Hlavní obsah

Jedno zelené jablko denně: Podpoří hubnutí, sníží riziko cukrovky i pomáhá chránit srdce

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že jablko denně zahání doktora, a určitě je na tom hodně pravdy. Potvrzují to i výsledky četných odborných studií. A i když se v tomto směru hovoří spíše o jablkách červených, ani ta zelená si nezaslouží stát v pozadí. V čem vám mohou prospět?

Článek

Ačkoliv nabízejí cenné živiny stejně jako jablka červená, bývají z nějakého záhadného důvodu ta zelená upozaďována. A to je velká škoda. Oproti červeným příbuzným mají totiž nižší obsah cukru, díky čemuž mohou být lepší variantou třeba pro diabetiky. Prospějí ale i všem ostatním, kterým nevadí jejich kyselejší chuť, jež je zapříčiněna právě nižším obsahem cukru. Vedle toho jsou bohatá na vlákninu a antioxidanty, vitaminy A a C a na řadu minerálů. Z toho plynou četné zdravotní výhody. S čím vším zelená jablka mohou pomoci a proč byste si denně měli jedno dopřát?

1. Podporují hubnutí

Jsou poměrně sytá, a to díky vysokému obsahu vlákniny a vody. Když sníte jablko, budete se cítit plní, což snižuje riziko přejídání a potenciálně může podpořit snahy o redukci hmotnosti. Musíte ho ale doplnit bílkovinou, protože po samotném jablku byste měli brzy hlad. „Pokud samotné jablko doplníte zdrojem bílkoviny, což může být třeba tvaroh, jogurt či méně tučný sýr, pocit sytosti ještě umocníte a nebude vás tak mezi hlavními jídly honit mlsná,“ radí Sandra Figalová, nutriční terapeutka z kliniky Yes Visage.

2. Prospívají srdci

Na dobrém fungování srdce se jablka podílejí hned několika způsoby. Mají vysoký obsah rozpustné vlákniny, která pomáhá udržet normální hladinu cholesterolu v krvi, a tím snížit riziko onemocnění srdce a cév. K ochraně srdce a cév před chronickými nemocemi pomáhá i vysoké množství antioxidantů, které zelená jablka obsahují.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Kvůli nižšímu obsahu cukru mohou diabetikům sednout více než jablka červenáFoto: goodluz, Shutterstock.com

3. Snižují riziko cukrovky

Za antidiabetický účinek nesou podle Sandry Figalové odpovědnost antokyaniny, které zlepšují inzulinovou rezistenci (stav, kdy tkáně těla na inulin nereagují, jak by měly, a může se rozvinout cukrovka). Dále zlepšují hladiny cholesterolu, vykazují antioxidační a protizánětlivé účinky a chrání srdce. „A další rostlinné sloučeniny v jablku, polyfenoly, zase napomáhají ke snížení vstřebávání glukózy v zažívacím traktu,“ vysvětluje výživářka.

4. Svědčí střevům i psychice

Vláknina, na níž jsou jablka bohatá, působí jako prebiotikum, to znamená, že vyživuje přátelské střevní bakterie. A ty pak zase produkují látky prospívající celkovému zdraví. Díky tomu mohou jablka přispívat ke zdravému fungování střev, imunity i k ochraně před rakovinou tlustého střeva. „Některé zdroje dokonce spojují zdraví střev s psychickým zdravím, střevní bakterie totiž vyrábí až 95 % serotoninu, látky, která ovlivňuje náladu a přezdívá se jí hormon štěstí,” zmiňuje Eva Hemmerová, komunikační manažerka společnosti ProVeg International.

Foto: Undrey, Shutterstock.com

Díky vodě a vláknině zasytí, takže nebudete mít hlad a nebude vás honit mlsnáFoto: Undrey, Shutterstock.com

5. Pečují o zdraví plic

Jablka jsou kromě jiného i bohatým zdrojem flavonoidů, látek s antioxidačním efektem, které jsou spojené s nižším rizikem rakoviny plic. „V některých studiích dokonce vědci odhalili souvislost přímo mezi konzumací jablek a sníženým rizikem rakoviny plic. Jiná bádání zase ukázala souvislost mezi konzumací jablek a nižším rizikem astmatu,“ informuje Eva Hemmerová.

Co zelená jablka nedokážou

Ačkoliv obsahují mnoho výživných látek, které dokáží podpořit celkové zdraví, rozhodně nejsou všespasitelná. To, že si denně dopřejete zelené jablko, neznamená, že se jako mávnutím kouzelným proutkem zbavíte všemožných neduhů. „Samozřejmě nemůžeme očekávat, že jenom konzumací jablek zaženeme všechny existující choroby. Je důležitá také celková životospráva včetně dostatečného pohybu, spánku a celkově vyváženého jídelníčku,“ potvrzuje Sandra Figalová. Jablko denně ale může celkově správnému fungování organismu i metabolismu jedině napomoci.

Reklama

Načítám