Hlavní obsah

Ultrazvuk: vyšetření, které neomezuje a nebolí

Foto: Khakimullin Aleksandr, Shutterstock.com

Foto: Khakimullin Aleksandr, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ultrazvukové vyšetření neboli sonografii zažil téměř jistě každý z nás. Často bývá součástí preventivních vyšetření. Pacienta vůbec nezatěžuje, nebolí a není nepříjemné. Je snadno dostupné a není nákladné.

Článek

Ultrazvuk neboli sonografie je neinvazivní vyšetření, které pacienta nebolí ani nijak neomezuje. Za dobu jeho používání nebyly prokázány žádné nežádoucí vedlejší účinky.

Co se vyšetřuje

Ultrazvukové vyšetření pravděpodobně častěji postupují ženy, na gynekologii se s ním setkávají například v rámci preventivního vyšetření. Při něm lékař dokáže sledovat stav pohlavního ústrojí a odhalit tak například potíže s dělohou nebo vaječníky. Kontroluje rovněž celé těhotenství, sleduje rozměry a růst plodu, jeho srdeční akci a případně může odhalit vrozené vady. Vedle mamografu je důležitou součástí prevence rakoviny prsu.

Další častou situací, kdy se vyšetření používá, je ultrazvuk břicha, například při jeho bolestech. Dokáže zobrazit strukturu měkkých tkání uvnitř těla a zjistit tak pravděpodobnou příčinu potíží například se žlučníkem, žlučovými cestami, s ledvinami, játry, močovým měchýřem nebo prostatou. Odhalí i případná nádorová onemocnění, provádí se například i ultrazvuk uzlin.

Ultrazvuk dokáže zkontrolovat také srdečně-cévní soustavu. Prostřednictvím takzvaného ECHO umí lékaři sledovat velikost a funkci srdce včetně práce srdečních chlopní. Zjistí také průchodnost cév na nohou nebo krčních tepen a odhalí případnou sraženinu čili trombózu.

Na krku rozpozná rakovinu štítné žlázy či strumu a na hrudníku pak umí vyvrátit či potvrdit podezření, že pacient má „vodu na plicích“. Ultrazvuk nejpřesněji odhadne její množství, navíc může lékař obsluhující ultrazvuk označit na těle místo, odkud z hrudníku lze bezpečně vbodnout jehlu, kterou se tekutina odsaje.

Využívá si i při vyšetření kůže a podkoží, dokáže například odhalit rozsah a charakter krevních výronů.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Ultrazvuk pacienta nijak nezatěžujeFoto: RossHelen, Shutterstock.com

Princip metody

Ultrazvukový přístroj využívá ultrazvukového vlnění. To se vysílá do těla pacienta prostřednictvím sondy, uvnitř těla se odráží od tkání a orgánů a je opět přijímáno do sondy. Na obrazovce se pak z přijatých informací vytvoří obraz vyšetřované oblasti. Některé ultrazvuky vytvoří i 3D obrázek. Nemá žádné negativní účinky na lidské tělo. Vlnění hůře proniká do velkých hloubek, proto jsou hůře vyšetřitelné například obézní osoby.

Jak probíhá vyšetření

Při ultrazvukovém vyšetření lékař pacientovi přejíždí sondou po kůži nad vyšetřovanou oblastí. Místo předtím potře speciálním gelem, který si po vyšetření otřete. V případě gynekologického vyšetření se často používá vaginální sonda, tu vám lékař zavede do pochvy.

Délka vyšetření závisí na tom, co konkrétně potřebuje lékař zobrazit, někdy stačí 5, jindy je potřeba i 45 minut.

Co dělat před vyšetřením

Na vyšetření není třeba se připravovat. Nebolí, nijak vás neomezí, jediné, co může být maličko nepříjemné je, že gel trochu studí a pohyb sondy po těle může lechtat.

Pokud máte absolvovat vyšetření břicha a malé pánve, bude třeba přijít na lačno. To znamená šest hodin před vyšetřením nic nejíst a dvě hodiny před nic nepít.

Reklama

Související témata:

Načítám