Hlavní obsah

Úcta ve vztahu: Podle čeho poznáte, že si vás váží?

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Někdy to bývá těžké. Máte partnera, se kterým si rozumíte a je vám spolu fajn. Jenže cítíte, že to není úplně ono, občas pochybujete, jaký vztah mezi vámi doopravdy je. To může být způsobeno i nedostatečnou úctou k vám. Přitom máte na víc!

Článek

Člověk by se neměl chtít smířit s málem, a to samozřejmě platí i o vztazích. Neměli byste být s někým, s kým je vám fajn, ale nejste úplně sto procentně přesvědčeni, že je to to pravé ořechové. Váš protějšek vás má nosit na rukou a dělat vše, co vám na očích vidí. A to bez ohledu na to, v jaké fázi vztahu se zrovna nacházíte. Nicméně pokud by toto mělo v některém období platit dvojnásobně, pak je to v začátcích.

Každá žena (nejen) si zaslouží partnera, který si jí bude vážit stejně, jako ona jeho. Pokud máte pochybnosti, vnímejte jeho běžné chování. A nenechte se opít sladkými řečmi a lacinými gesty. Ty totiž dokážou skrýt ledacos. Jak poznáte, že problém bude možná v tom, že si vás zas až tak moc neváží?

Nevšimne si nového oblečení

Očekávat od muže, že si všimne každého nového basic trička, nejde, protože to je nad jeho chápání. Z druhé strany, pokud máte nějaký nový, obzvlášť pěkný kousek, ve kterém se navíc cítíte opravdu dobře, případně jste si ho pořizovala i proto, abyste se mu líbila, všimnout by si toho měl. Tedy za předpokladu, že je vnímavý a pamatuje si vás detailně.

Neptá se na plány na víkend

Blíží se víkend, který byste chtěla strávit se svým partnerem, ale on se vás zatím ještě nezeptal, zda máte nějaké plány. A vlastně se vás neptá téměř nikdy, ačkoli nakonec spolu ty dva dny volna stejně trávíte. Dost možná považuje za samozřejmost, že nemáte žádné plány a že jen čekáte, až se on ozve. Případně pokud nějaké plány máte, že je zrušíte. Tak takhle ne. Partneři musí navzájem respektovat volný čas a nenárokovat si chvíle toho druhého.

Foto: Shift Drive, Shutterstock.com

Partner by neměl automaticky počítat s vaším volným časem Foto: Shift Drive, Shutterstock.com

Ozývá se s dlouhou odmlkou 

Když jste spolu, mívá telefon v ruce dost často a horlivě skrze něj komunikuje, ale když má odepsat vám, trvá mu to kolikrát i pár hodin. Je samozřejmé, že jsou situace, kdy má člověk opravdu čas maximálně si tak tu zprávu přečíst, ale odepsat je už nad jeho možnosti. Nicméně mělo by se to dít spíše výjimečně. A stejně – pokud na vás tomu druhému opravdu záleží, těch pár vteřin na to, aby vám odepsal alespoň rychlou zprávu, si vždycky najde.

Nepamatuje si narozeniny ani výročí

Je nemilé, když partner promešká vaše narozeniny či jiné významné datum. Rozhodně ale ne z toho důvodu, že by člověk přišel o s tím spojené dárky. Spíše je to ale jen další vyslaný signál poukazující na to, že vás má těžce na háku a nezáleží mu moc na tom, jestli vás třeba nerozesmutní. V dnešní době, kdy má každý telefon možnost volby připomínky, není moc výmluv, proč zapomněl.

Chyba je vždy na vaší straně

Když dokážete vyladit ten správný poměr, pak jsou hádky vztahu prospěšné. Pokud tedy jde o malé roztržky. Jenže jakmile tam chybí, může to být tím, že je mezi vámi nějaký problém a cíleně se jim vyhýbáte. Možná proto, že vždycky skončí stejně – chybou na vaší straně. Pokud je vám to povědomé a i vy máte dojem, že vina padá vždycky na vás, rozhodně nejde o zdravý vztah.

Vyhýbá se rodinným akcím

Pro muže nebývají rodinné oslavy na žebříčku zábavných akcí zrovna na prvním místě, nicméně pokud jej na nějakou pozvete, měl by přijít. I když ho to třeba nebaví, měl by pochopit, že čas strávený s rodinou je pro vás důležitý. Navíc odmítnutím zúčastnit se těchto událostí dává najevo, že vlastně ani nemá zájem se s vaší rodinou setkat.

Podívejte se naopak i na zlatá pravidla vztahu, která vám zaručí šťastný život! 

Reklama

Související témata: