Hlavní obsah

Účesy pro ženy 50+ podle slavných žen: Co bude slušet vám?

Foto: Profimedia.cz, Shutterstock.com - Kathy Hutchins

Foto: Profimedia.cz, Shutterstock.com - Kathy Hutchins

Stárnutí se projevuje nejen přibývajícími vráskami, dotýká se i vlasů. Postupem času se z nich vytrácí pigment a mají sklony být více sušší. To komplikuje jejich úpravu a vlasy vyžadují před odchodem z domu více práce. Pro ulehčení nejen vám, ale i vlasům, je fajn zvolit po padesátce vhodný účes.

Článek

Určitě je lepší mít vlasy kratší a zdravé než dlouhé, ale zničené. S rostoucím věkem jsou výhodnější kratší střihy – účes bude díky nim vzdušný a šik a mnohdy také zabere méně času na údržbu než vlasy dlouhé. Inspirujte se u slavných žen po padesátce.

Čeho se vyvarovat

Ženy po padesátce by se měly vyvarovat věcí, které mohou jejich vlasy poškodit, popřípadě je dělat staršími. Specialitou starších žen jsou příliš veselé barvy, které si dávají, protože si myslí že, je omladí. Výrazné barevné pruhy nebo melíry ale málokdy padnou na úrodnou půdu.

Lepší volbou jsou určitě přirozenější odstíny. V těch jsou i méně viditelné šediny a odrosty. Při volbě účesu by ženy měly brát také v úvahu to, jak jsou na tom s vráskami. Vrásčité čelo tedy neodhalovat, ale spíše nechat ofinu nebo patku apod.

Opatrné buďte také s ukvapenými rozhodnutími přejít z tmavé na blond. Takhle agresivní odbarvování už tak poškozeným vlasům zrovna neprospěje.

Pixie pro jemné vlasy

Máte jemné a řidší vlasy? Pro takové se hodí účes na krátko zvaný pixie (ale nechat si vlasy ostříhat tímto způsobem mohou samozřejmě i ženy s bujnější hřívou). Záleží spíš na tom, jestli máte dostatek odvahy.

Chlapecký styl je velmi hravý a nenáročný na údržbu. Stačí mít po ruce vosk a dle potřeby vlasy ráno dotvarovat. Účes se hodí spíše pro štíhlejší typy obličeje s výraznějšími lícními kostmi. Tento střih je velmi variabilní i co se týče ofiny a patky.

Foto: landmarkmedia, Kathy Hutchins, DFree

Věrnými nositelkami pixie účesu jsou už řadu let herečky Judi Dench (85) a Jamie Lee Curtis (61) a také Kris Jenner (64)Foto: landmarkmedia, Kathy Hutchins, DFree

Bob

Kompromisem mezi dlouhými a krátkými vlasy může být takzvaný bob neboli krátké mikádo. V tomto případě se fantazii meze nekladou a existuje mnoho variant účesu. Pracovat se dá jak s rovnými, tak s vlnitými vlasy.

Ty mohou být sestříhány postupně, v jedné délce, nebo do takzvané podkovy, což znamená, že vepředu jsou delší a vzadu kratší. Jde o nadčasový a velmi elegantní styl, který ženám po padesátce obzvlášť sluší (dámy nad padesát, které mají šmrnc). Boby se dělají v různé délce, ale obvykle končí u brady.

Foto: Featureflash Photo Agency - Shutterstock.com, Profimedia.cz

Různě dlouhý bob nosí herečka Helen Mirren (74). Tento účes měla také Cynthia Nixon (54), představitelka Mirandy v Sexu ve městě, a sluší i Sigourney Weaver (70)Foto: Featureflash Photo Agency - Shutterstock.com, Profimedia.cz

Lob

Když jsou vlasy delší, nemluvíme už o bobu, ale o takzvaném lobu (lob je zkratkou anglických slov long bob, což znamená dlouhý bob). Vlasy u tohoto stylu sahají pod bradu, ale zároveň nejsou delší než na ramena.

Ženy ho milují zejména kvůli nenáročné údržbě i možnosti svázat si vlasy do gumičky, když je potřeba.

Lob sluší například herečkám Diane Keaton (74), Raquel Welch (78) nebo Lise Kudrow (56)

Více vrstev 

Praktickým účesem jsou také střihy, které tvoří několik vrstev. Pokud jsou vlasy oslabené, uleví se jim, aniž byste se musely vzdávat celé hřívy. Také dodají potřebný objem a v neposlední řadě působí hravě, čímž nositelku omlazují.

Foto: Profimedia.cz

V účesu s více vrstvami jste mohli vidět například herečky Julianne Moore (59), Meg Ryan (58) či Nelu Boudovou (52)Foto: Profimedia.cz

Delší hříva

Nicméně vždy je to jen na vás a na tom, v jakém stylu se cítíte nejlépe. Pokud máte kvalitní a zdravé vlasy, nemusíte se je ani po padesátce bát nechat delší stejně jako některé celebrity (nejhorší účesy hvězd).

Foto: Profimedia.cz

Dlouhých vlasů se nevzdává Nicole Kidman (52), Linda Finková (52) nebo Sarah Jessica Parker (55) Foto: Profimedia.cz

Účesy podle tvaru obličeje

  • Oválný obličej - Díky symetrii mu sluší prakticky všechno, takže fantazii ani odvaze se meze nekladou.
  • Trojúhelníkový obličej - Vyznačuje se širším čelem a užší bradou. V takovém případě je fajn pěšinka na straně, ofina a delší vlasy.
  • Hranatý obličej - Cílem by mělo být zjemnit rysy. Pomůže pěšinka na stranu, patka a také zvlněné vlasy. Délka je na vás.
  • Kulatý obličej - Pokud vám vadí, že máte naducané tváře, opticky je zúžíte vlasy sestříhanými směrem do obličeje. Prospěje vám také pěšinka na stranu, ofina sestříhaná do strany nebo delší mikádo. Nebojte se ale ani vysoko posazených účesů.
Foto: Dfree, Tinseltown - Shutterstock.com, Profimedia.cz, s_bukley - Shutterstock.com

Symetrický ovál má například Angelina Jolie (44), klasický trojhúhelník Reese Witherspoon (44), Ivana Chýlková (56) má tvář spíše hranatou a Queen Latifah (50) kulatouFoto: Dfree, Tinseltown - Shutterstock.com, Profimedia.cz, s_bukley - Shutterstock.com

Reklama