Hlavní obsah

Ryba jen na vánočním stole? Chyba! Dejte si ji každý týden

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Kapr je součástí klasické štědrovečerní večeře, takže si ho dopřávají i ti, kteří jinak ryby skoro nejedí. Ale dělají chybu. Ryby se totiž vyplatí zařadit i do obyčejného, nesvátečního jídelníčku. Proč?

Článek

Ryba patří na sváteční stůl, rozhodně by ale neměla být pouze výjimečným a svátečním pokrmem. Naopak bychom je měli jíst pravidelně. Zatím jich každý z nás podle statistik za rok spořádá jen kolem 6 kilo, v Evropě to ale je přes dvacet na osobu a rok! Takže je co dohánět, a je jedno, jestli si vyberete kapra nebo lososa.

Proč je ryba zdravá?

Rybí maso je snadno stravitelné, obsahuje samozřejmě bílkoviny, je bohaté i na prospěšné tuky včetně omega-3 mastných kyselin, vitamin A a vitamin D, jód, zinek, fosfor nebo selen. Díky tomu jsou ryby skvělým pokrmem, který zmenšuje riziko nemocí srdce a cév, například mrtvice nebo infarktu, pomáhá snížit cholesterol i krevní tlak, podporuje správnou funkci nervů, mozku i zraku.

Hodí se i jako prevence cukrovky, podporují činnost štítné žlázy a v neposlední řadě zlepšují vzhled pokožky, kvalitu vlasů a nehtů a oddalují tvorbu vrásek. Dost na to, aby si je člověk dopřával často. Jaké ale volit, aby byly co nejprospěšnější? „Konkrétní složení živin se odvíjí od druhu ryby, ale i od toho, z jakého prostředí pochází, takže je dobré její původ hlídat,“ radí Tomáš Balent, specialista na maso z e-shopu Košík. Podle čeho tedy vybírat?

Mořské, nebo sladkovodní?

Z hlediska zdraví není zásadní, zda sáhnete po rybě sladkovodní nebo mořské. Nejlepší je ryba čerstvá, ale nevadí, pokud je kvalitně zamražená nebo konzervovaná. Mimochodem k benefitům konzervovaných ryb patří i to, že je lze jíst i s měkkými kostmi, které jsou zdrojem vápníku.

Mezi nejoblíbenější mořské ryby patří losos. Zde si dávejte pozor především na to, jaký druh lososa kupujete, zda jde o maso lososa obecného, které je několikanásobně kvalitnější, než maso lososa gorbuši. Jídelníček můžete rozšířit i o další mořské ryby, jako je halibut, pražma či tilápie. 

Mezi sladkovodními vede kapr, sumec nebo pstruh. Zde se také vyplatí studovat etikety a podívat se například, zda si kupujete skutečně pstruha z čeledi lososovitých, a ne takzvaného holandského pstruha, což je obchodní název pro mořskou rybu stříbrnici. Vyplatí se sledovat etikety, kde by mělo být uvedeno, nejen jaký druh ryby si kupujete, ale i zda je z umělého chovu a kde byla ryba ulovena.

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Ryby si dopřejte klidně dvakrát týdněFoto: stockcreations, Shutterstock.com

Jak poznat čerstvou rybu?

Jestliže máte možnost zajet si pro rybu přímo na výlov nebo do sádek, udělejte to. Jistota, že bude čerstvá, za to stojí. Pokud kupujete rybu v obchodě, ohlídejte její kvalitu. „Čerstvá ryba má lesklou a napjatou kůži, která se po stlačení rychle vrací do původní podoby, a nezakalené, vypouklé oči. Žábry má načervenalé – jestliže jsou našedlé, nekupujte ji,“ doplňuje Tomáš Balent.

Co ohlídat u mražených ryb?

Mořské ryby se na našem trhu prodávají nejvíce mražené a chlazené. U nich je zásadní sledovat obsah vody, musí být uveden i na obalu. Jestliže vám přijde, že je ledu u ryby víc, než je uvedeno, pak to může naznačovat, že nebyla dobře uchovávána a nejméně jednou už rozmrzla, takovou nekupujte.

Foto: Gagarin Iurii, Shutterstock.com

Pokud kupujete rybu mraženou, pak pozor na známky toho, že už byla rozmražená. Pozná se to podle nadbytečného ledu, který kolem ní jeFoto: Gagarin Iurii, Shutterstock.com

Jak skladovat ryby?

Ideální je si koupit čerstvou rybu a hned ji i zpracovat. V lednici můžete čerstvé rybí maso nechat maximálně 48 hodin, mražené ryby uchovávejte maximálně 3 měsíce.

Jakou rybu na vánoční stůl?

Českou klasikou je kapr. Výhodný je nejen z důvodu lokálního původu, ale i kvality. „Český kapr je chován v čistém prostředí, často v rybnících, které jsou součástí chráněných krajinných oblastí. Tam má i kvalitní přirozenou potravu, což se promítá nejen do zdravotní nezávadnosti masa, ale také do jeho vysoké kvality a specifické chuti,“ vysvětluje Bernard Schaut, vedoucí nákupčí ryb Makro. Český kapr je významným zdrojem vitaminu D, na trhu najdete i speciálně chovaného a krmeného kapra se zvýšeným obsahem omega-3 mastných kyselin.

Sumečka pro děti

Jestliže vám nevyhovuje chuť kapra nebo se bojíte kostí, vyzkoušejte třeba sumečka afrického. „Má velmi kvalitní maso s pevnou strukturou. Jeho barva je narůžovělá a nemá typickou zemitou chuť. Je vhodný i na smažení. Navíc se hodí i pro nejmenší, jelikož do svaloviny nezasahují kosti,“ říká Petr Stádník, šéfkuchař makro akademie.

Reklama

Související témata:

Načítám