Hlavní obsah

Vypěstujte si dokonalé ředkvičky. Třeba v truhlíku ve městě

Foto: Iaroshenko Maryna, Shutterstock.com

Foto: Iaroshenko Maryna, Shutterstock.com

Reklama

Už teď můžete v obchodech sáhnout po svazku ředkviček. Nejsou špatné, ale právě vytažené ze země chutnají ještě lépe. Vypěstujte si svoje prvotřídní ředkvičky. Klidně i v truhlíku na balkoně.

Článek

Ředkvičky jsou vděčná zelenina. Říká se o nich, že je vypěstujete snadno. No jo, ale co když nemáte žádné zahradnické zkušenosti? Nevadí. Trochu práce to sice je, ale oproti jiné zelenině potřebují jen minimum péče.

Pokud chcete ředkvičky dřív, než čekat na vhodné počasí a podmínky pro sázení do půdy, máme tip, jak si je vypěstovat ve městě na parapetu. Na začátku jara vám samozřejmě půjdou i ve skleníku nebo na pařeništi. Jak na to?

Jak na ředkvičky v truhlíku

Jestli máte možnost jen „městského“ pěstování, připravte si větší truhlíky, pohodlně vám bude stačit o hloubce 20 cm a délce 100 cm, semínka ředkviček a substrát. Až budete kupovat semínka, hledejte taková, která jsou vhodná k rychlení nebo celoročnímu pěstování (najdete to napsané přímo na sáčku), vyhněte se letním odrůdám, těm by se teď nedařilo.

Semínka sázejte nejlépe do kompostované zeminy nebo v zahradnictví kupte substrát pro výsev zeleniny. Navršte zeminu do truhlíku. Potom do ní udělejte jamky asi centimetr a půl hluboké, vložte semínka a zahrňte je zeminou. Sejte je asi čtyři až pět centimetrů od sebe. V truhlíku nedodržujte řádky, ale rozesejte semínka tak, abyste využili co nejvíce místa. (Jak připravit zahradu po zimě.)

Dodávejte jim vláhu 

Zaseté ředkvičky dejte na okenní parapet nebo na balkon, nejlépe na slunné místo. Na rostlinky ale nemusí pražit celý den slunce. Zavlažujte pravidelně, půda by neměla vyschnout. Zároveň truhlíky nepřelévejte, aby rostlinky neuhnily dříve, než stihnou vyrůst. Podle odrůdy a podle podmínek sklidíte už zhruba za třicet dnů. Pochutnat si můžete i na mladých listech ředkviček – třeba v salátu. A klidně si z ředkviček uvařte třeba polévku.

Foto: pundapanda, Shutterstock.com

Zasadit semínka zvládnou i začátečníci. Stačí truhlík a vhodná zeminaFoto: pundapanda, Shutterstock.com

Jak pěstovat ředkvičky venku

Pokud máte zahrádku, můžete hned na začátku března, nebo jakmile se trochu oteplí, vysévat ředkvičky přímo do záhonů. Vyberte jim stanoviště, kam jde zjara slunce. S úpravou zeminy si nemusíte příliš lámat hlavu. Ředkvičky vyrostou téměř všude. Půdu můžete obohatit kompostem, načechrat ji rycími vidlemi a zbavit ji plevele.

Sejte semínka do řádek, které od sebe budou asi patnáct centimetrů. Hloubka by měla být, stejně jako u truhlíků, jeden a půl centimetru. Vzdálenost mezi jednotlivými semínky pak asi čtyři až pět centimetrů.

Kdy budete sklízet

Semínka zahrňte zeminou a zalijte. Podle potřeby občas pokropte vodou, která by měla být odstátá, nikoli studená přímo ze studny. Na sklizeň se můžete těšit za třicet dnů, ale hodně záleží na počasí. Ředkvičky ale sklízejte nejpozději za osm až deset týdnů po výsevu, jinak budou dřevnatět a ztratí na chuti.

Tip: Patříte mezi milovníky ředkviček? Vyčleňte si pro ně na záhonech větší plochu, kterou neosejete najednou, ale například v rozmezí dvou týdnů. Malé bulvičky budou postupně dozrávat a vy je tak budete moct jíst celé jaro.

Foto: Olga Miltsova, Shutterstock.com

Ředkvičky je potřeba hlavně dobře zalévat. Vlhkost půdy kontrolujteFoto: Olga Miltsova, Shutterstock.com

Chcete mít opravdu dobré ředkvičky?

Aby byly plody vaší práce šťavnaté a křupavé, potřebují stejnoměrnou vlhkost, pak se jim dobře daří a nepraskají. Občas jim nakypřete půdu a vytrhejte plevel.

Vydatná zálivka je také prevencí dřepčíků, škůdců, kteří se do ředkviček mohou s chutí pustit. Poznáte to tak, že se v listech rostlin objevují droboučké dírky. Před škůdci ochráníte úrodu i přikrytím záhonu netkanou bílou textilií.

Reklama

Načítám