Hlavní obsah
4,0
(27)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Jemně vyuzené bílé maso ryb je opravdová delikatesa. Nejlíp chutná s dobrým chlebem, ještě teplé přímo z udírny, skvěle se ale uplatní i v různých pomazánkách, polévkách, v salátech či v rybích karbanátcích.

20 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 kusů
Budete potřebovat
  • 4 ks pstruha
  • 4 ks čerstvá makrela
  • 4 l vody
  • 100 g soli
Článek

Vyudit rybu je o něco složitější než připravit jednoduchý uzený sýr. Udit můžete filety, podkovičky i celé ryby, aby byl ale výsledek opravdu dokonalý, musíte respektovat několik základních pravidel: velkou roli hraje čerstvost a tučnost ryby, správné nasolení, výběr dřeva i teplota v udírně (více se dočtete v článku Jak se stát mistrem uzení).

Jirka Novák, profesionální kuchař a velký fanoušek uzení, doporučuje co nejtučnější ryby (makrelu, kapra, lososa, ale i pstruha). Pro dnešní recept vybral menší celé makrely a pstruhy a podělil se o všechny svoje triky a zkušenosti.

Postup

01.

Nejdřív si připravte si solný nálev, díky kterému se rybí maso rovnoměrněji prosolí. Svařte vodu se solí a nechte vychladnout. Podle vlastních zkušeností můžete později experimentovat s množstvím soli a případně přidat do láku i koření nebo voňavé bylinky, ryby ale vždy vkládejte do úplně vychlazeného láku.

02.

Očistěte a vykuchejte co nejčerstvější ryby. Vložte je do připraveného vychladnutého láku tak, aby byly celé potopené (můžete je případně i zatížit), a nechte je naložené podle velikosti 12–24 hodin.

Foto: Jakub Jurdič

Čerstvé ryby mají lesklou a napnutou kůži, živé barvy a jasné oko s průhlednou rohovkouFoto: Jakub Jurdič

03.

Rozpalte udírnu, vyjměte ryby z láku, opláchněte je a dobře osušte. Zavěšení ryb na háček do udírny vyžaduje trochu cviku. Rybí maso je jemné, a aby při uzení nespadlo z háčku, potřebujete ho pořádně zafixovat. Můžete použít háčky na uzení ryb z obchodu nebo si je vyrobte sami ze silnějšího vázacího drátu podle dalšího obrázku.

Foto: Jakub Jurdič

Chce to trochu cviku: háček, na kterém bude ryba viset, prostrčte tlamou a spodní smyčku obtočte kolem obratlůFoto: Jakub Jurdič

04.

Udírnu rozpalte asi na 40 °C, pověste do ní připravené ryby tak, aby se nedotýkaly a kouř mohl kolem volně prostupovat. Udržujte teplotu a ryby průběžně kontrolujte. Středně velké kusy o váze kolem 600–800 g budou potřebovat asi 2–3 hodiny. Až budou krásně zbarvené, zkontrolujte, zda jde maso pěkně od kostí, to je znak, že je ryba dobře vyuzená. Teď můžete podávat.

Foto: Jakub Jurdič

Ryby vkládejte do udírny suché a tak, aby se vzájemně nedotýkalyFoto: Jakub Jurdič

05.

Chcete-li ryby podávat později, po vyjmutí z udírny je nechte vychladnout pověšené a skladujte zabalené v papíru v chladu, vydrží vám tak i několik dní.

Foto: Jakub Jurdič

Nejlíp chutnají na čerstvém vzduchu, rovnou z udírny ještě tepléFoto: Jakub Jurdič

Z uzených ryb pak můžete připravit pomazánku, skvěle ale chutnají i ve spojení s těstovinami a v salátu.

Související témata:

Načítám