: skvělý je ten z červeného zelí s buráky, řepový s kozím sýrem, a když hledáte vydatnější přílohu, zkuste bylinkový tabouleh s bulgurem.

Související témata:

Načítám