Hlavní obsah

Ergometrie: Vyšetření srdce při zátěži. Co vás čeká?

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Reklama

Zatímco EKG vyšetření se provádí v klidu, ergometrie naopak při fyzické zátěži. Dokáže tak popsat, jak se srdce chová při pohybu. Zdravé srdce totiž v klidu pracuje asi jen na čtvrtinu maximálního výkonu, a mnohá onemocnění se proto projeví až při námaze.

Článek

Při ergometrii neboli zátěžovém EKG budete šlapat na speciálním stacionárním kole (občas to může být i běhací pás či koberec) a lékař přitom sleduje křivku EKG, krevní tlak a tepovou frekvenci. Zjišťuje se tak, jak srdce reaguje při zatížení. Vyšetření se provádí při podezření na nějakou poruchu, po infarktu a po srdečních katetrizacích. Pokud pacienta trápí bolesti na hrudi, je možné odhalit, zda je příčinou problém se srdcem, anebo spíš psychika či páteř.

Co se na ergometrii vyšetřuje

Jsou-li cévy, které zásobují srdce krví, zúžené či ucpané, není srdce při zátěži dostatečně prokrvené a okysličené. Při jízdě na rotopedu se tak ukáže případná ischemická choroba srdeční, což je právě omezené zásobování srdečního svalu okysličenou krví a projevuje se tlakem nebo bolestí na hrudi. Odhalit lze také arytmie a poruchy výkonnosti.

Jak ergometrie funguje

Vyšetření spočívá v postupném zvyšování tělesné námahy za současného snímání EKG, měření tepové frekvence a krevního tlaku. Při pohybu stoupá spotřeba kyslíku ve svalech – přivádějí ho tam tepny okysličenou krví. A aby jí byl dostatek, musí začít srdce mnohem usilovněji pracovat. Jestliže však cévy zásobující srdce nejsou v pořádku a jsou postiženy například aterosklerózou (čili ucpáváním), je jeho výkon zhoršený a díky ergometrii je možné to odhalit.

Foto: reddees, Shutterstock.com

EKG dokáže odhalit arytmie, nedokrvení srdce i místo a sílu infarktuFoto: reddees, Shutterstock.com

Jak vyšetření probíhá

Zhruba dvě hodiny před vyšetřením nejezte ani nepijte kávu, včas také dostanete upozornění, zda máte upravit dávku pravidelně užívaných léků. Šlapete na speciálně upraveném bicyklu a postupně se zvyšuje zátěž, kterou musíte zvládat. Chvíli jedete po rovině a pak i do kopce. Je to fyzicky náročné, proto si s sebou vezměte ručník, pohodlné oblečení a sportovní obuv.

Na hrudníku budete mít po celou dobu nalepené elektrody ke snímání EKG a na paži připevněnou manžetu, která bude v pravidelných intervalech měřit krevní tlak. Lékař obvykle po třech minutách kontroluje křivku EKG a zvyšuje zátěž. Zatížení se přizpůsobuje pacientovi, a když cítí bolest na hrudi nebo slabost či dušnost, případně se vyskytnou změny na EKG, test se ukončí.

Poté budete zhruba čtvrthodinu odpočívat na lehátku, přitom se budou měřené hodnoty stále monitorovat, aby se zjistilo, za jak dlouho se organismus vrátí do normálu. Vyšetření včetně vyhodnocení trvá přibližně půl hodiny, výsledky ale můžete dostat se zpožděním.

Pro koho se ergometrie nehodí

Vyšetření se obvykle neprovádí v těhotenství a při akutních stavech. Jinak ho může absolvovat každý, jen je nutné, aby byl schopen šlapat na kole. Pro lidi ve špatné fyzické kondici nebo pro obézní pacienty může být ergometrie náročná. V krajním případě může zátěž, na kterou člověk není zvyklý, skončit infarktem. Personál je připraven podat první pomoc.

Reklama

Načítám