Hlavní obsah

6 nepříjemných situací, které zocelí váš vztah. Znáte je?

Foto: Liderina, Shutterstock.com

Foto: Liderina, Shutterstock.com

Když v životě všechno klape jako na drátku, pak i vztah bývá bezproblémový. Bez ohledu na to, jak moc pevný je. Jeho opravdovou kvalitu ale poznáte až v určitých situacích. Které to jsou?

Článek

Jsou to situace, které byste v mnoha případech nepřáli ani svému největšímu nepříteli. Jenže vašemu vztahu mohou prospět. Pokud totiž tyto zkoušky osudu zvládnete, můžete si být jisti, že vaše partnerství už jen tak něco nerozhází. Naučíte se totiž jednat v krizích, hledat kompromisy, a také dívat se na svět z jiného úhlu pohledu.

1. Vztah na dálku

Cesty jednoho z vás mohou na přechodnou dobu vést do jiného města. Ať už za studiem či prací. Rázem se stane vzácností čas, který spolu trávíte. Tím pádem si vždycky velice dobře rozmyslíte, co budete dělat. Bude třeba také mnohem důkladnější organizace a plánování. Zároveň ze začátku budete bojovat se samotou, které jste si odvykli. Udržovat lásku na větší vzdálenosti může být pro někoho skutečně náročné, proto překonání tohoto období vás může zocelit. Vztah na dálku ale může být i koncem vztahu. Kdy?

2. Stěhování

Stěhování samo o sobě dokáže být pořádně stresující záležitost, a jinak tomu není ani ve chvíli, kdy to musíte absolvovat s partnerem. Pokud jde o společné sestěhování, je to vlastně příjemný posun ve vztahu, ale zároveň i první větší zkouška. Rázem se stanete handlíři ve stylu „když mi dovolíš tuhle knihovnu, já zase budu respektovat tvé filmové plakáty na záchodě“. Naučíte se kompromisům, nesčetněkrát se u toho pohádáte, což vás ale zároveň naučí něco nového o tom druhém. Velice podobná zkouška vás bude čekat i při společném zařizování dalšího domova. Myslete na to, že na konci vás čeká něco hezkého.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Stěhování je mnohdy pořádně stresová záležitostFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

3. Změny v práci

I když se od toho člověk snaží oprostit, práce se mnohdy podepisuje i na vztahu. Jakmile máte v zaměstnání problémy, jste doma ve stresu a nervózní, což nechtěně přenášíte i na partnera. Stejný vliv má i kariérní postup jednoho z vás. Někteří jedinci úspěch druhého těžko koušou, a na druhé straně, ten úspěšnější může někdy ztratit kontakt „se zemí“, případně práci podlehnout natolik, že na osobní život mu nezbude čas. Zůstat v harmonii je tedy předpokladem pro dlouhodobé zdravé fungování vztahu. Ujasněte si, že práce a soukromý život by si neměly konkurovat.

4. Finanční problémy

S prací se mohou pojit i další potíže, a to finanční. Jestliže zůstane jeden z dvojice nezaměstnaný, anebo z jakéhokoliv jiného důvodu přijde o výdělek, může nedostatek peněz přinést do vztahu tíseň a nervozitu. Na nějakou dobu se budete muset uskromnit, či se dostanete do situace, kdy se dočasně jeden stane finančně závislým na tom druhém. Navíc do toho vstoupí i nervozita, nejistota a stres, což může plodit jen další hádky.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Finanční problémy mohou prověřit vztah Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

5. Nemoc

Ve svatebním slibu zní „v nemoci i ve zdraví“, a tak to ve vztahu skutečně je, bez ohledu na to, zda jste v manželství, či nikoliv. Dlouhodobá nemoc je velice náročnou zkouškou, a to pro obě strany. Zatímco nemocný bojuje o uzdravení, na druhého padne všechna tíha péče o domácnost, potažmo děti a rodinu, zároveň musí mít dostatek psychických sil a odolnosti. Není ojedinělé, že jeden ze dvojice péči o nemocného druha nezvládne a vzdá (o dopadu nemoci na rodinu mluví i blogerka Šárka Šteinochrová).

6. Ztráta blízké osoby

Ačkoliv tohle je životní situace, které by se člověk nejraději vyhnul, sblížit partnery může i smrt nějaké blízké osoby. V tento okamžik totiž poznáte, jak moc velkou oporu v druhém člověku máte. Najednou bude jeden z vás muset zůstat silnější a převzít otěže a postarat se o běžný provoz. A to i ve chvílích, kdy sám jen těžko hledá energii. Pokud tuto souhru vyladíte a dokážete se vzájemně podržet, zvládnete všechno.

A ještě jedna věc vás dokonale prověří – role rodičů. Tohle je 6 signálů, že vám dítě rozbije vztah.

Reklama