Hlavní obsah

Toužíte po krásnějších vlasech? Vsaďte na oplachy z bylinek!

Foto: Coy_Creek, Shutterstock.com

Foto: Coy_Creek, Shutterstock.com

Reklama

Vlasy bez lesku, špatné kvality, hustoty a za měsíc nepovyrostou ani o půl centimetru? Zkuste si pomoct přírodou. Jaké bylinky jsou vhodné na jaký problém?

Článek

Základem je si stanovit, co vaše vlasy potřebují. Zaprvé je to strava bohatá na vitaminy a minerály, které vlasy udržují v kondici. Zejména jsou to vitaminy A, skupiny B, zinek, železo, methionin a biotin (vitamin H). Dbejte na to, aby váš talíř obsahoval spoustu čerstvé zeleniny (hlavně oranžové a červené barvy, například mrkev, paprika, dýně), luštěniny, ořechy, mořské plody a také celozrnné obiloviny. „Právě poslední tři jmenované potraviny obsahují látku zvanou methionin, což je jedna z dvaceti základních aminokyselin tvořících bílkoviny. Pro zdraví nejen vlasů, ale i kůže či nehtů, je naprosto nezbytná,“ říká Monika Poledníková, šéfredaktorka Bylinkového magazínu.

A za druhé – přilepšit vlasům můžete, kromě pestré stravy, také bylinkami. Buď je popíjejte, nebo jimi vlasy oplachujte, efekt bude mít vnitřní i vnější užití. „Můžete vyzkoušet doma vyrobené oplachy, které podpoří sílu, růst i lesk vašich vlasů. Nejlepší je odvar z kopřivy, řebříčku, máty, levandule, rozmarýnu nebo heřmánku,“ radí Monika Poledníková.

Zkuste odvar z bylinek

Jak na to? Udělejte si bylinkový čaj (1 lžička bylinek na 250 ml vody) a nechte ho zchladnout (bylinky podle našich babiček). Přidejte jablečný ocet (1 lžíce na 250 ml čaje). „Touto směsí vlasy po umytí oplachujte. Pro každý oplach je ideální připravit si vždy čerstvou směs bylin,“ doporučuje Monika Poledníková. Odvar můžete udělat jak z čerstvých bylinek, tak i sušených. Pro nejlepší účinky zařaďte oplachy po každém mytí, pro udržování stačí jednou za tři umytí.

Jaké bylinky jsou nejlepší na husté vlasy, nebo na svědění hlavy? Připravili jsme pro vás seznam, se kterým můžete vyrazit jak do lékárny, tak do přírody.

Foto: BrunoWeltmann, Shutterstock.com

Na oplachy vlasů můžete použít bylinky sušené i čerstvéFoto: BrunoWeltmann, Shutterstock.com

Pro hustší vlasy

Přeslička, lopuch, heřmánek, kopřiva, rozmarýn a měsíček. To jsou superhrdinové, kteří vám pomohou k hustším vlasům v podobě oplachů. „Kvalitu vlasů a podpoření růstu podporuje také kořen lopuchu, stačí hlavu splachovat a vmasírovat do pokožky,“ říká Lucie Šefrna z Bylinkofestu a dodává: „Přínosná je také přeslička, protože obsahuje křemičitany, které jsou pro hustotu vlasů potřeba. Přesličkou můžete hlavu oplachovat a zároveň ji popíjet, podobně jako kopřivový čaj.“

Kopřiva je účinná proti padání vlasů, stejně jako listy bazalky tmavé, list máty peprné a list petrželky kudrnky. O lesk se dokáže postarat oplach z květů růže (co všechno se dá dělat s kyticí růží).

Pro výraznější barvu vlasů

Zářivější a lesklejší odstín? Není problém, díky bylinným oplachům můžete odstín vlasů oživit. „Splachování vlasů heřmánkem podpoří blond vlasy, odvar ze zelených slupek vlašských ořechů zase zvýrazní lesk černých vlasů," říká Lucie Šefrna. Ne nadarmo je vlašský ořech plodem stromu, kterému se říká ořešák královský. „Je plný tříslovin, flavonoidů a cenných látek jako železo, fosfor, draslík, vitamin A, C a B. Tmavé vlasy budou barevně výraznější i zdravější,“ říká Zuzana Krejčí, majitelka firmy Havlíkova přírodní apotéka.

Tmavé vlasy můžete oplachovat i černým čajem, vývarem z listů kopřiv nebo květu levandule lékařské. Světlým kadeřím dodá ztracený lesk i květ divizny velkokvěté a květ měsíčku lékařského. Na zrzavé použijte přeliv z šípků nebo z květu měsíčku.

Foto: Katia Seniutina, Shutterstock.com

Levandule lékařská dokáže oživit tmavou barvu vlasůFoto: Katia Seniutina, Shutterstock.com

Proti lupům a svědění

Pokud vás trápí citlivá pokožka hlavy, která svědí, má lupy nebo se hodně mastí, bylinky také pomůžou. Na svědění vlasové pokožky je účinný oplach heřmánkem, mátou nebo levandulí, nejlépe po každém mytí.

S lupy si nejlépe poradí květ heřmánku, kořen lopuchu většího a opět listy kopřivy. Proti nadměrnému maštění hlavy zase pomůže list meduňky, květ měsíčku a nať přesličky.

Reklama

Související témata:

Načítám