Hlavní obsah

Úspěšný rok 2020? Tohle přestaňte dělat a budete šťastní

Foto: Rinrada_Tan, Shutterstock.com

Foto: Rinrada_Tan, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebyl pro vás rok 2019 nic moc? Nedařilo se vám, a když se snažíte vybavit si stěžejní okamžiky, jsou to spíš trable, problémy a špatná nálada, s nimiž jste se potýkali? Zkuste to letos jinak! Možná stačí jen zbavit se pár chybných návyků.

Článek

Pro každého vypadá štěstí jinak, ale jedno máme všichni společné. Náladu si velmi často kazíme kvůli vlastním chybám. Nemluvíme-li o tragických nehodách, vážných chorobách, úmrtích blízkých a podobně nevyzpytatelných věcech, tak za naši nespokojenost většinou nemůže osud ani nikdo druhý, ale my sami. Přitom leckdy stačí opravdu málo, třeba se držet těchto šesti rad. Život je pak hned jednodušší a veselejší.

1. Ujasněte si, co chcete

Když sedáte do auta, nejspíš přesně víte, kam jedete. Možná nemáte trasu dopodrobna zmáknutou, třeba i trochu zabloudíte, ale cíl je jasný, a dřív nebo později se k němu dopracujete.

Představte si, že váš život je jako ta cesta autem. Vytyčte si cíl, místo, kam chcete dorazit. Může to být cokoli – manžel a pět dětí, kariéra, procestovaný svět. Jen to samozřejmě musí být reálný plán – asi těžko můžete toužit po medaili z olympiády, když jste v životě nesportovali a zadýcháte se na třetím schodu.

Ale jakmile si ujasníte, co od života chcete, jak vypadá to vaše štěstí, někam směřujete a už to je příjemné.

2. Netlačte na pilu

Nebuďte líní a snažte se pro dosažení cíle udělat maximum. Ale to neznamená, že musíte jít až na dřeň, tlačit na pilu nebo jít přes mrtvoly. Někdy je dobré nechat věci plynout přirozeným tempem a nesnažit se je urychlit.

Obzvlášť to platí v oblasti lásky. Možná toužíte po svatbě a dětech, ale když to své nové známosti začnete líčit na druhé schůzce, spíš ji vyděsíte a odeženete. Chcete v práci povýšit otravováním šéfa? Pochlebováním a upozorňováním na svou výkonnost ho spíš otrávíte.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Chcete si ho vzít a mít s ním děti? Nechte si to dost dlouho pro sebeFoto: fizkes, Shutterstock.com

3. Věřte si

Klíčem k životní spokojenosti je zdravé sebevědomí. Mějte se rádi! Nesrážejte sami sebe, nesrovnávejte se s druhými, nehledejte na sobě jen chyby. Podceňováním sebe sama se vlastně rovnou odsuzujete k neúspěchu.

Pokud máte opravdu potíže se sebevědomím, zapracujte na něm. Můžete to zkusit sami, v případě velkých problémů není od věci obrátit se na odborníky.

4. Naučte se říkat ne

Jedno slovo, které vám ale může doslova změnit život. Spousta lidí (a především ženy k tomu mají extrémní sklony) se vyčerpává a kazí si náladu tím, že neumí nikoho odmítnout. Velmi snadno se tak dostanete do kolotoče, kdy v podstatě jen plníte potřeby a přání všech okolo, ale na ty vaše už vám kapacita nezbývá. Pomáhejte ostatním, když opravdu chcete, když to ti lidé skutečně potřebují, ale nenechte ze sebe udělat otroka a holku pro všechno a všechny.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Mužům nedělá takový problém říkat ne, to by se od nich měly ženy učitFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

5. Čas na sobectví

Sobeckost je sice primárně špatná vlastnost, ale v rozumné míře vám rozhodně prospěje. Věnujte se sobě, pečujte o sebe a stanovte si priority. Jsou věci, které musíte, a pak věci, které byste měli. A na některé z nich se jednoduše jde vykašlat a nahradit je tím, co chcete.

Tahle rada se bude hodit především ženám, protože muži nemívají se sobeckostí až takový problém. Měly byste umýt okna, ale co si radši pustit film, který už chcete dlouho vidět? Měly byste vzít děti do muzea, ale co spíš zajet s kamarádkou na welness víkend, po kterém skutečně toužíte? Vždyť mohou jít do muzea jen s tatínkem!

6. Kompromisy ano, ale s rozumem

K životu kompromisy rozhodně patří a jsou klíčem ke spokojeným mezilidským vztahům. Ale ani s nimi se to nesmí přehánět. Ustupujte jen tam, kde máte prostor. Na věcech, které jsou pro vás skutečně důležité a vy je jednoduše ke spokojenosti potřebujete, si trvejte!

Univerzální návod na štěstí samozřejmě neexistuje, ale většina odborníků se shoduje, že jeho strůjcem jsme skutečně my sami. A od těch spokojených lze mnohé odkoukat. Tohle jsou věty, které říkají šťastní lidé. Proč to nezkusit jako oni?

Související témata:

Načítám