Hlavní obsah

Miluje vás, nebo jste jen převoznice? 7 varovných signálů

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Potkala jste muže, který si nedávno prošel rozchodem, ale u vás našel znovu lásku. Jste zamilovaná a všechno je krásné. Najednou je ale po pár měsících konec. A vy netušíte, proč se s vámi rozešel. Nejspíš jste byla jen převoznice. Víte, o co jde?

Článek

Je to běžnější, než si možná myslíte. A lze tím vysvětlit řadu jinak nepochopitelných rozchodů po celkem krátké době randění (v řádu měsíců). Až příliš mnoho lidí, kteří si prošli rozchodem, si totiž relativně brzo po něm najde převoznici či převozníka.

Kdo je převozník?

Je to člověk, který čerstvě opuštěným a zhrzeným pomůže přečkat nepříjemné porozchodové období. Převozník je jednoduše takové anestetikum tlumící bolest, kterou lidé po rozpadu vztahu prožívají. „Když jste v pozici opuštěného, je to skutečná zkouška vašeho sebevědomí. Cítíte se osamocení a nemilovaní, je tedy vcelku přirozené, že máte tendenci se někde nadopovat a potvrdit si, že ještě nějakou hodnotu máte, že jste pro opačné pohlaví stále žádoucí,“ vysvětluje vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Většinou to lidé nedělají cíleně, převozníka či převoznici si hledají spíš podvědomě. „Buď si mylně myslí, že jsou na nový vztah připraveni, nebo se domnívají, že když si rychle někoho najdou, rychleji také zapomenou na rozchod,“ potvrzuje terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Většinou to krachne ve chvíli, kdy daný člověk svou bolestnou minulost konečně uzavře a přestane se předešlým rozchodem trápit. Převoznice už není potřeba a najednou je ona ta opuštěná a zhrzená.

Jak poznáte, že mu děláte převoznici?

Jedinou prevencí před takto zlomeným srdcem je včas poznat, že jste jen dočasná náhrada. Podle odborníků totiž existují signály, které to jasně naznačují.

1. Rozešel se nedávno

„Pokud randíte s někým, kdo si prošel bolestným rozchodem opravdu nedávno (třeba jen před pár týdny, maximálně pár měsíci), buďte ve střehu. Tohle je jeden z nejtypičtějších znaků,“ tvrdí Lenka Černá.

Existují totiž dvě základní varianty toho, jak lidé na rozchod reagují. Buď je pohltí smutek, uzavřou se, izolují se od okolního světa a na nic a na nikoho nemají náladu. Nebo se naopak vrhnou do víru světa a snaží se svou bolest něčím přebít – třeba vztahem s více méně náhodnou náhradnicí.

2. Často o své ex mluví

Je jedno, zda o ní mluví v superlativech, nebo pro ni nenajde jediné vlídné slovo. V tomto bodě se spolehněte na svůj instinkt. Jakmile vám našeptává, že se jeho bývalka ve vašich hovorech objevuje až příliš často, věřte mu. Je to totiž známka, že nemá minulost s ní uzavřenou.

A pozor, i opačná situace, kdy se muž vyhýbá jakémukoli tématu, které by s jeho ex souviselo značí, že nemá rozchod stále zpracovaný.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Jeho bývalá přítelkyně je samozřejmě součástí jeho minulosti, ale neměla by být hlavním tématem vašich hovorůFoto: nd3000, Shutterstock.com

3. Je se svou ex stále v kontaktu

Samozřejmě nemluvíme o nutném kontaktu (řešení právních či majetkových věcí, kontakt kvůli společným dětem a podobně), ale o tom, když spolu třeba stále chodí na kávu, nebo každý čtvrtek hrají tenis, jak to dělávali, když byli ještě spolu, často si telefonují jen tak, nebo ji váš přítel sleduje na sociálních sítích.

Měl by volat vám a i ty tenisové čtvrtky by měly být spíš vaše, ne?

4. Váš svět ho nezajímá

O sobě mluví skoro pořád, ale o vás se až tak nezajímá. Neptá se, co vás baví, co byste chtěla dělat, jaký jste měla den v práci, jaké máte názory a podobně. „Vlastně se většina vaší komunikace odehrává na jeho témata a vy jste především v roli posluchače či terapeuta,“ popisuje Lenka Černá.

A to je totiž přesně ono. Váš přítel momentálně nepotřebuje partnerku pro život, ale vrbu, která vyslechne jeho trápení a pomůže mu se s ním vyrovnat.

5. Nebere vás mezi „své“

Zná vaše kamarády, byl u vás v práci, možná jste ho dokonce představila rodině. Ale vy jeho blízké stále neznáte. „Tohle je jasná známka převoznictví. Protože pokud je do vás muž skutečně zamilovaný, rád vás ukazuje svému okolí,“ tvrdí Lenka Černá.

Pravda, u rodiny může dojít k seznámení později, ale třeba kamarádům by se měl chtít pochlubit.

Foto: Lordn, Shutterstock.com

Poznat i jeho kamarády a rodinu je důležité, pokud se tomu brání, zpozorněteFoto: Lordn, Shutterstock.com

6. Vztah nikam neposouvá

I když už jste spolu třeba pár měsíců, váš vztah se pořád nikam neposouvá. Je to vlastně jen sled schůzek, které končí sexem, nic víc. Žádný náznak toho, že by si třeba u vás doma nechal náhradní zubní kartáček, nabídl vám klíče od svého bytu, či s vámi plánoval letní dovolenou.

Může to být jen zdrženlivost, která pramení z předešlého milostného zklamání, ale stejně tak může jít o projev toho, že se nechce vázat.

7. Je emočně uzavřený

Láska, obzvláště v té první fázi, by měla být plná vášně, nespoutané touhy, divokých emocí. Pokud jste ale skutečně jen náhražka, on tyhle emoce neprožívá. Je mu s vámi dobře, ale že by mu to podlamovalo kolena, to ne. Někdy můžete mít pocit, že s vámi jedná spíš jako s dobrou kamarádkou než jako s partnerkou a milenkou. I taková emoční uzavřenost je známkou toho, že jste nejspíš jen převoznice.

Byla jste někdy sama v téhle roli? Nebo jste z někoho udělala převozníka vy?

Reklama

Související témata:

Načítám