Hlavní obsah

Když vás bolí na hrudi nebo se zadýcháváte, lékař vás pošle na ECHO. Co vás čeká a bude to bolet?

Foto: PIJITRA PHOMKHAM, Shutterstock.com

Foto: PIJITRA PHOMKHAM, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Echokardiografie je běžná vyšetřovací metoda srdce. Provádí se ultrazvukem a kardiologové díky ní velmi rychle zjistí, jak vaše srdce pracuje a zda máte v pořádku srdeční chlopně.

Článek

Echokardiografie je velmi rychlé a pro pacienta nenáročné vyšetření, které může snadno odhalit i vážná onemocnění. Během vyšetření se zobrazí pacientovo srdce v pohybu, lékař tak může sledovat velikost a strukturu jednotlivých srdečních oddílů a zároveň i to, jak fungují. Moderní vyšetřovací přístroje dokáží popsat i toky krve síněmi a komorami. Lékař tak díky tomu dokáže zjistit jak anatomické, tak i funkční změny na srdci, například zda se srdeční chlopně správně uzavírají a otevírají. Může i naopak vyloučit podezření na srdeční onemocnění.

Vyšetření může odhalit, zda pacient netrpí srdeční nemocí, jako jsou ischemická choroba srdeční, potíže s chlopněmi, vrozené vývojové vady, infekční onemocnění srdce a další.

Co se vyšetřuje

Na ECHO vás lékař pošle ve chvíli, kdy má podezření na onemocnění v oblastech chlopní, osrdečníku či srdečního svalu. Dále i v případě, že jste prodělali revmatickou horečku, máte dlouhodobé a nevysvětlitelné potíže se zadýcháváním nebo bolesti neznámého původu na hrudi, šelest na srdci nebo jste prodělali infarkt. Patří také k pravidelnému kontrolnímu vyšetření u pacientů, kteří se léčí se srdcem.

Jak vyšetření probíhá

Na vyšetření se není třeba nijak připravit. Svléknete se do půl těla, pak se položíte na vyšetřovací lehátko, obvykle buď na levý bok, nebo na záda. Zdravotníci vám přiloží na hrudník vyšetřovací sondu, předtím na ni nanesou gel, který umožní lepší šíření ultrazvuku ze sondy do vašeho těla. Obvykle se vyšetřuje na přední stěně hrudníku.

Nic vás nebude bolet, ani se neočekává žádná vaše aktivita. Počítejte s tím, že běžné vyšetření trvá 15 až 45 minut.

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

K dalším vyšetřením srdce patří EKG, které zaznamenává jeho aktivitu do křivkyFoto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Jak vás ECHO omezí a je možné v těhotenství

Vyšetření je nebolestivé, nezatěžuje vás škodlivým rentgenovým zářením a podstoupit ho tak můžou všichni, kdo ho potřebují. V těhotenství se obvykle neprovádí, pokud však existuje nějaké podezření, dokáží lékaři na specializovaných pracovištích udělat ECHO u ještě nenarozeného plodu.

Co je to jícnová echokardiografie

Echokardiografie se dá provádět také přes jícen. Takzvané jícnové echo (transesofageální echokardiografie) umožní sondě, aby se dostala blíže k srdci, snímá tak jeho obraz zevnitř těl s lepším rozlišením a bez omezení, které představují svaly, plíce a žebra obklopující srdce zvenčí.

Při tomto vyšetření se sonda zavede pacientovi do úst, vyšetření se podobá gastroskopii a vyžaduje podobnou přípravu. Pacient musí s vyšetřením vyjádřit písemný souhlas a musí být také řádně písemně poučen, jak vyšetření probíhá.

Nemocný musí být přísně nalačno, během vyšetření je pacientovi zavedena nitrožilní kanyla, provádí se znecitlivění hrdla anestetikem a často se podává malá dávka léků pro uvolnění.

Během vyšetření je monitorováno EKG a nasycení krve kyslíkem. Mohou být podávány některé látky ke zlepšení viditelnosti srdečních struktur nebo k průkazu zkratových vad srdce.

Nemoci srdce zabijí podle statistik přes 17 milionů lidí ročně a nejúčinnějším „lékem“ je prevence. Co můžete pro své srdce udělat?

Související témata:

Načítám