Hlavní obsah
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Pamatujete? Půlka vajíčka na bramborovém salátu, kytička z uzeniny, lžička dobré majonézy a neodmyslitelné zdobení z kousku kyselé okurky, nakládané papriky a petrželky. K tomu křupavý rohlík sypaný solí. Ano, to je retro lahůdka jménem ruské vejce. Láká vás připravit si ho doma?

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Bramborový salát
  • 3 ks brambor
  • 150 g šunky
  • 3 ks kyselých okurek
    10
    12
  • 80 g sterilovaného hrášku
  • 2 lžíce majonézy
    3
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
    10
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 30 ml láku z okurek
    10
Dále potřebujete
  • 2 ks vejce
    3
nebo na jednohubky
  • 12 ks křepelčích vajec
    3
  • 1 ks bagety
    1
Na ozdobu
  • 80 g šunky
  • 2 ks kyselých okurek
    10
    12
  • 30 g sterilovaných kapií
  • 4 listy listového salátu
  • 2 snítky listové petržele
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Ruské vejce asi nikdy nechutnalo lépe než na spodní poličce vysokých umakartových stolů mléčného bufetu. Tuto atmosféru si už těžko připomenete, ale můžete zavzpomínat doma nebo na party s retro nádechem. Poradíme vám, jak tento oblíbený recept ze „socíku“ udělat buď na dvě opulentní mističky, na čtyři uměřené misky, anebo jako 24 okouzlujících jednohubek.

Postup

01.

Nejdřív si připravte bramborový salát. Uvařte doměkka tři střední nebo dvě opravdu velké brambory ve slupce a nechte je vychladnout. Uvařte vejce natvrdo. Když vaříte křepelčí vajíčka, nechte je předem na lince, aby měla pokojovou teplotu. Pak je vložte do studené vody v malém rendlíku a od doby, kdy začnou vřít, je vařte 4 minuty. Hned je zchlaďte pod tekoucí vodou a oloupejte.

Tip: Křepelčí vejce mají tvrdší skořápku a pevnější blánu pod ní, tak buďte při loupání opatrní a trpěliví.

02.

Nakrájejte na opravdu jemné kostičky vařené brambory, šunku a kyselé okurky (dvě větší nebo tři menší). Na krájení si dejte obzvlášť záležet, připravujete-li salát na jednohubky. Vše dejte do mísy, přidejte hrášek (jednu nebo dvě lžíce) a zlehka promíchejte. Řádně osolte, opepřete, přidejte majonézu, hořčici, lák z okurek a znovu jemně promíchejte. Ochutnejte a případně dolaďte. Máte-li čas, salátu prospěje krátké rozležení v lednici.

03.

Teď vás čeká už jenom skládání. Vystelte misky listem zeleného salátu. Dospod patří lžíce bramborového salátu. Na něj posaďte vejce a zakápněte ho troškou majonézy. Je-li příliš hustá, můžete ji povolit kapkou okurkového láku. Dekorujte smotanou šunkou, případně i plátkem sýru, petrželkou a plátky kyselých okurek. Navrch patří kousek nakládané papriky. Podávejte s čerstvým křupavým rohlíkem.

04.

Při přípravě jednohubek nakrájejte bagetu na kolečka, vynechte zelený salát a vrstvěte stejně. Lžička salátu, z boku růžička z kousku smotané šunky. Křepelčí vajíčko, troška majonézy, kyselá okurka, kapie a petrželka. Máte-li kuchyňskou pinzetu, použijte ji, půjde vám to lépe. A ještě malý trik: kulatým vykrajovátkem vykrojte ze šunky 24 koleček na růžičky, pracuje se s nimi lépe. Zbylou šunku nakrájejte nadrobno a přidejte do salátu.

Máte rádi ruská vejce anebo si dáte radši klasické obložené chlebíčky?

Načítám