Hlavní obsah

V detailech je síla! Takhle budete vypadat luxusně a draze

Foto: eversummerphoto, Shutterstock.com

Foto: eversummerphoto, Shutterstock.com

Jsou to nepatrné maličkosti, které dokážou celkový vzhled buď vyzdvihnout, nebo naopak shodit. Chcete, aby kousky z vašeho šatníku nevypadaly zbytečně levně? Poradíme vám, jak na to a na co si dát pozor.

Článek

Je zcela v pořádku neutrácet statisíce za drahé designové oblečení či doplňky a hledat levnější alternativy v konfekci. Bohužel trend „rychlé módy“, která se vyznačuje nízkými cenami, má nevýhodu: její produkty často vypadají na to, kolik jste za ně doopravdy daly. Střih, materiál a jeho výdrž, švy i barevnost, to vše hraje velkou roli, jak v oblečení budete působit.

Dali jsme dohromady několik jednoduchých triků a tipů, aby na první pohled nikdo nemohl poznat pravou cenu vašich konfekčních modelů. Jak udělat nejlepší dojem i v nejlevnějších kouscích?

1. Musí to perfektně sedět

Zní to možná ohraně, ale oblečení vám musí především padnout. Jestli si myslíte, že si nikdo nevšimne, jak vám sako nebo kabát nesedí v ramenou, nebo že máte dole sedřené nohavice, protože jste neměly čas je zkrátit, tak se mýlíte. Nechávejte si věci upravit na míru. Věřte, že se v nich hned budete cítit mnohem sebejistěji. (Zkraťte si džíny i bez stroje.)

2. Šikovná barevná škála

Tmavé tóny se sice považují za lichotivější a praktičtější, ale v praxi jim stačí pár vyprání a hned ztrácejí kouzlo. Opraná černá nebo tmavěmodrá vždy rychle prozradí, že na sobě máte model maximálně za pár stovek. S tímto nepříjemným efektem si někdy neporadí ani speciální prací prostředky. Je-li to tedy možné, volte bílé, krémové nebo pastelové odstíny, u kterých změna barev není tak patrná.

Foto: Pro Image Content, Shutterstock.com

Oversized móda je trendy, ale musí správně padnout a také je nutné ji umět nositFoto: Pro Image Content, Shutterstock.com

3. Čím tlustší, tím lepší

Jedním z nejčastějších hříchů levné konfekce je tenký materiál. Pokud to není schválně, neměly by běžné kousky prosvítat. Právě to totiž vypovídá o kvalitě použité látky: čím je tenčí, tím víc se na ní šetřilo a o to víc je průhledná. Slabý nekvalitní úplet navíc dokáže podtrhnout veškeré nedostatky postavy.

4. Když džíny, tak do pasu!

Džínovinou se často pohrdá, přesto je to štamgast v šatníku devadesáti procent populace. I módní svět na ni nedá dopustit, jen má velké výhrady k extrémně elastickým modelům. Proto je lepší jednou provždy vyřadit ze skříně džegíny a poohlédnout se po klasických pevných džínech s vyšším pasem, rovnými nohavicemi v barvě indigo. To je klasika, která zapůsobí.

Foto: Street style photo, Shutterstock.com

Ne každý si může dovolit módní výstřelky. Nadčasová elegance ale pozvedne každý lookFoto: Street style photo, Shutterstock.com

5. Nezbytný doplněk

Objemné kabelky připomínající neforemný pytel od brambor můžete rovnou vyhodit nebo je noste jen na nákup. Lepší je najít středně velkou tašku, která dobře drží tvar. Jestli je na řetízku, nebo do ruky, je jedno, ale měla by být pevná. Samy uvidíte, o kolik elegantněji vypadá, o mnohem větší výdrži nemluvě.

6. Není všechno zlato, co se třpytí

Prohlédněte si pořádně svou sbírku bižuterie i všechny věci s kovovými prvky. Je potřeba rozloučit se s kousky, které mají až nepřirozeně lesklé zipy, cvoky, patentky a knoflíky. Nejčastěji se s tímto nešvarem můžete setkat u motorkářských nebo džínových bund. Barvy drahých kovů vypadají mnohem hodnotněji, když jsou tlumené a lehce matné. To samé platí i pro šperky a ostatní doplňky.

Foto: Vladimir Konstantinov, Shutterstock.com

I levnější kousky nejdřív vypadají dobře, ale co po vyprání? Proč investovat do oblečení, které bude za chvíli vypadat mizerně?Foto: Vladimir Konstantinov, Shutterstock.com

7. Pozor na zdobnost

Honosně zdobené oblečení se nyní těší velké popularitě. Podstatné ovšem je, aby takové kusy byly velmi kvalitní. Je totiž velký rozdíl, jedná-li se o ruční práci, kdy se každému přišitému kamínku věnovala maximální pozornost, anebo kousek z „množírny“ trendových věcí, u kterého je jasné, že po prvním vyprání odpadne polovina ornamentu a druhá bude viset na vytrhaných nitích.

Vypadat lacině je docela jednoduché. Tohle jsou královny vulgárního nevkusu.

Reklama

Související témata: