Hlavní obsah
4,1
(23)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Vyudit sýr v domácí udírně zvládne i naprostý začátečník: na výsledek nemusíte čekat dlouho a už první pokusy budou tak přesvědčivé, že vás určitě motivují ke zkoušení složitějších receptů.

15 min.
Příprava
3 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 šišek
Budete potřebovat
  • 2 kg goudy
  • 8 ks jalapeños
Článek

Udit můžete téměř jakýkoliv sýr nebo jejich směs: z domácí udírny bude skvěle chutnat i levnější 30% eidam. Jirka Novák, náš průvodce domácím uzením, doporučuje tučnější sýry, které mají alespoň 40–45 % tuku v sušině. Hodí se gouda, tučnější eidam, ementál i čedar, vyudit můžete mozzarellu či syrečky a do směsi lze přidat i sýr s modrou plísní. My jsme zvolili jemnou goudu s obsahem tuku 48 %.

Sýr můžete ochutit kořením či směsí koření, bylinkami nebo i jinými oblíbenými přísadami: přidejte k němu česnek, chilli papričky, olivy, sušená rajčata, vlašské ořechy nebo šunku nakrájenou na kostičky… Kombinujte ale s citem, s množstvím přísad to nepřehánějte a před plněním přísady pečlivě promíchejte.

Foto: Jakub Jurdič

Barevné papričky jalapeño vytvoří na řezu hezkou mozaiku a uzenému sýru dodají příjemnou pikantnost. Střívko na uzení sýrů zabrání vytékání a výsledek bude vypadat profesionálněFoto: Jakub Jurdič

Postup

01.

Papričky nakrájejte na kostičky a sýr nastrouhejte nahrubo. Dobře promíchejte a směs vložte do střívka na uzení sýrů.

Tip: V praxi se můžete potkat s tím, že se sýr udí v silonové punčoše. Ta ale příliš nedrží tvar, sýr vlastní vahou klesne a vytvoří spíš jakési bochánky. Při neopatrné manipulaci také hrozí, že se punčocha protrhne a sýr vyteče. Profesionální střívka na uzení lépe udrží tvar a po vychladnutí se dobře loupou.

Foto: Jakub Jurdič

Konec střívka po naplnění pevně zavažteFoto: Jakub Jurdič

02.

Připravené sýry zavěste do udírny roztopené na 20 až 30 °C tak, aby se šišky nedotýkaly a kouř mohl kolem nich volně prostupovat.

Tip: Jak připravit udírnu a čím v ní topit, se dočtete v úvodním článku o uzení.

Foto: Jakub Jurdič

Stačí už jenom krátký pobyt v udírně a vy se budete těšit z toho nejvoňavějšího uzeného sýraFoto: Jakub Jurdič

03.

První půlhodinu udržujte nižší teplotu, aby se sýr dobře proudil i uvnitř. Poté teplotu pomalu zvyšte asi na 40–50 °C (neměla by přesáhnout 70 °C) a udržujte ji alespoň tři hodiny. Sýr se bude postupně rozpouštět, slévat a získá nepřekonatelnou chuť a vůni. Po vyuzení sýr zavěste do chladu a nechte ho alespoň hodinu odpočinout – zpevní a bude se lépe loupat i krájet.

Tip: Hmatem kontrolujte, zda má sýr správnou strukturu. Náš sýr s papričkami by si zasloužil ještě alespoň hodinu v udírně, na fotce je vidět, že ještě není dokonale propojený. Navzdory tomu ale při krájení držel tvar a na chuti mu to nijak neubralo.

Foto: Jakub Jurdič

Možná by mu prospěla ještě hodinka v udírně, i tak je ale skvělý!Foto: Jakub Jurdič

Domácí uzený sýr je skvělý jenom tak s chlebem, pozvedne ale i všechna jednoduchá jídla: zkuste ho přidat k růžičkové kapustě nebo do receptu na zapékané těstoviny. I jednoduchý toast bude díky němu o třídu lepší a tahle sýrová pomazánka se stane hitem večírků.

Reklama

Související témata:

Načítám