Hlavní obsah

Ruské vejce: Retro lahůdka z bufetu

Hodnocení:
(92)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Pamatujete? Půlka vajíčka na bramborovém salátu, kytička z uzeniny, lžička dobré majonézy a neodmyslitelné zdobení z kousku kyselé okurky, nakládané papriky a petrželky. Ruské vejce. K tomu křupavý rohlík sypaný solí. Ano, to je retro lahůdka jménem ruské vejce. Připravíte si ho se mnou?

Ingredience pro:
2 porce
Na salát
  • 3 brambory
  • 150 g dobré šunky
  • 3 kyselé okurky
  • 80 g sterilovaného hrášku
  • 2 lžíce domácí majonézy
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 30 ml láku z okurek
Dále potřebujete
  • 2 vejce
nebo
  • 12 křepelčích vajec
  • 1 bageta
Na ozdobu
  • 80 g dobré šunky
  • 2 kyselé okurky
  • 30 g sterilovaných kapií
  • 4 listy listového salátu
  • 2 snítky hladkolisté petržele
Článek

Jako malá holka jsem ho žádala za odměnu místo dortíků z cukrárny. A už nikdy nechutnalo lépe než na spodní poličce vysokých umakartových stolů mléčného bufetu, kam mě na něj brával táta. Dostala jsem chuť si tenhle nezdravý skvost připomenout a povedlo se to výborně – jenomže ouha! Najednou se mi zdálo nemožné spořádat na posezení celou mističku. Stále jsem ale chtěla cítit na jazyku tu nenapodobitelnou kombinaci chutí, a tak vznikla miniverze na kolečku bílé bagety s křepelčím vajíčkem. Když budete pořádat retro večírek, nabídněte hostům tyhle jednohubky. Budou nadšeni. 

Množství ingrediencí vám vystačí na dvě opulentní ruská vejce do mističky, čtyři uměřené misky nebo 24 jednohubek.

Postup

Krok 1: Nejdřív si připravte bramborový salát. Uvařte doměkka tři střední nebo dvě opravdu velké brambory ve slupce a nechte je vychladnout. Uvařte vejce natvrdo. Když vaříte křepelčí vajíčka, nechte je předem na lince, aby měla pokojovou teplotu. Pak je vložte do studené vody v malém rendlíku a od doby, kdy začnou vřít, je vařte 240 sekund. Hned je zchlaďte pod tekoucí vodou a oloupejte. Křepelčí vejce mají tvrdší skořápku a pevnější blánu pod ní, tak buďte opatrní a trpěliví.

Krok 2: Nakrájejte na opravdu jemné kostičky vařené brambory, šunku a okurky (dvě větší nebo tři menší). Na krájení si dejte obzvlášť záležet, připravujete-li salát na jednohubky. Vše dejte do mísy, přidejte hrášek (jednu nebo dvě lžíce) a zlehka promíchejte. Řádně osolte, opepřete, přidejte majonézu, hořčici, lák z okurek a znovu jemně promíchejte. Ochutnejte a případně dolaďte. Máte-li čas, salátu prospěje krátké rozležení v lednici.

Krok 3: Teď vás čeká už jenom skládání. Vystelte misky listem zeleného salátu. Dospod patří lžíce bramborového salátu. Na něj posaďte vejce a zakápněte ho troškou majonézy. Je-li příliš hustá, můžete ji povolit kapkou okurkového láku. Dekorujte smotanou šunkou, případně i plátkem sýru, petrželkou a plátky kyselých okurek. Navrch patří kousek nakládané papriky. Podávejte s čerstvým křupavým rohlíkem.

Krok 4: Při přípravě jednohubek nakrájejte bagetu na kolečka, vynechte zelený salát a vrstvěte stejně. Lžička salátu, z boku růžička z kousku smotané šunky. Křepelčí vajíčko, troška majonézy, kyselá okurka, kapie a petrželka. Máte-li kuchyňskou pinzetu, použijte ji, půjde vám to lépe. A ještě malý trik: kulatým vykrajovátkem vykrojte ze šunky 24 koleček na růžičky, pracuje se s nimi lépe. Zbylou šunku nakrájejte nadrobno a přidejte do salátu.

Máte rádi ruská vejce? Anebo radši klasické chlebíčky?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek