Hlavní obsah
2,3
(6)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Tvaroh a broskve prostě patří k sobě. Zkuste tenhle koláč, po kterém se jen zapráší!

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 260 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 125 g cukru moučka
  • 2 lžíce vody
  • 2 ks žloutků
  • 1 lžička citronové kůry
  • sůl
Náplň
  • 400 g polotučného tvarohu
  • 3 ks broskví
  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 ks vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžičky citronové šťávy
Článek

Postup

01.

Mouku, na kousky pokrájené měkké máslo, cukr, vodu, žloutky, špetku strouhané citronové kůry a soli smíchejte dohromady a vypracujte hladké těsto. To zabalte do potravinářské fólie a nechte asi 20 minut odpočinout v lednici.

02.

Mezitím si nachystejte podobnou metodou tvarohovou náplň: tvaroh, cukr nebo med, 2 vejce a jogurt smíchejte dohromady a vypracujte hladkou hmotu.

03.

Broskve omyjte, zbavte pecek a nakrájejte na osminky. Vložte je do mísy, zakápněte citronovou šťávou a nechte odležet.

04.

Odpočinuté těsto vyválejte na silnější plát, může mít klidně kolem 7 mm. Těstem pak vyložte dortovou formu nebo zapékací misku. Nezapomeňte na okraje! Do těsta rovnoměrně rozprostřete tvarohovou směs a navrch vyskládejte kousky broskví.

05.

Troubu předehřejte na 200 stupňů a pečte asi 15 minut, pak teplotu stáhněte na 160 stupňů a ještě asi 20 minut dopečte. Koláč po vyndání nechte asi 2 hodiny odpočinout, aby tvaroh ztuhl, a můžete podávat!

Už jste někdy zkoušeli domácí kompot? Pokud ne, tak rozhodně vyzkoušejte ten broskvový s kořením.

Související témata:

Načítám