Hlavní obsah
3,8
(8)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Univerzální recept na pomazánku na chlebíčky i na jednohubky nám prozradil šéfkuchař Michal Suchánek. Jednoduše geniální: dobře se maže, nestéká a vydrží dlouho čerstvá. Na základní verzi postačí tři suroviny (a špetka soli) a dochucení je už na vás. 

5 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 skleničku
Na základní verzi
  • 4 lžíce pomazánkového másla
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • 1 špetka soli
Na křenovou pomazánku navíc
  • 1 lžička křenu
  • 1 špetka bílého pepře
Na pikantní zeleninovou verzi navíc
  • 2 lžíce ajvaru
  • 1 špetka chilli
Na svěží bylinkovou pomazánku navíc
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 špetka bílého pepře
Na sardelovou pomazánku navíc
  • 2 lžičky sardelové pasty
Článek

Postup

01.

Suroviny na základní pomazánku rozmíchejte v misce dohladka. A je to! Majonéza zjemní a zakulatí chuť pomazánkového másla a hořčice dodá trochu pikantnosti. Tenhle základ pak můžete ochutit podle toho, co máte rádi, nebo čím chcete chlebíčky obložit. Video: Jak na domácí majonézu?

02.

KŘENOVÁ POMAZÁNKA: Do základu přidejte špetku bílého pepře a najemno nastrouhaný čerstvý křen podle chuti. Pro ještě větší říz můžete plnotučnou hořčici vyměnit za dijonskou, dávkujte ji ale s citem.

Tipy na oblohu: Rostbíf + kyselé okurky (nebo kapary); uzený losos + kopr + okurka; pečená červená řepa + ořechy + rukola

03.

PIKANTNÍ PAPRIKOVÁ (ZELENINOVÁ) POMAZÁNKA: Přidejte ajvar, podle chuti i ostřejší (nebo špetku chilli), a dobře rozmíchejte.

Tipy na oblohu: Ostřejší klobása; výraznější suchý salám; drobnější masové kuličky; nakládaná pečená paprika + piniová semínka (nebo i křupavá pečená cizrna).

04.

BYLINKOVÁ POMAZÁNKA: Do základu přidejte špetku bílého pepře, najemno nasekanou pažitku a špetku nastrouhané citronové kůry.

Tipy na oblohu: Křepelčí vajíčko + kyselé okurky; vajíčko + sýr + kapary; dušená šunka + kyselé okurky; vajíčko + grilovaná slanina, osušená a rozlámaná na kousky

05.

SARDELOVÁ POMAZÁNKA: Do základu vmíchejte sardelovou pastu podle chuti.

Tipy na oblohu: Uzená ryba + kopr; ančovička + najemno nasekaná šalotka; vejce + bylinky; studené plátky pečeného masa + nakládaná cibule

Reklama

Načítám