Hlavní obsah

Tři rychlé večeře, které rodinu zasytí

Foto: Jakub Jurdič

Hutná polévka, která zahřeje, skvostný salát nebo lahodné špagety? Všechna tato jídla máte do 30 minut hotová!

Kromě krásné atmosféry a trávení času s blízkými k Vánocům také patří dřina v kuchyni, to ví každá hospodyňka. Chcete si trochu odpočinout? Tak připravte jídla, která vám zaberou maximálně 30 minut!

Článek

Představte si, že přijdete do kuchyně, půl hodiny vaříte a máte hotovou večeři pro celou rodinu. Nevěříte, že je to možné? Jde to, a navíc si pochutnáte! Všechny dnešní tipy jsou celkem zdravé, a tak se ani nemusíte bát, že se podepíšou na vaší figuře nebo naruší plán novoroční diety.

Co se tedy bude vařit? Cizrnová polévka s řádnou dávkou chilli papriček, špagety s olivovo-rajčatovým pestem a lahodný salát se ztraceným vejcem!

Cizrnová polévka s chilli

Na 4 porce potřebujete:800 g cizrny ve slaném nálevu, 1 l zeleninového vývaru, 1 limetu, 2 chilli papričky, 1 cibule, 1 vrchovatá lžíce másla, 1 lžíce kvalitního olivového oleje, čerstvý koriandr, sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Do polévky patří čerstvý koriandr a chilli. Chilli papričky navíc krásně zahřejí během chladných dnů!

Postup: V hrnci zpěňte na lžíci másla cibuli nakrájenou najemno. Pak přidejte scezenou cizrnu, promíchejte a zalejte zeleninovým vývarem. Vařte asi 5 minut, pak přijdete chilli papričku nakrájenou na větší kusy a chvíli povařte. Papričku vyndejte a polévku rozmixujte ponorným mixérem najemno. Přidejte koriandr a druhou chilli papričku posekané najemno, šťávu z limetky, sůl a pepř. Vše promíchejte a podávejte pokapané několika málo kapkami kvalitního olivového oleje.

Špagety s olivovo-rajčatovým pestem

Na 4 porce potřebujete: 500 g špaget, 200 g černých oliv, 200 g sušených rajčat v oleji, 2 stroužky česneku, 100 ml kvalitního olivového oleje do pesta + 40 ml k podávání, 100 g piniových ořechů, 100 g parmezánu, mořská sůl, čerstvě mletý pepř

Foto: Jakub Jurdič

Olivy, sušená rajčata, kvalitní olivový olej a parmezán? Blesková italská kuchyně, kterou nikdo nepohrdne!

Postup: Špagety dejte vařit do osolené vroucí vody a vařte je podle návodu na obalu (nebo zkuste domácí podle tohoto receptu!). Do vyšší úzké nádoby dejte olivy, sušená rajčata s trochou oleje, ve kterém byla naložená, olivový olej a česnek a vše rozmixujte na jemnou kaši. Pak přidejte piniové ořechy, parmezán, sůl a pepř a vše znovu rozmixujte, dokud nevznikne hladké pesto. Pesto vmíchejte do uvařených těstovin, dochuťte solí a pepřem a pokapejte pár kapkami olivového oleje.

Salát se ztraceným vejcem

Na 4 porce potřebujete: 400 g libovolné směsi salátů, 2 mrkve, 1 velké zelené jablko, 4 vejce (ideálně velikosti L), 200 ml octa, 150 g sušené šunky, 180 g zakysané smetany, 2 lžičky dijonské hořčice, sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Salát se ztraceným vejcem je sázka na jistotu! Zasytí, a navíc vypadá i chutná luxusně!

Postup: Saláty natrhejte do misky a promíchejte. Mrkev oškrábejte a nakrájejte na sirky nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Jablko důkladně omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte na drobné kostky. Sušenou šunku nakrájejte na kostky a krátce nasucho opečte na pánvi, vysušte a přidejte vše k salátu.

V hrnci přiveďte vodu k varu, těsně před tím než začne voda bublat, přidejte ocet. Vajíčko vždy vyklepněte do hrnku, ve vroucí vodě s octem udělejte vír a vajíčko do něj opatrně vlejte. Vajíčko vařte tři minuty, aby žloutek zůstal tekutý. Hotové vejce dejte na salát, rozkrojte, osolte, opepřete a dolaďte dresinkem ze zakysané smetany a dijonské hořčice.

Jaké rychlovky vaříte doma nejraději vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC