Hlavní obsah

Třicítky, ale i déšť a bouřky! Kam o víkendu vyrazit?

Foto: kaprik, Shutterstock.com

Foto: kaprik, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkend nabídne třicítky v sobotu a zataženou oblohu s deštěm a bouřkami v neděli. Alespoň tak to vypadá podle předpovědí. Poradíme vám, kam vyrazit jak ven, tak pod střechu.

Článek

Nadcházející víkend vyhoví milovníkům tropických teplot i těm, kterým se líbí spíš zamračená obloha. Meteorologové slibují, že za dva volné dny stihneme postupně obojí. V sobotu má být jasno až polojasno, přes den vyskočí teploty až k 35 °C. Odpoledne se začne zatahovat a mohly by dorazit první bouřky. V neděli se probudíte do zataženého dne a většinou bude pršet a bouřit. Teploměr ukáže už jen 23 až 27 °C.

Vzhledem k předpovědi je tedy dobré naplánovat program vhodný ven a najít si k tomu nějakou zajímavou „schovku“. A před odchodem z domu se ještě podívejte na aktuální předpověď pro váš region: najdete ji zde.

Historie v slavné vile

Dnes slavnou vilu nechal počátkem 30. let minulého století pro svou rodinu postavit pražský právník Josef Winternitz. Navrhl ji proslulý architekt Adolf Loos (1870–1933). Chcete se podívat, jak se zde žilo? Zajímavé informace přímo od rodiny původních majitelů se dozvíte díky komentovaným prohlídkám, které se konají v sobotu i neděli. Můžete si vybrat, jestli přijdete spíš ráno, kdy je z domu romantický výhled na východ slunce nad historickým středem Prahy, nebo naopak počkáte až na západ. Do této neděle je ve vile k vidění výstava modelů Loosových staveb, které vytvořil prof. Yoshio Sakurai se svými studenty z Tokijské univerzity. Termíny prohlídek, základní informace i zajímavosti najdete na webových stránkách Winternitzovy vily.

V Praze 5 stojí mnoho dalších zajímavých staveb, jejich umístění najdete na této mapě.

Foto: Archiv vily

Vila právníka Winternitze v Praze 5 pochází z dílny proslulého architekta Adolfa LooseFoto: Archiv vily

Vezměte tatínka do Plzně

V neděli je Den otců – tak by nebylo špatné navštívit akci, která bude tatínka opravdu bavit. Možná by to mohl být Festival Industry Open v Plzni a okolí. Od pátku do neděle předvede hlavně technické památky, návštěvníkům se otevřou brány místních firem, výrobních závodů (pivovar nevyjímaje) i výzkumných center, mohou se projet historickými vozy, zajít na výstavu nebo koncert – program myslí na celou rodinu a lze se podívat do míst, kam se běžně nedostanete. Informace i ceny vstupenek jsou na stránkách festivalu.

Festivalová nabídka vás asi zcela pohltí, ale kdybyste do Plzně chtěli vyrazit i jindy, najděte si na této mapě místa, která stojí za to neminout.

Foto: Archiv festivalu

V Plzni se potkáte s historickými vozidly, která se dají také považovat za technickou památkuFoto: Archiv festivalu

Za sklem, pivem i muzikou 

Foukání skla pod širým nebem, taneční i divadelní vystoupení, módní show, spousta atrakcí pro děti, ale třeba i sklářský okruh městem, který vás dovede i do ateliéru, kde si můžete vyzkoušet rytí skla. A nesmíme zapomenout na ochutnávku první várky piva z právě otevřeného minipivovaru… To jsou jen některé body programu Sklářských slavností, které se konají v pátek a v sobotu v Novém Boru. Zrekonstruované náměstí Míru nabídne zábavu pro celou rodinu, a to od deseti dopoledne do deseti večer. Víc se dozvíte na stránkách Městského úřadu Nový Bor.

V Novém Boru a okolí leží zajímavá místa – najdete je i v této mapě.

Foto: Martin Soukup

Nový Bor je městem skla a prestižního sklářského sympozia IGS – snímek je právě z tvorby v rámci sympoziaFoto: Martin Soukup

Kam v sobotu? Z Pičína do Řitky

Ujdete pár desítek kilometrů i při teplotách kolem třicítky? Pak se vypravte na druhý ročník pochodu z Pičína do Řitky (31 km), nebo zvolte kratší trasu anebo se jen projděte kolem Pičína či v okolí Řitky – výběr je zcela na vás. Cestou můžete obdivovat krásnou přírodu a pověstné brdské lesy, které vám na část cesty poskytnou vítaný stín. Podrobné informace najdete na stránkách pochodu.

Kdyby vás pochod dostatečně neunavil a hledali jste ještě další turistické cíle kolem Řitky, poohlédněte se po nich tady.

Foto: Archiv Pochodu z Pičína do Řitky

Dětské účastníky pochodu pobaví i hry a soutěže na návsi v Řitce od 11 do 15 hodinFoto: Archiv Pochodu z Pičína do Řitky

Tlustá tak akorát

K posezení pod slunečníkem nebo pro chvíle, kdy to nebude na výlet, se pěkně hodí kniha. A proč by to nemohla být ta, která vám povypráví příběh třicetileté Květy? Kvůli nadváze si nevěří, takže se ani neodváží splnit si svůj sen stát se cukrářkou. Je učitelkou, neustále řeší diety, zázračné metody hubnutí a trápí se neúspěchy v lásce… Až do chvíle, kdy jí babička odkáže ručně psanou knihu receptů na sladkosti spolu s výzvou, ať se hned pustí do pečení. A začnou se dít divy.

Foto: Nakladatelství PRÁH

Autorkou knihy je Michala Jendruchová, je to její třetí kniha. Vydalo ji nakladatelství Práh a pořídíte ji za 299 KčFoto: Nakladatelství PRÁH

Reklama

Načítám